Fatüzelésű bojler: csökkentett áram, magas komfort

2019.11.13.

A fatüzelésű bojler azok számára ideális választás, akik nem tudnak, vagy nem akarnak elektromos áramot használni a háztartási melegvíz előállítására. Ha ők ilyen készülék mellett döntenek, akkor egy olcsó és megbízható megoldást választanak.

Mire jó a fatüzelésű bojler? #1

 

Azokban az otthonokban, ahol az elektromos áram használatának minimalizálása a cél, esetleg nincs lehetőség villanybojler használatára, kézenfekvő megoldás a fatüzelésű bojler. A meleg víz ugyanolyan mennyiségben és minőségben állítható elő, ugyanakkor egy ilyen berendezés sok esetben jobban teljesít és tovább is lehet használni, mint elektromos unokatestvérét. Ha használat közben megfogadjuk a szakemberek tanácsát, akkor a vízteres kandallóknál, kályháknál és gázkazánoknál is strapabíróbbak. Ami még mellette szóló érv, hogy olcsón megvásárolható, használata pedig igen gazdaságos, hiszen a fa még mindig az egyik legolcsóbb fűtőanyag. Ráadásul igen könnyen beszerezhető és nem szennyezi a környezetet sem. 

 

A fatüzelésű bojler esetében nevéből adódóan a víz felfűtését olyan kályha végzi, amit kizárólag fa-illetve papír alapanyaggal gyújtanak be és melegítenek. A minőségi készülék tűztere jellemzően szénacélból készült, hegesztéssel. Ideális, ha a tüzelő ajtaja és a hamuterünk egy közös ajtóval van eltakarva. Fontos a jó huzatszabályozó: ezzel lehet ugyanis légáramlást, azaz az ideális égéshez szükséges körülményeket optimálisra állítani. Használata igazán egyszerű, csak mindig ügyeljünk a pontosságra. 

 

Fatüzelésű vízmelegítő: mindig csak szakembertől!#2.

 

A fatüzelésű vízmelegítő működése közben az égési gázok egy csövön keresztül távoznak, amit a tartályba építettek, eközben forrósítják fel a készülék vizét. A használata igen egyszerű, bekötése egyáltalán nem bonyolult, de azért fontos szakemberre bízni a feladatot. A berendezés képes több vízvételre alkalmas helyet is ellátni. 
 

Ismerd meg a Totya Celsius Sanitery egyik fatüzelésű bojler termékét! #3.

 

Totya Celsius Sanitery Acél 90L Fatüzelésű Bojler

A vízmelegítő időszakos, a szükségletek szerinti üzemelésre van tervezve. A begyújtás, és tüzelőanyag adagolása kézzel  történik. Az égési folyamat a hosszanti résekkel ellátott, tűzálló öntöttvas-rostélyon történik. Az égéstér préselt vermikulit lapokkal van bélelve. Az égéshez szükséges levegőt a természetes kéményhuzat biztosítja.

Minden begyújtás előtt ellenőrizni kell a bojlerben lévő víznyomást (k.b. 1,5 bar értékű kell legyen), el kell távolítani a rostélyról, valamint a hamutartóból a hamut, és a maradék égéstermékeket. Ezek után lehet berakni a tűzgyújtót, valamint a tüzelőt, és begyújtani. Az égési folyamat szabályozása a hamuzó ajtajának megfelelő helyzetbe való állításával lehetséges: az égési levegő mennyiségének állítása. A berakott tüzelő mennyisége megfelelő arányban kell álljon a melegítendő víz mennyiségével. Egy felfűtési ciklus alatt a tartályban lévő vízmennyiség 10 C°-ról 60 C°-ra való felmelegítését kell érteni, miután azt háztartási célokra fel lehet használni. A bojlerben lévő víz túlfűtés elleni védelmét, biztosíthatja, egy kétutas termikus szelep pl. Regulus DBV1, ami abban az esetben, ha a hőmérséklet eléri a 95 C°-ot kinyít, ezátal a hidegvíz a hálózatból beáramlik a bojlerbe, míg a forróvíz kiürül a csatornába. A Regulus DBV1 nem tartozéka a terméknek.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről 2023.10.09. Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről Sokan a mai napig ódzkodnak az elektromos fűtéstől pedig rengeteg olyan előnye van, amely kitűnő kiegészítő vagy akár fő fűtéssé teheti. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos fűtés kiépítése és vajon jó választás-e? Ebben a cikkben sokmindent megválaszolunk. tovább Babaváró és CSOK röviden, érthetően 2023.11.14. Babaváró és CSOK röviden, érthetően Amennyiben megfeleltél a nem túl szigorú feltételeknek, a kormány jelentős kedvezményekkel támogatta az otthonod felújítását és a gyermekvállalást 2015 évtől. Nemrég azonban megváltoztatták a Babaváró, a CSOK és a falusi CSOK feltételeit. Íme mi változott és mi lesz érvényben 2024-től, röviden, érthetően. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.