5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

2016.10.28.
5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

Tudtad, hogy Magyarországon a lakásod energiafelhasználásának a 60-70%-a fűtésre megy el? Olvasd el ezt az 5+1 tippet, hogy tudsz a fűtéseddel spórolni. Ha betartod, és csak néhány ezer forintot tudtál spórolni már akkor ez volt a leghasznosabb, amit ma olvastál. Íme, a Netkazán 5+1 tippje, hogyan spórolj a fűtéssel.

1: Egyetlen fok sokat számít

 

Mi, magyarok egyszerűen imádjuk a meleget, ezért „túlfűtjük” a lakásokat, házakat. Amíg például Angliában, vagy Hollandiában – ahol azért nem okoz gondot a fűtésszámla – az emberek télen 2 réteg ruhát viselnek otthon, és 17-19 fokon tartják a házukat, addig nálunk 22 fok az átlag. Pedig egyetlen Celsius fok 5-8%-kal növeli a fűtésköltségedet, szóval, ha egy fokkal lejjebb tekered a szobatermosztátot, és felveszel egy hosszú ujjút a rövid helyett, akkor havonta 5%-kal kevesebbet kell fizetned a fűtésért, ami akkor is jelentős összeg, ha átalányt fizetsz.

 

 

2: Biztosan jól szellőztetsz?

 

Sokan egész napra „bukóra” hagyják az ablakot, így nem csak folyamatosan szellőztetnek, hanem szökik a hideg. Pedig nem így kellene: minden nap kétszer (maximum háromszor) érdemes szellőztetni, akkor viszont intenzíven: csinálj kereszthuzatot, és 2 percre tárj ki minden ablakot. Gyorsan lesz friss levegőd, és nem hűlnek le a falaid, ezért nagyon hamar ismét meleg lesz.

 

3: Radiátorok....

 

Persze, hogy Te sosem tetted, mi is csak hallottuk, de soha ne száríts semmit a radiátorodon (hacsak nem kifejezetten erre való, fürdőszobai), mert ha bármit ráraksz, akkor feleslegesen fűt. Olyan, mintha hajat szárítanál, de a hajszárító elé raknál egy falapot. Amit viszont tényleg soha ne tegyél: ha elektromos a radiátorod, akkor tényleg ne tegyél rá semmit: tudod, áram, és víz. Sosem lesznek jó barátok.

 

4: Felejtsd el a rossz szokásokat, beidegződéseket

 

Hihetetlen, de a mai napig sokan azt teszik, hogy amikor elmennek otthonról, lekapcsolják a fűtést, azért, hogy addig ne fűtsön (minek, nem vagyunk otthon), majd hazaérve csúcsra járatják, a rendszert, merthogy „hideg” van. Pedig ennél nincs rosszabb. Olyan, mintha egy autót vagy fékeznél, vagy ha nem akkor egyesben padlógázzal mennél. Az a jó megoldás, ha nem ennyire szakaszosan fűtesz: ha elmész otthonról, azért tartsd meg a meleget, ne engedd teljesen lehűlni a lakást.

 

5: Trükkök: érdemes odafigyelni

Vannak szuper, egyetlen forintba sem kerülő trükkök: ha süt a nap, akkor engedd be a napfényt, nemcsak mert jobban érzed majd magad, hanem mert melegíti a lakást. Ha van szoba, amit nem használsz, ne hagyd nyitva az ajtót, csukd be, és vedd ott lejjebb a fűtést. Éjszakára húzd le a redőnyt, és a függönyt: minden eszközzel tartsd kint a hideget. Lehet, hogy ezekkel csak 1-2%-ot spórolsz, de egy 30 000-es számlánál ez is spórolás, nem?

 

 

5+1: Ideális hőmérséklet: szobánként

 

Nappali: 21-22, konyha 19-20, háló éjjel 17-18, a kamra elég 14-17 fokon, a gyerekszoba 22-24. Minden szobának van egy „ideális” hőmérséklete, ami természetesen nem szentírás, de érdemes kipróbálni (hacsak nem ennél hűvösebb van most nálad), ezzel is csökkentheted a fűtésedet költségét. (Kattints ide, egy egész hosszú cikkben megírjuk, hol mennyi fok ideális, plusz adunk még pár tanácsot, amit imádni fogsz)  

 

5+2: Cseréld le az elavultat.

 

Egy felmérés szerint a magyarok 14 évente cserélik le a csapjaikat, 20 évente a vizsgálják felül a fűtésrendszert. Érdemes átgondolni, hogy a 25 éves kazánod van-e olyan hatásfokú, mint egy modern? Egy új radiátor mennyivel jobb, mint a 20 éves? Ha nincs módodban – például – az összes radiátorodat lecserélni, cserélj le egyet-egyet egy jobb hatásfokúra, és máris csökkented a fűtésszámládat.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 7 hónapon keresztül fűtünk, és a lakásod energiafelhasználásának 70%-a a fűtés? Kattints ide itt találsz szakmai segítséget, és rengeteg fűtéstechnikai eszközt. www.netkazan.hu

Kapcsolódó cikkek

5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú A keringető szivattyú a fűtési rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a fűtési rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő 2021.01.22. Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő Képzeld el a fürdőszobádat bármilyen kiegészítő nélkül. Nem csak sivár és szokatlan lenne, hanem szinte használhatatlan is. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az 5 legfontosabb fürdőszobai kiegészítőket: apróságok lesznek, de nélkülözhetetlenek. tovább Így tartsd bent a meleget a házadban 2021.01.20. Így tartsd bent a meleget a házadban Magyarországon októbertől áprilisig tart a fűtési szezon, ilyenkor a legmagasabb rezsiköltségünk a fűtés. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány pénztárcasegítő tanácsot, és elmondjuk, hogyan tartsd bent a házadban / lakásodban a meleget. Olvasd el, mert apróságokon múlhat az, mennyit fizetsz. tovább Így kerüld el a CO mérgezést 2021.01.16. Így kerüld el a CO mérgezést Vajon mennyit ér az élet? Azért tesszük fel ezt a provokatív kérdést, mert egyetlen (apró) és jelentéktelen összegbe kerülő műszer már bárkit megvéd attól, hogy elkerülje az akár halálos szén-monoxid mérgezést. Elmondunk mindent, amit tudni kell a CO-ról, mitől olyan mérgező, és pontosan hogyan kerüld el. Ez a cikk megmentheti az életedet. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.