A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

Fafűtés: 10-20 százalékos árelőny

Fa vagy gáz - teszi fel a kérdést szinte mindenki, aki a két lehetőség közül kell, hogy válasszon, ha otthona fűtéséről van szó. A fatüzelés macerásabb, piszkosabb, azonban hiába a nyomott ár, még mindig olcsóbb valamennyivel, mint a gáz. 

 

Az örök kérdés: fa vagy gáz? #1.

Mivel lehet fűteni a magyar háztartásokban? Bár egyre elterjedtebb a villanybojler és sokan alternatív energiát használnak már, de azért a legtöbb otthonban az a válasz, hogy gázzal vagy fával. Az olyan háztartások közül, amelyikben fával fűtenek, becslések szerint 200 ezer otthonban még a gázfűtés lehetősége is kiépített. Ha már van kialakított gázos rendszer, még akkor is kerülhet fatüzelés is egy otthonba. Nem lehet pontos szabályt azzal kapcsolatban meghatározni, hogy melyik fűtés a gazdaságosabb, melyik a jobb és hatásosabb módszer. Legtöbbször egyéni igények választják meg a gáz vagy a fafűtés választását.

Lényeges, hogy milyen berendezést szeretnénk fával fűteni, nem mindegy, hogy az egy kandalló, cserépkályha, samottkályha, öntöttvasból készült kályha vagy éppen pellet. Mindegyik más és más faigényű, így nehéz lenne előre kiszámolni, hogy egy szezonban mennyi költséggel terheli a családok kasszáit.
Egy biztos, hogy a fatüzelésen keresztül rengeteg gázt lehet megspórolni, sok esetben teljesen kiváltható. Gyakran az egész lakást vagy házat is be lehet fával fűteni, ha olyan a mérete, akár egy-két kályha is gondoskodhat erről, de keményebb fagyokban azért nem biztos, hogy valóban így van. Ha mindent összevetünk, azért az még kijelenthető, hogy a fatüzelés 10-20 százalékkal olcsóbb, mint a gáz, utóbbi hiába kapható mostanság nyomott áron. Ez azonban csak óvatos becslés, az egyes emberektől is függ, hogy miként használják fel a gázt és a fát.

Gázkazánok és fával fűthető kazánok #2

A Netkazán gázkazánokat tekintve ajánlani tud, kondenzációs, turbós és kéményes gázkazánokat. Márkák közül most csak párat említenénk, amelyek nagyon keresettek. Ilyen márkák az Ariston, Bosch, Saunier Duval, Hajdu, vagy a Biasi.

A kondenzációs gázkazánok a legtakarékosabb készülékek, hiszen hatásfokuk meghaladja a 100%-s teljesítményt. Zárt égéstérrel rendelkeznek, így nem használják a helység levegőjét működés közben. Ez azért biztonságos, mert a kültérből szívja az égéshez szükséges oxigént, és így a
szén-monoxid mérgezés teljes mértékben kizárható Ez természetesen ugyanúgy elmondható egy turbós gázkazánról is.

A kéményes gázkazánokat már nagyon körültekintően kell kiválasztani. Ezek a kazánok ugyanis nyílt égésterűek, ennek következtében pedig szigorú szabályozás övezi beépít
ésüket. Új építésű házakba már nem engedélyezik a beépítésüket, csupán a meglévők cseréjére van lehetőség. Amit pedig a legfontosabb tudni, hogy ezek a készülékek a 813/2013 -as EU rendelet alapján a készülékek beszerelése csak gyűjtő kéménybe lehetséges!

Amennyiben pedig fával szeretnénk fűteni, akkor a evgyes tüzelésű kazánjainkat ajánljuk vásárlóink és neked, kedves olvasó a figyelmedbe. Márkák szerint Calor, Termomax és Totya kazánok széles választékai közül választhatod ki a számodra megfelelő kazánt.

Viszont, ha nem a márka a fontos a számodra, hanem éppen azon gondolkodol, ogy öntvény, lemez, bálaégető vagy meleg levegős kazán a megfelelő e a számodra, akkor ne aggódj, mert ebben is tudunk neked segítséget nyújtani.
Az öntvény kazánokról például érdemes tudni, hogy jóval szilárdabbak, így jobb a hatásfokuk, ez pedig főleg a szerkezetükből és felépítésükből adódik. Mindezeket egybevéve pedig a hőt is jobban tartják.

