A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

Tudtad, hogy Magyarországon a lakásod energiafelhasználásának a 60-70%-a fűtésre megy el? Olvasd el ezt az 5+1 tippet, hogy tudsz a fűtéseddel spórolni. Ha betartod, és csak néhány ezer forintot tudtál spórolni már akkor ez volt a leghasznosabb, amit ma olvastál. Íme, a Netkazán 5+1 tippje, hogyan spórolj a fűtéssel.

1: Egyetlen fok sokat számít

 

Mi, magyarok egyszerűen imádjuk a meleget, ezért „túlfűtjük” a lakásokat, házakat. Amíg például Angliában, vagy Hollandiában – ahol azért nem okoz gondot a fűtésszámla – az emberek télen 2 réteg ruhát viselnek otthon, és 17-19 fokon tartják a házukat, addig nálunk 22 fok az átlag. Pedig egyetlen Celsius fok 5-8%-kal növeli a fűtésköltségedet, szóval, ha egy fokkal lejjebb tekered a szobatermosztátot, és felveszel egy hosszú ujjút a rövid helyett, akkor havonta 5%-kal kevesebbet kell fizetned a fűtésért, ami akkor is jelentős összeg, ha átalányt fizetsz.

 

 

2: Biztosan jól szellőztetsz?

 

Sokan egész napra „bukóra” hagyják az ablakot, így nem csak folyamatosan szellőztetnek, hanem szökik a hideg. Pedig nem így kellene: minden nap kétszer (maximum háromszor) érdemes szellőztetni, akkor viszont intenzíven: csinálj kereszthuzatot, és 2 percre tárj ki minden ablakot. Gyorsan lesz friss levegőd, és nem hűlnek le a falaid, ezért nagyon hamar ismét meleg lesz.

 

3: Radiátorok....

 

Persze, hogy Te sosem tetted, mi is csak hallottuk, de soha ne száríts semmit a radiátorodon (hacsak nem kifejezetten erre való, fürdőszobai), mert ha bármit ráraksz, akkor feleslegesen fűt. Olyan, mintha hajat szárítanál, de a hajszárító elé raknál egy falapot. Amit viszont tényleg soha ne tegyél: ha elektromos a radiátorod, akkor tényleg ne tegyél rá semmit: tudod, áram, és víz. Sosem lesznek jó barátok.

 

4: Felejtsd el a rossz szokásokat, beidegződéseket

 

Hihetetlen, de a mai napig sokan azt teszik, hogy amikor elmennek otthonról, lekapcsolják a fűtést, azért, hogy addig ne fűtsön (minek, nem vagyunk otthon), majd hazaérve csúcsra járatják, a rendszert, merthogy „hideg” van. Pedig ennél nincs rosszabb. Olyan, mintha egy autót vagy fékeznél, vagy ha nem akkor egyesben padlógázzal mennél. Az a jó megoldás, ha nem ennyire szakaszosan fűtesz: ha elmész otthonról, azért tartsd meg a meleget, ne engedd teljesen lehűlni a lakást.

 

5: Trükkök: érdemes odafigyelni

Vannak szuper, egyetlen forintba sem kerülő trükkök: ha süt a nap, akkor engedd be a napfényt, nemcsak mert jobban érzed majd magad, hanem mert melegíti a lakást. Ha van szoba, amit nem használsz, ne hagyd nyitva az ajtót, csukd be, és vedd ott lejjebb a fűtést. Éjszakára húzd le a redőnyt, és a függönyt: minden eszközzel tartsd kint a hideget. Lehet, hogy ezekkel csak 1-2%-ot spórolsz, de egy 30 000-es számlánál ez is spórolás, nem?

 

 

5+1: Ideális hőmérséklet: szobánként

 

Nappali: 21-22, konyha 19-20, háló éjjel 17-18, a kamra elég 14-17 fokon, a gyerekszoba 22-24. Minden szobának van egy „ideális” hőmérséklete, ami természetesen nem szentírás, de érdemes kipróbálni (hacsak nem ennél hűvösebb van most nálad), ezzel is csökkentheted a fűtésedet költségét. (Kattints ide, egy egész hosszú cikkben megírjuk, hol mennyi fok ideális, plusz adunk még pár tanácsot, amit imádni fogsz)  

 

5+2: Cseréld le az elavultat.

 

Egy felmérés szerint a magyarok 14 évente cserélik le a csapjaikat, 20 évente a vizsgálják felül a fűtésrendszert. Érdemes átgondolni, hogy a 25 éves kazánod van-e olyan hatásfokú, mint egy modern? Egy új radiátor mennyivel jobb, mint a 20 éves? Ha nincs módodban – például – az összes radiátorodat lecserélni, cserélj le egyet-egyet egy jobb hatásfokúra, és máris csökkented a fűtésszámládat.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 7 hónapon keresztül fűtünk, és a lakásod energiafelhasználásának 70%-a a fűtés? Kattints ide itt találsz szakmai segítséget, és rengeteg fűtéstechnikai eszközt. www.netkazan.hu

Kapcsolódó blogposztok

Használt kazán helyett inkább az új kazán

A címben szereplő kérdés akár költői is lehetne, de sokan még akkor is csak rövidtávon képesek gondolkodni, ha a családjuk biztonságáról van szó. Félreértés ne essék: senkit sem szeretnék lebeszélni a használt kazánokról, mi csupán összegezzük, hogy nekünk miért jobbak a tapasztalataink az új készülékekkel.

Tovább a cikkhez

Elektromos radiátor

Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg.

Tovább a cikkhez

Így válassz bojlert

Nem csak azért lesz neked ez a cikk érdekes, mert mindent megtudsz a bojlerről, hanem azért is, mert segítünk kiválasztani az ideális bojler t. 

Tovább a cikkhez

5+1 indok, amiért szükséged van vízlágyítóra

Egy tavaly készült felmérés szerint hazánkban az Alföldön (és Zala megyében) általában lágy, az ország nagy részén közepesen kemény, míg nagy területeken – például Budapesten, és Pest megye jelentős területén - kemény a víz. De mit jelent az, hogy kemény a víz, és miért fontos lágyítani? Most minden kiderül.

Tovább a cikkhez

A kondenzációs gázkazán

Akár 90% feletti szezonális hatásfok, csúcstechnológia, kitűnő ár-érték arány. Ez a kondenzációs gázkazán , amely az egyik legmodernebb fűtési technológia. De miért válaszd, és mit kell még tudni róla?

Tovább a cikkhez

Miért húszévente cseréled le?

Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk)

Tovább a cikkhez