A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

Az örök kérdés: mennyi az ideális hőmérséklet télen az otthonunkban?

Tekerd fel! Tekerd le! Megfázik a gyerek! Megsülök! – minden otthon számára komoly egyeztetés szükséges, hogy megtalálják az ideális hőmérsékletet télen. Nem könnyű közös nevezőre jutni, valamennyit alkalmazkodni kell, de néhány kiindulási ponthoz ebben az esetben is lehet igazodni. 

Az otthoni hőmérséklet meghatározásánál sok tényezőt figyelembe kell venni. Ezek közül az egyik legérdekesebb a falak színe: amennyiben meleg árnyalatokat használtunk a festésnél, a hőérzetünk más lesz, mintha hideg színekkel dolgoztunk. A szakértők szerint 2 Celsius-fokos különbséget is jelenthet ez. Emellett az is fontos, milyen páratartalom uralkodik az otthonunkban, de olyan tényezők is számíthatnak, hogy milyen valakinek a vérkeringése. Emellett pedig ott vannak az egészségügyi és energiatakarékossági szempontok. Tehát nagyon sok minden befolyásolja az otthoni hőérzetünket és, hogy milyen hőmérsékletben érezzük jól magunkat.

 

Fontos, hogy ne hűljenek ki a falak! #1

 

A fent leírtak a változó tényezők, néhány dolog viszont ezektől függetlenül is tartja magát. Ilyen az, hogy a szobák közötti különbség ne legyen jelentős, elég 1-2 fok, ellenkező esetben könnyen megbetegedhetnek az ott lakók. Ugyanaz a helyzet kerül ilyenkor elő, mint nyáron, amikor a melegből bemegyünk egy légkondicionált térbe.

 

Ha a lakóhelyünkről van szó, érdemes állandó minimumnak megállapítani a 18-19 fokot, ez kell ahhoz, hogy ne hűljenek ki a falak. Annak semmi értelme, ha munkaidőre valaki teljesen leállítja a fűtést, és ezáltal jégverembe ér haza, hiszen így rengeteg idő és energia lesz újra bemelegíteni az épületet. Azonban, ha van egy állandó alaphőmérséklet – amit digitális termosztátokkal könnyen tarthatunk - azon csak kicsit kell emelni a komfortérzethez.

Digitális termosztátot nagyon szívesen ajánlunk bárkinek. Ezek között vannak vezetékes és vezeték nélküli változatok is. Az egyik legjobban keresett márka a Computherm, de az Ariston vagy Siemens márkái között is találunk termosztátokat. A digitális termosztátok között találunk olyan darabokat, amely biztosítják a kényelmet abból a szempontból, hogy napokra előre, akár napszak vagy óra szerint beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet az otthonunkban. Ez nem csak praktikus és kényelmes, hanem biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, amely nem csak az otthont, hanem a falakat is melegen tartja.

 

 

Speciális a konyha és a fürdő helyzete #2.

 

A legtöbb időt – ébren – a nappaliban tölti egy átlagember, ide a 20 és 23 fok közötti Celsius-fokot javasoljuk. Persze nem mindegy, hogy valaki fehérneműben, vagy pulóverben szeret otthon tévézni – gazdasági szempontból télen ajánljuk a melegebb öltözetet. Ha mégis marad a fehérnemű, ahhoz a 21 fok nem lesz elég. A konyhában ennél kevesebb, 19-20 fok is megfelelő, erre úgyis rásegít majd a sütő melege. 

 

Aludni jobbat lehet hűvösben, ez tény, ezért elég a hálószobában a 18-19 fokot „belőni”, fázósoknak emellé jól betakarózni. Ez az egészséges felnőttekre vonatkozik. A gyerekszobák esetében magasabb, 21 fok az ajánlott, a csecsemőknek pedig még ennél is melegebb, 23 fokos hőmérséklet javasolt. Ha valaki beteg, vagy csak érzi, hogy beteg lesz, esetleg idős, az szintén állítsa melegebbre a fűtést. 

 

 

A fürdőszobában lehetünk visszafogottabbak, elegendő a 20-22 fok, a forró vizes zuhany úgyis megemeli a hőmérsékletet és a páratartalmat, mire kijövünk a tus alól. Az otthonok leghidegebb helyisége az előszoba és a kamra, előbbi a bejárati ajtó szerepe, utóbbi az élelmiszerek megőrzése miatt, mindkettőben a 14-16 fok a jellemző, egyben elegendő.

Fürdőszobákba ideális választás lehet egy törölközőszárítós radiátorokat, amelyek nem csak praktikusak abból a szempontból tekintve, hogy a törölközőket melegen és szárazon tartják, hanem kellemes meleget adnak ebben a helyiségben. Számos márka közül válogathatunk. Törölközőszárítós radiátorokat találunk a Palermo, BRH, Sanica és Zhender márkák között.
Egyre többen választják ezt a fűtési megoldást fürdőszobáikba és mi bátran ajánljuk a választást cikkünk elolvasása után.

 

Kapcsolódó blogposztok

Így válassz mosdó csaptelepet!

Egy jól kiválasztott mosdó csaptelep nemcsak hogy a lakásunk, fürdőszobánk dísze lehet, hanem már jelentős energiát is megtakaríthat részünkre. Számos igénynek megfelelő csaptelep család kínálatából válogathat a Netkazán Webáruházban!

Tovább a cikkhez

Hogyan válassz termosztátot?

Otthonunkban a hőmérséklet szabályozás már nemcsak a kényelmet, hanem energiamegtakarítást is szolgálja. Legyen szó analóg, vezetékes, vezeték nélküli vagy wifis szobatermosztátról mind ezen célt szolgálják.

Tovább a cikkhez

5 dolog amire figyelj villanybojler vásárláskor

Itt megtalálsz minden fontos általános információt egy bojler vásárláshoz. Legyen szó a bojler formájáról, márkájáról, méretéről, űrtartalmáról vagy márkájáról.

Tovább a cikkhez

Olcsó és hatékony – remek befektetés a fűtési keringető szivattyú

A fűtési keringető szivattyú a leghalkabb fűtési megoldások egyike, de a hatékonyságával is kiemelkedik: alkalmazásával mindenhol a kívánt hőmérséklet garantálható, ráadásul gazdaságosan.  

Tovább a cikkhez

Így válassz bojlert

Nem csak azért lesz neked ez a cikk érdekes, mert mindent megtudsz a bojlerről, hanem azért is, mert segítünk kiválasztani az ideális bojler t. 

Tovább a cikkhez

Fafűtés: 10-20 százalékos árelőny

Fa vagy gáz - teszi fel a kérdést szinte mindenki, aki a két lehetőség közül kell, hogy válasszon, ha otthona fűtéséről van szó. A fatüzelés macerásabb, piszkosabb, azonban hiába a nyomott ár, még mindig olcsóbb valamennyivel, mint a gáz.   

Tovább a cikkhez