Lemez kazán választásakor tudni kell, hogy ezek a kazánok több lemezből állnak. A lemezek vastagsága változó, de minél vastagabb lemezekből van egy ilyen típusú kazán összerakva annál erősebb és időt állóbb. A meghibásodásuk esélye kisebb, gyorsabban bemelegednek, de egy meghibásodás esetén mégis gyorsabban és könnyebben javíthatóbbak.

Vásárlás előtt pedig tippeket is találsz a honlapunkon, amelyet ezen a LINKEN találsz meg!A fafűtés egyben sportnak is számít #3.

Azt is számításba kell venni, hogy sok otthonban egyszerűen korszerűtlenek a fűtőberendezések, a hő java része úgy távozik a kéményen át, hogy nem is hasznosult. A hatást azonban lehet növelni például levegőelvezető rendszerrel, vagy éppen a füstgáz csökkentését szabályozó rendszerrel is érdemes próbálkozni. Puffertartállyal, víztérrel is lehet megoldás keresni. A legfontosabb tanács azonban az, hogy mindenképpen száraz tűzifát használjunk, a vizes alapanyag nem hatásos. A vágás utáni, második életévét betöltött fa nedvessége általában 20 százalék alá kerül, hacsak nem éri folyamatosan víz. 

 

A fafűtés leginkább akkor ajánlott, ha egy adott házban nem lehet vagy egyszerűen nem akarnak gázvezetéket kiépíteni. Azoknak jöhet jól, akik számára nem jelent gondot, hogy ki kell fizetni egy egész fűtési szezon árát. De azoknak is, akik szeretnek a fával foglalkozni: darabolni, hordani, megrakni vele a kályhát. Aki tud ügyelni a hamu eltakarítására, a kályha tisztán tartására, az nemcsak spórol ezzel a fűtési rendszerrel, de még élvezi is a használatát. 

Kapcsolódó blogposztok

Így válassz mosdó csaptelepet!

Egy jól kiválasztott mosdó csaptelep nemcsak hogy a lakásunk, fürdőszobánk dísze lehet, hanem már jelentős energiát is megtakaríthat részünkre. Számos igénynek megfelelő csaptelep család kínálatából válogathat a Netkazán Webáruházban!

Tovább a cikkhez

Hogyan válassz termosztátot?

Otthonunkban a hőmérséklet szabályozás már nemcsak a kényelmet, hanem energiamegtakarítást is szolgálja. Legyen szó analóg, vezetékes, vezeték nélküli vagy wifis szobatermosztátról mind ezen célt szolgálják.

Tovább a cikkhez

5 dolog amire figyelj villanybojler vásárláskor

Itt megtalálsz minden fontos általános információt egy bojler vásárláshoz. Legyen szó a bojler formájáról, márkájáról, méretéről, űrtartalmáról vagy márkájáról.

Tovább a cikkhez

Olcsó és hatékony – remek befektetés a fűtési keringető szivattyú

A fűtési keringető szivattyú a leghalkabb fűtési megoldások egyike, de a hatékonyságával is kiemelkedik: alkalmazásával mindenhol a kívánt hőmérséklet garantálható, ráadásul gazdaságosan.  

Tovább a cikkhez

Így válassz bojlert

Nem csak azért lesz neked ez a cikk érdekes, mert mindent megtudsz a bojlerről, hanem azért is, mert segítünk kiválasztani az ideális bojler t. 

Tovább a cikkhez

Megelőzhető a kazán hátsó tag repedése

A kazán beszerelésére mindig nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen sokan úgy gondolják, hogyha ugyanúgy elvégzik a munkát, ahogyan ezelőtt húsz évvel már megfelelt, akkor nincs értelme változtatni. Azonban ez a hozzáállás nem a legjobb, hiszen számos kellemetlen következményhez vezethet, például ahhoz, hogy a kazán hátsó tag megreped. 

Tovább a cikkhez