Fatüzelésű bojler: csökkentett áram, magas komfort

2019.11.13.

A fatüzelésű bojler azok számára ideális választás, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elektromos áramot használni a háztartási melegvíz előállítására. Ha ők ilyen készülék mellett döntenek, akkor egy olcsó és megbízható megoldást választanak.

Mire jó a fatüzelésű bojler? #1

 

Azokban az otthonokban, ahol az elektromos áram használatának minimalizálása a cél, esetleg nincs lehetőség villanybojler használatára, kézenfekvő megoldás a fatüzelésű bojler. A meleg víz ugyanolyan mennyiségben és minőségben állítható elő, ugyanakkor egy ilyen berendezés sok esetben jobban teljesít és tovább is lehet használni, mint elektromos unokatestvérét. Ha használat közben megfogadjuk a szakemberek tanácsát, akkor a vízteres kandallóknál, kályháknál és gázkazánoknál is strapabíróbbak. Ami még mellette szóló érv, hogy olcsón megvásárolható, használata pedig igen gazdaságos, hiszen a fa még mindig az egyik legolcsóbb fűtőanyag. Ráadásul igen könnyen beszerezhető és nem szennyezi a környezetet sem. 

 

A fatüzelésű bojler esetében nevéből adódóan a víz felfűtését olyan kályha végzi, amit kizárólag fa-illetve papír alapanyaggal gyújtanak be és melegítenek. A minőségi készülék tűztere jellemzően szénacélból készült, hegesztéssel. Ideális, ha a tüzelő ajtaja és a hamuterünk egy közös ajtóval van eltakarva. Fontos a jó huzatszabályozó: ezzel lehet ugyanis légáramlást, azaz az ideális égéshez szükséges körülményeket optimálisra állítani. Használata igazán egyszerű, csak mindig ügyeljünk a pontosságra. 

 

Fatüzelésű vízmelegítő: mindig csak szakembertől!#2.

 

A fatüzelésű vízmelegítő működése közben az égési gázok egy csövön keresztül távoznak, amit a tartályba építettek, eközben forrósítják fel a készülék vizét. A használata igen egyszerű, bekötése egyáltalán nem bonyolult, de azért fontos szakemberre bízni a feladatot. A berendezés képes több vízvételre alkalmas helyet is ellátni. 
 

Ismerd meg a Totya Celsius Sanitery egyik fatüzelésű bojler termékét! #3.

 

Totya Celsius Sanitery Acél 90L Fatüzelésű Bojler

A vízmelegítő időszakos, a szükségletek szerinti üzemelésre van tervezve. A begyújtás, és tüzelőanyag adagolása kézzel  történik. Az égési folyamat a hosszanti résekkel ellátott, tűzálló öntöttvas-rostélyon történik. Az égéstér préselt vermikulit lapokkal van bélelve. Az égéshez szükséges levegőt a természetes kéményhuzat biztosítja.

Minden begyújtás előtt ellenőrizni kell a bojlerben lévő víznyomást (k.b. 1,5 bar értékű kell legyen), el kell távolítani a rostélyról, valamint a hamutartóból a hamut, és a maradék égéstermékeket. Ezek után lehet berakni a tűzgyújtót, valamint a tüzelőt, és begyújtani. Az égési folyamat szabályozása a hamuzó ajtajának megfelelő helyzetbe való állításával lehetséges: az égési levegő mennyiségének állítása. A berakott tüzelő mennyisége megfelelő arányban kell álljon a melegítendő víz mennyiségével. Egy felfűtési ciklus alatt a tartályban lévő vízmennyiség 10 C°-ról 60 C°-ra való felmelegítését kell érteni, miután azt háztartási célokra fel lehet használni. A bojlerben lévő víz túlfűtés elleni védelmét, biztosíthatja, egy kétutas termikus szelep pl. Regulus DBV1, ami abban az esetben, ha a hőmérséklet eléri a 95 C°-ot kinyít, ezátal a hidegvíz a hálózatból beáramlik a bojlerbe, míg a forróvíz kiürül a csatornába. A Regulus DBV1 nem tartozéka a terméknek.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken 2023.04.06. Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.