A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

Nyílt égésterű kazánról Turbós -zárt- kazánra

Ebben a kategóriában:Fali Gázkazán

A nyílt égésterű kazánok már egy régi kor maradványai, és az akkor modernnek tervezett készülékeken, sajnos eljárt az idő! Változtak az előírások, jogszabályok.

Pár mondatban nézzük is, hogy miért nyílt égésterű egy kazán

A nyílt égésterű kazánok, a helyiség oxigénjén használják! Ezzel addig semmi gond nincs, míg az a helyiség megfelelő szellőzéssel van ellátva ahol a kazán fel van szerelve és megvan a kémény kellő huzata, amin keresztül az égéstermék biztonságosan el tud távozni.

Megfelelő szellőzés: A kazán, ha a helyiség levegőjét használja, egy az élethez nélkülözhetetlen dolog fog elfogyni, az oxigén, ha nincs szellőzés, vagy csak minimális, az emberéleteket követelhet! Ott, ahol régi építésű épületben ilyen kazánok voltak és vannak, szokott lenni egy szellőző az utcára és 1 de jobb esetben 2 a fürdőből a lakás irányában! Ez sem véletlen, hiszen így lesz meg a kellő légcsere mennyiség, a légmozgással. Voltunk olyan lakásban ahol, a 40-50 évvel ezelőtti tábla kint volt még a szellőző alatt, hogy letakarni életveszélyes. A felújítások során ezek a táblák lekerülnek, a nyílászárók hermetikusan zárnak, és a fürdő belső szellőzői is befalazásra kerültek.

Égéstermék nem távozik: Az égés során keletkezik szén-monoxid és korom, amennyiben egy kéménynek nincs meg a megfelelő huzata, ezek az anyagok bent ragadnak a helyiségben, kiszorítva ezzel az oxigént, a korom esetleg esztétikailag tud zavaró lenni, de a szén-monoxid, az emberi szervezetre nézve egy halálos méreg, ami miatt minden téli szezonba nem 1-2 ember halt már meg! A kémény huzata , a helyiség hermetikus lezárásánál tud megszűnni, vagy a korom lerakodástól csökken a keresztmetszet és nem tud az összes égéstermék távozni, vagy a leggyakoribb, hogy madár költözik bele a kényébe. A kémény biztonságos átjárhatósága érdekében érdemes évente, mindig fűtési szezon előtt ellenőriztetni egy kéményseprővel a kéményt.

Volt egy érdekes címünk egy „hegy”oldalban lévő házban, ahol minden adott volt, hogy távozzon az égéstermék, de mégsem tette, bizonyos időjárási keretek között, a hegyoldalon olyan légnyomás keletkezett, hogy a kéményben a levegő visszafelé áramlott. Végül a megoldás az lett, hogy motorizálni kellett a kéményt, és egy speciális ventilátort szereltek be a kéményesek, hogy a megfelelő mennyiségű égéstermék akkor is tudjon távozni, ha olyan a légnyomás, hogy tudjanak fűteni.

Honnan tudom, hogy nyílt égésterű e a kazánom?

  • Akadnak árulkodó jelek, ha pl a piezó nem működik, akkor gyufával is betudod gyújtani a készüléket. (Igen, jogos az észrevétel, a tűzhely is egy nyílt égésterű készülék, aminek ugyan úgy kell a megfelelő légcsere szám!)

  • A készülék indulásakor, mikor belobban a készülékből ki tud csapni a láng

  • Látod az égőtér egy részét, vagy akár az egészet

 

 

A Turbós kazánok már egy teljesen más világ az elődjeihez képest!

Nem a helyiség levegőjét használja! A kazán a levegőt az égéshez a kéményen keresztül biztosítja saját magának. A Turbós kazánoknak a kéménye, egy cső a csőben kémény a külső részén szívja a frisslevegőt és középen tolja ki az égésterméket.

Viszont nem csak ez az egy fejlesztés történt a turbós kazánokon! Felszereltségtől függően akár interneten keresztül is eltudjuk indítani és szükség szerint állíthatjuk épületünk hőmérsékletét.

Gazdaságosság szempontjából is odafigyeltek már, és hőcserélők is kerültek a készülékekbe.

A turbós készülékekről keveset lehet írni, mert szinte teljesen ellentéte a régi készülékeknek és teljesen biztonságosak.

Viszont a sok fejlesztés és kütyü mellett egy valamire nem annyira figyeltek oda, a meghibásodások száma elég magas! Ami nem feltétlen a készülék hibája! Csökkentik a belső keresztmetszeteket belekerülnek azok az alkatrészek amik biztonságossá teszik a készülék, viszont a legtöbb esetben ugyan azzal a vízzel töltik a kazánt mint az elődjét. Régi fűtési rendszerből rengeteg iszap, kosz, rozsda, vízkő bekerül a készülékbe rontva ezzel a hatásfokát, esetleg el is dugíthatják.

Egy új modern kazánnál érdemes átnézetni az egész fűtési rendszert vízhálózatot! Mert ezzel a kazánunk élettartalmát hosszabbíthatjuk meg.

Fűtési oldalra érdemes betenni iszapleválasztót, mikrobuborék leválasztót, ezt egy lelkiismeretes fűtésszerelő jelzi magától, hogy ajánlatos ezek beépítése! Igen új fűtésrendszer esetén is, még akkor is, ha műanyag csövekkel van megszerelve, mert a radiátorok belsejében tud iszap keletkezni, főleg a törölköző szárítós radiátoroknál! Régi rendszer esetében, mielőtt üzembe állítjuk az új kazánt, érdemes egy fűtés rendszer tisztítást kérni!

Vízszerelés szempontból is érdemes odafigyelni, hiszen egy kombi cirkó nem csak a fűtésért felelős, hanem használati meleg vízért is felelős. Ilyen esetekben a kazánba belépő hidegvizet érdemes lágyítani, és némi mechanikai szűrést is érdemes alkalmazni. A vízhálózatban közlekednek olyan szennyeződések , hordalékok amik a kazánban kárt tehetnek, eldugíthatják.

Száz-szónak is egy a vége a régi nyílt égésterű készülékeken eljárt az idő és életveszélyesek is! Az új turbós készülékek biztonságosak, de tudni kell, hogy vannak kiegészítők, amiket a biztonságos üzemet fenntartják és ajánlott a beszerelése, nem utolsó sorban szükségünk lesz egy jó vízszerelőre és egy fűtésszerelőre! Vagy egy olyan gépészre aki vállalja mind a kettőt!


Kapcsolódó anyagok

    Nincsenek kapcsolódó anyagok