Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell?

2014.05.19.
Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell?

Kazán vásárlása előtt mindenképpen fontos eldönteni, hogy milyen teljesítményű berendezésre is van szükségünk. Ilyenkor számtalan tényezőt kell figyelembe venni és ha ezeket összegeztük, akkor pontosan meg lehet határozni, hogy mekkora készüléket kell megvásárolnunk magunknak ahhoz, hogy a komfortérzetünk ne sérüljön egyáltalán.

 

 

Egy ház fűtési rendszerének kialakításánál mindig a ház felépítéséből kell kiindulni, hiszen egy emeletes háznak nagyobb kazánra van szüksége, mintha egy kisebb házzal állnánk szemben. Nem szabad abba a tévhitbe merülni, hogy kisebb lakóhelyhez is nagyobb teljesítménnyel rendelkező kazánt kell választani, hiszen ez utólagosan csak feleslegesen fogja használni az energiát. Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a ház milyen szigeteléssel bír. Ahol jó a szigetelés, ott értelemszerűen egy kisebb berendezés mellett elegendő dönteni.

A kazán teljesítményét úgy határozzák meg, hogy a légköbmétert beszorozzák 40-el. Az így megkapott érték lesz a kazán teljesítményének a mutatója.

Vegyünk egy egyszerű példát a kazán teljesíményének meghatározására!

Egy 150 négyzetméteres ingatlannál, ahol a belmagasság 2,7 méter, ott 405 köbmétert (150 m2 x 2,7 m) kell felfűteni. Ez teljesítményben 16200 wattot (405x40) jelent. 

A következő fontos szempont, hogy a használati meleg vizet is a kazánnak kell-e előállítani? Ha igen, akkor a teljesítmény az meghatározza a percenként előállítható melegvíz mennyiségét, ilyenkor sajnos legalább 20 kw-os teljesítmény feletti készüléket javasolt választani, hogy megfelelő legyen a melegvíz komfort.

A következő lényeges tanács, hogy meg kell vizsgálni, hogy mi az a legkisebb teljesítmény, amire a kazán képes visszamodulálni! Amely készülék már képes arra, az említett méretű építménynél, hogy 8 kw teljesítmény alá modulálja magát, már ideális lehet.

A vásárlás előtt mindig érdemes ebben jártas szakember véleményét is kikérni. A kazán vásárlása egy hosszú távú befektetésnek számít, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyet is választunk magunknak.

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről 2023.10.09. Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről Sokan a mai napig ódzkodnak az elektromos fűtéstől pedig rengeteg olyan előnye van, amely kitűnő kiegészítő vagy akár fő fűtéssé teheti. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos fűtés kiépítése és vajon jó választás-e? Ebben a cikkben sokmindent megválaszolunk. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.