Fatüzelésű bojler: csökkentett áram, magas komfort

2019.11.13.

A fatüzelésű bojler azok számára ideális választás, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elektromos áramot használni a háztartási melegvíz előállítására. Ha ők ilyen készülék mellett döntenek, akkor egy olcsó és megbízható megoldást választanak.

Mire jó a fatüzelésű bojler? #1

 

Azokban az otthonokban, ahol az elektromos áram használatának minimalizálása a cél, esetleg nincs lehetőség villanybojler használatára, kézenfekvő megoldás a fatüzelésű bojler. A meleg víz ugyanolyan mennyiségben és minőségben állítható elő, ugyanakkor egy ilyen berendezés sok esetben jobban teljesít és tovább is lehet használni, mint elektromos unokatestvérét. Ha használat közben megfogadjuk a szakemberek tanácsát, akkor a vízteres kandallóknál, kályháknál és gázkazánoknál is strapabíróbbak. Ami még mellette szóló érv, hogy olcsón megvásárolható, használata pedig igen gazdaságos, hiszen a fa még mindig az egyik legolcsóbb fűtőanyag. Ráadásul igen könnyen beszerezhető és nem szennyezi a környezetet sem. 

 

A fatüzelésű bojler esetében nevéből adódóan a víz felfűtését olyan kályha végzi, amit kizárólag fa-illetve papír alapanyaggal gyújtanak be és melegítenek. A minőségi készülék tűztere jellemzően szénacélból készült, hegesztéssel. Ideális, ha a tüzelő ajtaja és a hamuterünk egy közös ajtóval van eltakarva. Fontos a jó huzatszabályozó: ezzel lehet ugyanis légáramlást, azaz az ideális égéshez szükséges körülményeket optimálisra állítani. Használata igazán egyszerű, csak mindig ügyeljünk a pontosságra. 

 

Fatüzelésű vízmelegítő: mindig csak szakembertől!#2.

 

A fatüzelésű vízmelegítő működése közben az égési gázok egy csövön keresztül távoznak, amit a tartályba építettek, eközben forrósítják fel a készülék vizét. A használata igen egyszerű, bekötése egyáltalán nem bonyolult, de azért fontos szakemberre bízni a feladatot. A berendezés képes több vízvételre alkalmas helyet is ellátni. 
 

Ismerd meg a Totya Celsius Sanitery egyik fatüzelésű bojler termékét! #3.

 

Totya Celsius Sanitery Acél 90L Fatüzelésű Bojler

A vízmelegítő időszakos, a szükségletek szerinti üzemelésre van tervezve. A begyújtás, és tüzelőanyag adagolása kézzel  történik. Az égési folyamat a hosszanti résekkel ellátott, tűzálló öntöttvas-rostélyon történik. Az égéstér préselt vermikulit lapokkal van bélelve. Az égéshez szükséges levegőt a természetes kéményhuzat biztosítja.

Minden begyújtás előtt ellenőrizni kell a bojlerben lévő víznyomást (k.b. 1,5 bar értékű kell legyen), el kell távolítani a rostélyról, valamint a hamutartóból a hamut, és a maradék égéstermékeket. Ezek után lehet berakni a tűzgyújtót, valamint a tüzelőt, és begyújtani. Az égési folyamat szabályozása a hamuzó ajtajának megfelelő helyzetbe való állításával lehetséges: az égési levegő mennyiségének állítása. A berakott tüzelő mennyisége megfelelő arányban kell álljon a melegítendő víz mennyiségével. Egy felfűtési ciklus alatt a tartályban lévő vízmennyiség 10 C°-ról 60 C°-ra való felmelegítését kell érteni, miután azt háztartási célokra fel lehet használni. A bojlerben lévő víz túlfűtés elleni védelmét, biztosíthatja, egy kétutas termikus szelep pl. Regulus DBV1, ami abban az esetben, ha a hőmérséklet eléri a 95 C°-ot kinyít, ezátal a hidegvíz a hálózatból beáramlik a bojlerbe, míg a forróvíz kiürül a csatornába. A Regulus DBV1 nem tartozéka a terméknek.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú A keringető szivattyú a fűtési rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a fűtési rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő 2021.01.22. Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő Képzeld el a fürdőszobádat bármilyen kiegészítő nélkül. Nem csak sivár és szokatlan lenne, hanem szinte használhatatlan is. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az 5 legfontosabb fürdőszobai kiegészítőket: apróságok lesznek, de nélkülözhetetlenek. tovább Így tartsd bent a meleget a házadban 2021.01.20. Így tartsd bent a meleget a házadban Magyarországon októbertől áprilisig tart a fűtési szezon, ilyenkor a legmagasabb rezsiköltségünk a fűtés. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány pénztárcasegítő tanácsot, és elmondjuk, hogyan tartsd bent a házadban / lakásodban a meleget. Olvasd el, mert apróságokon múlhat az, mennyit fizetsz. tovább Így kerüld el a CO mérgezést 2021.01.16. Így kerüld el a CO mérgezést Vajon mennyit ér az élet? Azért tesszük fel ezt a provokatív kérdést, mert egyetlen (apró) és jelentéktelen összegbe kerülő műszer már bárkit megvéd attól, hogy elkerülje az akár halálos szén-monoxid mérgezést. Elmondunk mindent, amit tudni kell a CO-ról, mitől olyan mérgező, és pontosan hogyan kerüld el. Ez a cikk megmentheti az életedet. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.