5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

2016.10.28.
5+1 tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

Tudtad, hogy Magyarországon a lakásod energiafelhasználásának a 60-70%-a fűtésre megy el? Olvasd el ezt az 5+1 tippet, hogy tudsz a fűtéseddel spórolni. Ha betartod, és csak néhány ezer forintot tudtál spórolni már akkor ez volt a leghasznosabb, amit ma olvastál. Íme, a Netkazán 5+1 tippje, hogyan spórolj a fűtéssel.

1: Egyetlen fok sokat számít

 

Mi, magyarok egyszerűen imádjuk a meleget, ezért „túlfűtjük” a lakásokat, házakat. Amíg például Angliában, vagy Hollandiában – ahol azért nem okoz gondot a fűtésszámla – az emberek télen 2 réteg ruhát viselnek otthon, és 17-19 fokon tartják a házukat, addig nálunk 22 fok az átlag. Pedig egyetlen Celsius fok 5-8%-kal növeli a fűtésköltségedet, szóval, ha egy fokkal lejjebb tekered a szobatermosztátot, és felveszel egy hosszú ujjút a rövid helyett, akkor havonta 5%-kal kevesebbet kell fizetned a fűtésért, ami akkor is jelentős összeg, ha átalányt fizetsz.

 

 

2: Biztosan jól szellőztetsz?

 

Sokan egész napra „bukóra” hagyják az ablakot, így nem csak folyamatosan szellőztetnek, hanem szökik a hideg. Pedig nem így kellene: minden nap kétszer (maximum háromszor) érdemes szellőztetni, akkor viszont intenzíven: csinálj kereszthuzatot, és 2 percre tárj ki minden ablakot. Gyorsan lesz friss levegőd, és nem hűlnek le a falaid, ezért nagyon hamar ismét meleg lesz.

 

3: Radiátorok....

 

Persze, hogy Te sosem tetted, mi is csak hallottuk, de soha ne száríts semmit a radiátorodon (hacsak nem kifejezetten erre való, fürdőszobai), mert ha bármit ráraksz, akkor feleslegesen fűt. Olyan, mintha hajat szárítanál, de a hajszárító elé raknál egy falapot. Amit viszont tényleg soha ne tegyél: ha elektromos a radiátorod, akkor tényleg ne tegyél rá semmit: tudod, áram, és víz. Sosem lesznek jó barátok.

 

4: Felejtsd el a rossz szokásokat, beidegződéseket

 

Hihetetlen, de a mai napig sokan azt teszik, hogy amikor elmennek otthonról, lekapcsolják a fűtést, azért, hogy addig ne fűtsön (minek, nem vagyunk otthon), majd hazaérve csúcsra járatják, a rendszert, merthogy „hideg” van. Pedig ennél nincs rosszabb. Olyan, mintha egy autót vagy fékeznél, vagy ha nem akkor egyesben padlógázzal mennél. Az a jó megoldás, ha nem ennyire szakaszosan fűtesz: ha elmész otthonról, azért tartsd meg a meleget, ne engedd teljesen lehűlni a lakást.

 

5: Trükkök: érdemes odafigyelni

Vannak szuper, egyetlen forintba sem kerülő trükkök: ha süt a nap, akkor engedd be a napfényt, nemcsak mert jobban érzed majd magad, hanem mert melegíti a lakást. Ha van szoba, amit nem használsz, ne hagyd nyitva az ajtót, csukd be, és vedd ott lejjebb a fűtést. Éjszakára húzd le a redőnyt, és a függönyt: minden eszközzel tartsd kint a hideget. Lehet, hogy ezekkel csak 1-2%-ot spórolsz, de egy 30 000-es számlánál ez is spórolás, nem?

 

 

5+1: Ideális hőmérséklet: szobánként

 

Nappali: 21-22, konyha 19-20, háló éjjel 17-18, a kamra elég 14-17 fokon, a gyerekszoba 22-24. Minden szobának van egy „ideális” hőmérséklete, ami természetesen nem szentírás, de érdemes kipróbálni (hacsak nem ennél hűvösebb van most nálad), ezzel is csökkentheted a fűtésedet költségét. (Kattints ide, egy egész hosszú cikkben megírjuk, hol mennyi fok ideális, plusz adunk még pár tanácsot, amit imádni fogsz)  

 

5+2: Cseréld le az elavultat.

 

Egy felmérés szerint a magyarok 14 évente cserélik le a csapjaikat, 20 évente a vizsgálják felül a fűtésrendszert. Érdemes átgondolni, hogy a 25 éves kazánod van-e olyan hatásfokú, mint egy modern? Egy új radiátor mennyivel jobb, mint a 20 éves? Ha nincs módodban – például – az összes radiátorodat lecserélni, cserélj le egyet-egyet egy jobb hatásfokúra, és máris csökkented a fűtésszámládat.

 

Tudtad, hogy Magyarországon 7 hónapon keresztül fűtünk, és a lakásod energiafelhasználásának 70%-a a fűtés? Kattints ide itt találsz szakmai segítséget, és rengeteg fűtéstechnikai eszközt. www.netkazan.hu

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken 2023.04.06. Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.