Így válassz radiátort!

2016.10.28.
Így válassz radiátort!

Hatalmas bonyodalmakat tud okozni az, ha rosszul választottad ki a radiátorodat: előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnéd, a választott teljesítményű radiátoroddal nem fogod tudni felfűteni a szobát, de megtörténhet az ellenkezője is: feleslegesen nagy teljesítményűt választottál. Elmondjuk, hogyan kell kiszámolni, melyik radiátorra van szükséged.

Hol legyen a radiátorod?

Azon túl, hogy figyeljünk az esztétikára is, érdemes a radiátorodat az ablak alá tenni: egyrészt oda biztosan nem akarsz később sem szekrény tenni (tehát nem lesz útban), másrészt akármilyen jó az ablakod szigetelése, egy kicsi levegő ott áramolni fog, harmadrészt szellőztetéskor, ez az ideális a helye. Fontos, hogy hagyj minden oldalról pár centit (általában 5) a levegő áramlása miatt, és jó, ha nincs körülötte bútor, ami útját állhatja a meleg levegőnek, és a függöny is legalább 5-10 centivel a radiátor fölött végződjön. Ha a szobába kettő radiátort is teszel, legjobb, ha átellenes falakra szereled, egymással szemben, vagy átlóban.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen a radiátorválasztás, és hogy jobban tudj dönteni, az egyik legjobb Sanica radiátorcsaládunkon keresztül mutatjuk meg neked, hogyan tudsz jól választani.

A hőigény

A legfontosabb adat (nagyon kérünk, figyelj most ide) a hőigény. Egy átlagos családi ház (lakás) átlagos szigeteléssel (tehát nem a legjobb, és nem a legrosszabb) körülbelül 35-40 (maximum 50) Watt/köbméter-nyi hőt kíván. És innentől a megfelelő radiátor kiválasztása mindössze matematika, de mielőtt elmondjuk a pontos számolást, tudnod kell, hogy azok az értékek, amiket most megmutatunk a minimum értékek lesznek. Inkább felül kalkuláld, mint alul, és még egyszer leírjuk: ez a hőigény akkor igaz, ha a lakásod/házad minimum átlagos szigetelésű: egyértelmű, ha alig szigetelt, akkor a számok nem igazak, ahogy akkor sem, ha szuper szigeteléssel láttad el.

Így válassz radiátort:

Először is számold ki, hogy hány légköbméteres a szoba, ahova a radiátort tervezted: a szoba alapterületét szorzod a belmagassággal. Tehát, ha a szobád 4*3 méteres, akkor az 12 négyzetméter (ez éppen egy átlagos szoba). Ezt kell beszoroznod a (például) 2 méter 40 centis belmagassággal: 12*2,4. Ha jól számolunk, akkor ez 28,8. Kerekítsünk, legyen 29. Ezt szorozzuk meg a légköbméterenkénti (átlag) 40W-tal, azaz 1152-őt kaptunk. Ez azt jelenti, hogy egy 1200W-os radiátor ebben a szobában ideális, és elég lesz. Mutatunk erre egy példát:

Nézzünk egy másik számítást, egy 40 négyzetméteres nappalit: A területe tehát 40 nm. Azt szorozzuk meg a belmagassággal (2,4) eddig ez 96. Ne felejtsük el szorozni a 40W/köbméteres hő-igénnyel sem: ez 3840 W, azaz 3,8 KW. Ezt már ideális 2 radiátorral megoldani így két oldalról élvezhetjük a meleget: ezért érdemes 2 egyforma radiátort vásárolni, mondjuk kettő darab 2000 W-os Sanicát, melyeket itt találsz:

Inkább segítünk!

Maga a számítás nem nehéz tehát, könnyedén ki tudod számolni, hogy mennyi és mekkora radiátorra van szükséged, de ha bizonytalan vagy, akkor érdemes tanácsot kérni szakértőtől. (Sokkal jobb, mint rossz döntést hozni). Ha biztos vagy magadban, akkor kattints ide, és vásárold meg tőlünk, a Netkazántól (tudtad, hogy háromszor is megnyertük az Ország Boltja versenyt?) a radiátorodat, amelyik évekig szolgál majd, és élvezheted a melegét:

 

http://netkazan.hu/termekek/radiator/6

 

Ha szakmai segítségre van szükséged, akkor hívj minket a 06 42/596-240 –es számon, de írhatsz nekünk emailt is az

 

info@netkazan.hu-ra, ahol szakértő kollégáink segíteni fognak neked. 

Ha még nem like-olsz minket a Facebookon, akkor ide kattintva megteheted, mi szeretettel várjuk, örülnénk Neked.

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.