5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

2016.10.28.
5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

Tudtad, hogy Magyarországon a lakásod energiafelhasználásának a 60-70%-a fűtésre megy el? Olvasd el ezt az 5+1 tippet, hogy tudsz a fűtéseddel spórolni. Ha betartod, és csak néhány ezer forintot tudtál spórolni már akkor ez volt a leghasznosabb, amit ma olvastál. Íme, a Netkazán 5+1 tippje, hogyan spórolj a fűtéssel.

1: Egyetlen fok sokat számít

 

Mi, magyarok egyszerűen imádjuk a meleget, ezért „túlfűtjük” a lakásokat, házakat. Amíg például Angliában, vagy Hollandiában – ahol azért nem okoz gondot a fűtésszámla – az emberek télen 2 réteg ruhát viselnek otthon, és 17-19 fokon tartják a házukat, addig nálunk 22 fok az átlag. Pedig egyetlen Celsius fok 5-8%-kal növeli a fűtésköltségedet, szóval, ha egy fokkal lejjebb tekered a szobatermosztátot, és felveszel egy hosszú ujjút a rövid helyett, akkor havonta 5%-kal kevesebbet kell fizetned a fűtésért, ami akkor is jelentős összeg, ha átalányt fizetsz.

 

 

2: Biztosan jól szellőztetsz?

 

Sokan egész napra „bukóra” hagyják az ablakot, így nem csak folyamatosan szellőztetnek, hanem szökik a hideg. Pedig nem így kellene: minden nap kétszer (maximum háromszor) érdemes szellőztetni, akkor viszont intenzíven: csinálj kereszthuzatot, és 2 percre tárj ki minden ablakot. Gyorsan lesz friss levegőd, és nem hűlnek le a falaid, ezért nagyon hamar ismét meleg lesz.

 

3: Radiátorok....

 

Persze, hogy Te sosem tetted, mi is csak hallottuk, de soha ne száríts semmit a radiátorodon (hacsak nem kifejezetten erre való, fürdőszobai), mert ha bármit ráraksz, akkor feleslegesen fűt. Olyan, mintha hajat szárítanál, de a hajszárító elé raknál egy falapot. Amit viszont tényleg soha ne tegyél: ha elektromos a radiátorod, akkor tényleg ne tegyél rá semmit: tudod, áram, és víz. Sosem lesznek jó barátok.

 

4: Felejtsd el a rossz szokásokat, beidegződéseket

 

Hihetetlen, de a mai napig sokan azt teszik, hogy amikor elmennek otthonról, lekapcsolják a fűtést, azért, hogy addig ne fűtsön (minek, nem vagyunk otthon), majd hazaérve csúcsra járatják, a rendszert, merthogy „hideg” van. Pedig ennél nincs rosszabb. Olyan, mintha egy autót vagy fékeznél, vagy ha nem akkor egyesben padlógázzal mennél. Az a jó megoldás, ha nem ennyire szakaszosan fűtesz: ha elmész otthonról, azért tartsd meg a meleget, ne engedd teljesen lehűlni a lakást.

 

5: Trükkök: érdemes odafigyelni

Vannak szuper, egyetlen forintba sem kerülő trükkök: ha süt a nap, akkor engedd be a napfényt, nemcsak mert jobban érzed majd magad, hanem mert melegíti a lakást. Ha van szoba, amit nem használsz, ne hagyd nyitva az ajtót, csukd be, és vedd ott lejjebb a fűtést. Éjszakára húzd le a redőnyt, és a függönyt: minden eszközzel tartsd kint a hideget. Lehet, hogy ezekkel csak 1-2%-ot spórolsz, de egy 30 000-es számlánál ez is spórolás, nem?

 

 

5+1: Ideális hőmérséklet: szobánként

 

Nappali: 21-22, konyha 19-20, háló éjjel 17-18, a kamra elég 14-17 fokon, a gyerekszoba 22-24. Minden szobának van egy „ideális” hőmérséklete, ami természetesen nem szentírás, de érdemes kipróbálni (hacsak nem ennél hűvösebb van most nálad), ezzel is csökkentheted a fűtésedet költségét. (Kattints ide, egy egész hosszú cikkben megírjuk, hol mennyi fok ideális, plusz adunk még pár tanácsot, amit imádni fogsz)  

 

5+2: Cseréld le az elavultat.

 

Egy felmérés szerint a magyarok 14 évente cserélik le a csapjaikat, 20 évente a vizsgálják felül a fűtésrendszert. Érdemes átgondolni, hogy a 25 éves kazánod van-e olyan hatásfokú, mint egy modern? Egy új radiátor mennyivel jobb, mint a 20 éves? Ha nincs módodban – például – az összes radiátorodat lecserélni, cserélj le egyet-egyet egy jobb hatásfokúra, és máris csökkented a fűtésszámládat.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 7 hónapon keresztül fűtünk, és a lakásod energiafelhasználásának 70%-a a fűtés? Kattints ide itt találsz szakmai segítséget, és rengeteg fűtéstechnikai eszközt. www.netkazan.hu

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.