A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

Így válassz radiátort!

Hatalmas bonyodalmakat tud okozni az, ha rosszul választottad ki a radiátorodat: előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnéd, a választott teljesítményű radiátoroddal nem fogod tudni felfűteni a szobát, de megtörténhet az ellenkezője is: feleslegesen nagy teljesítményűt választottál. Elmondjuk, hogyan kell kiszámolni, melyik radiátorra van szükséged.

Hol legyen a radiátorod?

Azon túl, hogy figyeljünk az esztétikára is, érdemes a radiátorodat az ablak alá tenni: egyrészt oda biztosan nem akarsz később sem szekrény tenni (tehát nem lesz útban), másrészt akármilyen jó az ablakod szigetelése, egy kicsi levegő ott áramolni fog, harmadrészt szellőztetéskor, ez az ideális a helye. Fontos, hogy hagyj minden oldalról pár centit (általában 5) a levegő áramlása miatt, és jó, ha nincs körülötte bútor, ami útját állhatja a meleg levegőnek, és a függöny is legalább 5-10 centivel a radiátor fölött végződjön. Ha a szobába kettő radiátort is teszel, legjobb, ha átellenes falakra szereled, egymással szemben, vagy átlóban.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen a radiátorválasztás, és hogy jobban tudj dönteni, az egyik legjobb Sanica radiátorcsaládunkon keresztül mutatjuk meg neked, hogyan tudsz jól választani.

A hőigény

A legfontosabb adat (nagyon kérünk, figyelj most ide) a hőigény. Egy átlagos családi ház (lakás) átlagos szigeteléssel (tehát nem a legjobb, és nem a legrosszabb) körülbelül 35-40 (maximum 50) Watt/köbméter-nyi hőt kíván. És innentől a megfelelő radiátor kiválasztása mindössze matematika, de mielőtt elmondjuk a pontos számolást, tudnod kell, hogy azok az értékek, amiket most megmutatunk a minimum értékek lesznek. Inkább felül kalkuláld, mint alul, és még egyszer leírjuk: ez a hőigény akkor igaz, ha a lakásod/házad minimum átlagos szigetelésű: egyértelmű, ha alig szigetelt, akkor a számok nem igazak, ahogy akkor sem, ha szuper szigeteléssel láttad el.

Így válassz radiátort:

Először is számold ki, hogy hány légköbméteres a szoba, ahova a radiátort tervezted: a szoba alapterületét szorzod a belmagassággal. Tehát, ha a szobád 4*3 méteres, akkor az 12 négyzetméter (ez éppen egy átlagos szoba). Ezt kell beszoroznod a (például) 2 méter 40 centis belmagassággal: 12*2,4. Ha jól számolunk, akkor ez 28,8. Kerekítsünk, legyen 29. Ezt szorozzuk meg a légköbméterenkénti (átlag) 40W-tal, azaz 1152-őt kaptunk. Ez azt jelenti, hogy egy 1200W-os radiátor ebben a szobában ideális, és elég lesz. Mutatunk erre egy példát:

Nézzünk egy másik számítást, egy 40 négyzetméteres nappalit: A területe tehát 40 nm. Azt szorozzuk meg a belmagassággal (2,4) eddig ez 96. Ne felejtsük el szorozni a 40W/köbméteres hő-igénnyel sem: ez 3840 W, azaz 3,8 KW. Ezt már ideális 2 radiátorral megoldani így két oldalról élvezhetjük a meleget: ezért érdemes 2 egyforma radiátort vásárolni, mondjuk kettő darab 2000 W-os Sanicát, melyeket itt találsz:

Inkább segítünk!

Maga a számítás nem nehéz tehát, könnyedén ki tudod számolni, hogy mennyi és mekkora radiátorra van szükséged, de ha bizonytalan vagy, akkor érdemes tanácsot kérni szakértőtől. (Sokkal jobb, mint rossz döntést hozni). Ha biztos vagy magadban, akkor kattints ide, és vásárold meg tőlünk, a Netkazántól (tudtad, hogy háromszor is megnyertük az Ország Boltja versenyt?) a radiátorodat, amelyik évekig szolgál majd, és élvezheted a melegét:

 

http://netkazan.hu/termekek/radiator/6

 

Ha szakmai segítségre van szükséged, akkor hívj minket a 06 42/596-240 –es számon, de írhatsz nekünk emailt is az

 

info@netkazan.hu-ra, ahol szakértő kollégáink segíteni fognak neked. 

Ha még nem like-olsz minket a Facebookon, akkor ide kattintva megteheted, mi szeretettel várjuk, örülnénk Neked.

Kapcsolódó blogposztok

Használt kazán helyett inkább az új kazán

A címben szereplő kérdés akár költői is lehetne, de sokan még akkor is csak rövidtávon képesek gondolkodni, ha a családjuk biztonságáról van szó. Félreértés ne essék: senkit sem szeretnék lebeszélni a használt kazánokról, mi csupán összegezzük, hogy nekünk miért jobbak a tapasztalataink az új készülékekkel.

Tovább a cikkhez

Elektromos radiátor

Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg.

Tovább a cikkhez

Így válassz bojlert

Nem csak azért lesz neked ez a cikk érdekes, mert mindent megtudsz a bojlerről, hanem azért is, mert segítünk kiválasztani az ideális bojler t. 

Tovább a cikkhez

5+1 indok, amiért szükséged van vízlágyítóra

Egy tavaly készült felmérés szerint hazánkban az Alföldön (és Zala megyében) általában lágy, az ország nagy részén közepesen kemény, míg nagy területeken – például Budapesten, és Pest megye jelentős területén - kemény a víz. De mit jelent az, hogy kemény a víz, és miért fontos lágyítani? Most minden kiderül.

Tovább a cikkhez

A kondenzációs gázkazán

Akár 90% feletti szezonális hatásfok, csúcstechnológia, kitűnő ár-érték arány. Ez a kondenzációs gázkazán , amely az egyik legmodernebb fűtési technológia. De miért válaszd, és mit kell még tudni róla?

Tovább a cikkhez

Miért húszévente cseréled le?

Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk)

Tovább a cikkhez