Az örök kérdés: mennyi az ideális hőmérséklet télen az otthonunkban?

2019.12.17.
Az örök kérdés: mennyi az ideális hőmérséklet télen az otthonunkban?
Tekerd fel! Tekerd le! Megfázik a gyerek! Megsülök! – minden otthon számára komoly egyeztetés szükséges, hogy megtalálják az ideális hőmérsékletet télen. Nem könnyű közös nevezőre jutni, valamennyit alkalmazkodni kell, de néhány kiindulási ponthoz ebben az esetben is lehet igazodni. 

Az otthoni hőmérséklet meghatározásánál sok tényezőt figyelembe kell venni. Ezek közül az egyik legérdekesebb a falak színe: amennyiben meleg árnyalatokat használtunk a festésnél, a hőérzetünk más lesz, mintha hideg színekkel dolgoztunk. A szakértők szerint 2 Celsius-fokos különbséget is jelenthet ez. Emellett az is fontos, milyen páratartalom uralkodik az otthonunkban, de olyan tényezők is számíthatnak, hogy milyen valakinek a vérkeringése. Emellett pedig ott vannak az egészségügyi és energiatakarékossági szempontok. Tehát nagyon sok minden befolyásolja az otthoni hőérzetünket és, hogy milyen hőmérsékletben érezzük jól magunkat.

 

Fontos, hogy ne hűljenek ki a falak! #1

 

A fent leírtak a változó tényezők, néhány dolog viszont ezektől függetlenül is tartja magát. Ilyen az, hogy a szobák közötti különbség ne legyen jelentős, elég 1-2 fok, ellenkező esetben könnyen megbetegedhetnek az ott lakók. Ugyanaz a helyzet kerül ilyenkor elő, mint nyáron, amikor a melegből bemegyünk egy légkondicionált térbe.

 

Ha a lakóhelyünkről van szó, érdemes állandó minimumnak megállapítani a 18-19 fokot, ez kell ahhoz, hogy ne hűljenek ki a falak. Annak semmi értelme, ha munkaidőre valaki teljesen leállítja a fűtést, és ezáltal jégverembe ér haza, hiszen így rengeteg idő és energia lesz újra bemelegíteni az épületet. Azonban, ha van egy állandó alaphőmérséklet – amit digitális termosztátokkal könnyen tarthatunk - azon csak kicsit kell emelni a komfortérzethez.

Digitális termosztátot nagyon szívesen ajánlunk bárkinek. Ezek között vannak vezetékes és vezeték nélküli változatok is. Az egyik legjobban keresett márka a Computherm, de az Ariston vagy Siemens márkái között is találunk termosztátokat. A digitális termosztátok között találunk olyan darabokat, amely biztosítják a kényelmet abból a szempontból, hogy napokra előre, akár napszak vagy óra szerint beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet az otthonunkban. Ez nem csak praktikus és kényelmes, hanem biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, amely nem csak az otthont, hanem a falakat is melegen tartja.

 

 

Speciális a konyha és a fürdő helyzete #2.

 

A legtöbb időt – ébren – a nappaliban tölti egy átlagember, ide a 20 és 23 fok közötti Celsius-fokot javasoljuk. Persze nem mindegy, hogy valaki fehérneműben, vagy pulóverben szeret otthon tévézni – gazdasági szempontból télen ajánljuk a melegebb öltözetet. Ha mégis marad a fehérnemű, ahhoz a 21 fok nem lesz elég. A konyhában ennél kevesebb, 19-20 fok is megfelelő, erre úgyis rásegít majd a sütő melege. 

 

Aludni jobbat lehet hűvösben, ez tény, ezért elég a hálószobában a 18-19 fokot „belőni”, fázósoknak emellé jól betakarózni. Ez az egészséges felnőttekre vonatkozik. A gyerekszobák esetében magasabb, 21 fok az ajánlott, a csecsemőknek pedig még ennél is melegebb, 23 fokos hőmérséklet javasolt. Ha valaki beteg, vagy csak érzi, hogy beteg lesz, esetleg idős, az szintén állítsa melegebbre a fűtést. 

 

 

A fürdőszobában lehetünk visszafogottabbak, elegendő a 20-22 fok, a forró vizes zuhany úgyis megemeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, mire kijövünk a tus alól. Az otthonok leghidegebb helyisége az előszoba és a kamra, előbbi a bejárati ajtó szerepe, utóbbi az élelmiszerek megőrzése miatt, mindkettőben a 14-16 fok a jellemző, egyben elegendő.

Fürdőszobákba ideális választás lehet egy törölközőszárítós radiátorokat, amelyek nem csak praktikusak abból a szempontból tekintve, hogy a törölközőket melegen és szárazon tartják, hanem kellemes meleget adnak ebben a helyiségben. Számos márka közül válogathatunk. Törölközőszárítós radiátorokat találunk a Palermo, BRH, Sanica és Zhender márkák között.
Egyre többen választják ezt a fűtési megoldást fürdőszobáikba és mi bátran ajánljuk a választást cikkünk elolvasása után.

 

Kapcsolódó márkák

Bianchi
Honeywell
Herz
Zehnder

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Így válaszd ki a megfelelő csaptelepet 2019.10.31. Így válaszd ki a megfelelő csaptelepet Ha figyelembe veszel néhány fontos dolgot és betartol pár szabályt akkor magabiztosan ki tudod majd választani a legjobban hozzád illőt. Cikkünket érdemes elolvasni, mert hasznos segítséget kapsz ahhoz, hogy kiválaszd a kádtöltőt, a mosogató, vagy mosdó csaptelepedet. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Így válassz zuhanyszettet 2020.05.23. Így válassz zuhanyszettet Ha csak naponta kétszer használjátok a zuhanyszettet, akkor évente 700 alkalommal zuhanyoztok. Ha minden zuhany csak 3 percig tart akkor 2100 percnyit zuhanyoztok, ami 35 óra, másfél teljes nap. Ezeket az adatokat figyelembe véve nem mindegy milyen zuhanyszettet választasz. A kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venned, beleértve a zuhanyszelepeket, a típust, a víznyomást és az extrákat is. Ebben a cikkben elmondjuk hogyan érdemes zuhanyszettet választani. tovább 5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a fűtési keringető szivattyú A keringető szivattyú a fűtési rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a fűtési rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Így válassz mosdó csaptelepet! 2019.11.04. Így válassz mosdó csaptelepet! Egy jól kiválasztott mosdó csaptelep nemcsak hogy a lakásunk, fürdőszobánk dísze lehet, hanem már jelentős energiát is megtakaríthat részünkre. Számos igénynek megfelelő csaptelep család kínálatából válogathat a Netkazán Webáruházban! tovább