Így válassz radiátort!

2016.10.28.
Így válassz radiátort!

Hatalmas bonyodalmakat tud okozni az, ha rosszul választottad ki a radiátorodat: előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnéd, a választott teljesítményű radiátoroddal nem fogod tudni felfűteni a szobát, de megtörténhet az ellenkezője is: feleslegesen nagy teljesítményűt választottál. Elmondjuk, hogyan kell kiszámolni, melyik radiátorra van szükséged.

Hol legyen a radiátorod?

Azon túl, hogy figyeljünk az esztétikára is, érdemes a radiátorodat az ablak alá tenni: egyrészt oda biztosan nem akarsz később sem szekrény tenni (tehát nem lesz útban), másrészt akármilyen jó az ablakod szigetelése, egy kicsi levegő ott áramolni fog, harmadrészt szellőztetéskor, ez az ideális a helye. Fontos, hogy hagyj minden oldalról pár centit (általában 5) a levegő áramlása miatt, és jó, ha nincs körülötte bútor, ami útját állhatja a meleg levegőnek, és a függöny is legalább 5-10 centivel a radiátor fölött végződjön. Ha a szobába kettő radiátort is teszel, legjobb, ha átellenes falakra szereled, egymással szemben, vagy átlóban.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen a radiátorválasztás, és hogy jobban tudj dönteni, az egyik legjobb Sanica radiátorcsaládunkon keresztül mutatjuk meg neked, hogyan tudsz jól választani.

A hőigény

A legfontosabb adat (nagyon kérünk, figyelj most ide) a hőigény. Egy átlagos családi ház (lakás) átlagos szigeteléssel (tehát nem a legjobb, és nem a legrosszabb) körülbelül 35-40 (maximum 50) Watt/köbméter-nyi hőt kíván. És innentől a megfelelő radiátor kiválasztása mindössze matematika, de mielőtt elmondjuk a pontos számolást, tudnod kell, hogy azok az értékek, amiket most megmutatunk a minimum értékek lesznek. Inkább felül kalkuláld, mint alul, és még egyszer leírjuk: ez a hőigény akkor igaz, ha a lakásod/házad minimum átlagos szigetelésű: egyértelmű, ha alig szigetelt, akkor a számok nem igazak, ahogy akkor sem, ha szuper szigeteléssel láttad el.

Így válassz radiátort:

Először is számold ki, hogy hány légköbméteres a szoba, ahova a radiátort tervezted: a szoba alapterületét szorzod a belmagassággal. Tehát, ha a szobád 4*3 méteres, akkor az 12 négyzetméter (ez éppen egy átlagos szoba). Ezt kell beszoroznod a (például) 2 méter 40 centis belmagassággal: 12*2,4. Ha jól számolunk, akkor ez 28,8. Kerekítsünk, legyen 29. Ezt szorozzuk meg a légköbméterenkénti (átlag) 40W-tal, azaz 1152-őt kaptunk. Ez azt jelenti, hogy egy 1200W-os radiátor ebben a szobában ideális, és elég lesz. Mutatunk erre egy példát:

Nézzünk egy másik számítást, egy 40 négyzetméteres nappalit: A területe tehát 40 nm. Azt szorozzuk meg a belmagassággal (2,4) eddig ez 96. Ne felejtsük el szorozni a 40W/köbméteres hő-igénnyel sem: ez 3840 W, azaz 3,8 KW. Ezt már ideális 2 radiátorral megoldani így két oldalról élvezhetjük a meleget: ezért érdemes 2 egyforma radiátort vásárolni, mondjuk kettő darab 2000 W-os Sanicát, melyeket itt találsz:

Inkább segítünk!

Maga a számítás nem nehéz tehát, könnyedén ki tudod számolni, hogy mennyi és mekkora radiátorra van szükséged, de ha bizonytalan vagy, akkor érdemes tanácsot kérni szakértőtől. (Sokkal jobb, mint rossz döntést hozni). Ha biztos vagy magadban, akkor kattints ide, és vásárold meg tőlünk, a Netkazántól (tudtad, hogy háromszor is megnyertük az Ország Boltja versenyt?) a radiátorodat, amelyik évekig szolgál majd, és élvezheted a melegét:

 

http://netkazan.hu/termekek/radiator/6

 

Ha szakmai segítségre van szükséged, akkor hívj minket a 06 42/596-240 –es számon, de írhatsz nekünk emailt is az

 

info@netkazan.hu-ra, ahol szakértő kollégáink segíteni fognak neked. 

Ha még nem like-olsz minket a Facebookon, akkor ide kattintva megteheted, mi szeretettel várjuk, örülnénk Neked.

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken 2023.04.06. Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.