A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

A tüzipellet és az energia

Ebben a kategóriában:Fali Gázkazán

Az energiával való takarékoskodás, az egyre dráguló energiaárak, az EU előirányzatok a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű alkalmazására terelik a figyelmet. A biomassza energetikai hasznosításának lehetőségét és szükségességét már több mint két évtizede szorgalmazzák a jövőért felelősséget érző szakmai, politikai, és társadalmi körök. A kedvező lehetőségek ellenére azonban nem történt jelentős áttörés ezen a területen. Az emberiségnek történelme során mindig is szüksége volt energiára. Napjainkban, az energia-fogyasztás növekedésének üteme nem torpant meg. Egyre több és egyre drágább energiát használunk. Döntő többségben fosszilis energiahordozókra épül az emberi társadalom, melynek készletei kimerülő félben vannak, környezetterheléséből adódó kockázatai beláthatatlanok, ráadásul az energiaárak is egyre nőnek. Az iparilag fejlett országok a megújuló energiaforrások irányában keresik a kiutat.

Magyarország energiarendszere - a földgáz 40%-os részarányával az összes energiafogyasztásból -, igen sérülékeny. A földgáz-ellátó hálózatra egyre több fogyasztó csatlakozik. Ezt sem az elosztórendszer, sem az ország pufferkapacitása nem tudja követni.

A biomassza, mint megújuló energiaforrás, az EU tagországaiban támogatottságot élvez, részarányának növelése érdekében további ösztönző lépéseket tesznek. Magyarországon a biomassza a lakossági, távhőszolgáltatói, és intézményi piacon egyetlen reális alternatívaként mutatkozik a földgázzal szemben, mellyel elkerülhető az a szociális feszültség, ami a gáz-árrendezés következménye. A villamos-erőművek, és a városi távhőszolgáltatás átállítása biomassza tüzelésre már elkezdődött (Borsodi Hőerőmű, Tatabánya-, Szombathely-, Mátészalka-távhőszolgáltatás).

Az EU tagállamaiban már több éve keresett termék a tüzipellet, mely jelentős részt foglal el a lakossági és intézményi hőenergia-ellátásban. A tüzipellet az automatizált faelgázosító kazánok ideális tüzelőanyaga. Nagy energiasűrűsége, alacsony nedvességtartalma, kiváló tárolhatósága, jó folyási tulajdonsága, tökéletes (95-98%) égése következtében stabil, és kitűnően szabályozható üzemet biztosít a kazánok számára. Károsanyag-kibocsátása zéró értéket képvisel, ugyanis a csupán néhány éve lekötött szén-dioxidot szabadítja fel, így a légkört nem befolyásolja.

A pellet, mint tüzelőanyag, több igen kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Kedvező a térfogattömeg aránya, ami lehetővé teszi a hosszú távra történő gazdaságos szállítást. A pellet felületén képződött ligninbevonat megakadályozza, hogy tárolás során a környezet nedvességét felvegye. A szemcseméret, valamint a minimális portartalom miatt nem boltozódik, kiváló folyási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért adagolása, szállítása pneumatikus, vagy mechanikus rendszerekkel könnyen megoldható. A pellet igen nagy fajlagos felülettel rendelkezik, ez elősegíti az égés tökéletességét „lefojtás” nélkül. Az állandó méret és nedvességtartalom lehetővé teszi a pontos adagolást, valamint az automatikus üzemelést. Könnyű kezelhetősége miatt a lakossági kiszolgálás komfortos.

A pellettüzelésű kazánok, kandallók teljesen automatizálhatóak, komfortjuk gyakorlatilag nem különbözik a gázkazánokétól. Megjelenési formájuk igen esztétikus, inkább egy bútorhoz hasonlítanak, mint egy gépészeti berendezéshez. A tüzipelletes kandallók egyes változatai, ezen felül burkolhatóak, cserépkályhába építhetőek. Hőcserélős változatuk a ház melegvizes fűtési és használati melegvíz rendszerére csatlakoztathatóak. Így nemcsak látványkandalló szerepet tölthetnek be, de ellátják a központi fűtés kazán funkcióját is.

 

Koncsol Lajos

Ökotech Trade Kft.


Kapcsolódó anyagok

    Nincsenek kapcsolódó anyagok