Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla

2021.01.11.

2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. 

Ezért remek lehetőség az otthon felújítási program 2021 
 

A 2021-ben induló lakásfelújítási támogatás azért remek lehetőség, mert a felújítás teljes összegének a felét, akár 3 000 000 forintot is megtérít (utólag és számla ellenében) a magyar állam 30 napos elbírálási és 5 napos átutalási határidővel akkor, ha a feltételeknek megfelelsz.
 
A lakásfelújítási támogatás megengedő, szinte mindenre felhasználható: a kerítés építésétől az energetikai korszerűsítésen át egészen a fürdőszoba, a nappali vagy a konyha felújítására, gépészeti korszerűsítésre is (a tételes és pontos listát mindjárt mutatjuk). 
 
A támogatás eszközre és munkadíjra is igénybe vehető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha vásárolsz a netkazan.hu-n egy radiátort, és a radiátor felszerelésének a munkadíjáról is van számlád, akkor akár az összeg felét is visszakaphatod a magyar államtól.

A lakásfelújítási támogatás feltételei
 
A magyar állam az otthonfelújítási támogatás igénybevételét feltételekhez kötötte, de a kitételek nem kifejezetten szigorúak. Azért, hogy el tudd dönteni, hogy igénybe veheted-e a felújítási támogatás lehetőségét összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned. Azért fontos előre tájékozódnod, mert az állam utólag térít, és akkor vizsgálja meg, hogy jogosult vagy-e.
 
Akkor igényelheted az otthon felújítási program 2021 keretösszegét, ha az alábbi feltételeknek megfelelsz.
 
1: Magyar állampolgár vagy.
 
Ahhoz, hogy igénybe tudd venni az otthon felújítási programot magyar állampolgárnak kell lenned, és Magyarországon kell élned.
 
2: Gyermek és a gyermekek száma.
 
Az állami lakástámogatást akkor veheted igénybe, ha van - legalább egy - 25 év alatti gyereked, aki veled egy lakcímre van bejelentve, azaz veled lakik egy háztartásban. Akkor is igénybe veheted, ha van egy (legalább) 14 hetes magzatod, azaz 3,5 hónapos várandós vagy (vagy a párod). Abban az esetben, ha a gyereked fogyatékkal él – és a szülő otthongondozási díjra jogosult - akkor nem számít a gyerek életkora, ettől függetlenül igénybe veheted a támogatást. 
 
3: A – felújítandó – ingatlanban kell laknod.
 
Ahhoz, hogy élhess az otthon felújítási program 2021 adta lehetőségekkel a felújítandó ingatlanban kell laknod, legalább egy éve. Van ez alól kivétel: nem kell az ingatlanban laknod legalább egy éve akkor, ha az anya várandós, vagy ha a kisgyereketek nincs még egy éves, valamint kivétel az is, ha még nincs (legalább) egy éve, hogy aláírtátok az adásvételi szerződést az ingatlanra, amire a támogatást szeretnéd felhasználni.
 
4: A munkahely, a társadalombiztosítási kitételek.
 
Akkor tudjátok igénybe venni az ingatlanra a lakásfelújítási támogatást, ha legalább az egyik szülőnek van minimum 1 éves (és fontos, hogy folyamatos) TB jogviszonya. A társadalombiztosítási jogviszony származhat munkaviszonyból (azaz a munkahelyed utalta), vagy akár vállalkozói jogviszonyból (amikor te rendezted). A TB jogviszony származhat emellett középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból. 
 
Fontos kitétel a folyamatosság! A társadalombiztosítási jogviszony akkor folyamatos, ha (jogszabály szerint) egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne. A támogatás egyébként akár külföldi TB jogviszonnyal is igénybe vehető, az igénylés pillanatában azonban legalább az egyik félnek (házasok esetén) hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. 
 
A koronavírus (Covid19) járvány miatt az állam megengedőbb, és az utolsó 3 hónapban azt is TB jogviszonynak tekinti, ha éppen álláskereső voltál.
 
Az igénybe vehető összeg (a megfelelő feltételek esetén) 3 000 000 forint (egyes esetekben ennek a fele). Ez azt jelenti, hogy 6 000 000 forintig gondolkodhatsz a kereten belül, és az állam a lakásfelújításra fordított összeg felét visszafizeti 30 napos elbírálási idővel és 5 napos utalással. Fontos, hogy az összeg utólag igényelhető, és az is, hogy szinte minden felújítási munkára (például a fűtéskorszerűsítésre is) felhasználható. 

A lakásfelújítási támogatás folyósítása
 
Az otthonfelújítási támogatást utólag fizeti az állam (a benyújtott eszközök számlái és a munkadíj számlái alapján) vissza. Ezért fontos alaposan átgondolni, hogy minden kitételnek megfelelsz-e (nehogy ne fizessék vissza), illetve mérlegelni kell, hogy milyen munkát tudsz előre megfinanszírozni, mert utólag kapod vissza az összeg felét. Valamint fontos, hogy egyszer lehet benyújtani a számlákat, nem lehet folyamatosan.
 
Ha nem áll rendelkezésedre a megfelelő összeg, akkor sincs gond, mert a lakásfelújítási támogatás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felújítást hitelből finanszírozd, és már megjelentek a piacon a rendkívül alacsony kamatú hitelek.
 
Fontos infók: CSOK, babaváró hitel és az ellenőrzés
 
Tudjuk, hogy rengeteg kérdés merül fel az otthon felújítási program 2021-el kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük a legfontosabbakat, és meg is válaszoljuk őket. 
 
Sokakat foglalkoztat, hogy ha 2020-ban vagy előtte újították fel a lakásukat lehetséges-e bevonni (akár utólag) a támogatásba az akkori költségeket, de sajnos ez lehetetlen. Kizárólag a 2021 január elseje után elvégzett felújításokra vonatkozik a támogatás.
 
CSOK és babaváró hitel nem akadálya annak, hogy részt vegyél az otthonfelújítási program 2021-ben, sőt a KHR lista sem, ellenben köztartozásod nem lehet, mert akkor nem vagy jogosult.
 
Fontos kérdés az igénylő(k) státusza. Ha elváltál vagy nem vagytok még házasok, nem gond. Mind a kettő esetben igényelheted a támogatást (elég, ha élettársak vagytok vagy egy egyszülős család is igényelhet).
 
Az állam fenntartja magának a jogot (és nagy eséllyel meg is teszi majd), hogy ellenőrizze azt, hogy a támogatást valóban a felújításra költötted, trükközni tehát nem érdemes. A számla kifizetésétől 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhetik a beépített anyagokat és az elvégzett munka értékének a realitását is vizsgálhatják, nem érdemes tehát felülárazni a munkákat. Fontos, hogy a támogatás családra (azaz névre) szól, nem ingatlanonként, ezért, ha olyan ingatlant vásárolsz, amire már felvették (de te a saját nevedre még nem igényelted meg), akkor te is felveheted a támogatást az ingatlanra.

A lista, amire vártál: erre használhatod fel a lakásfelújítási támogatást
 
Az otthonfelújítási program támogatást szinte minden otthonfelújítási munkára felhasználhatod, de azért, hogy könnyebb legyen dönteni, összegyűjtöttük az összes olyan terméket és szolgáltatást, amire felhasználhatod.
 
Felhasználhatod kerítés építésére, gépjárműtároló építésére, nyitott gépkocsibeálló kialakítására, teraszra, loggiára, erkély és előtető építésére, térburkolatra, térkövezésre, annak a cseréjére, de akár télikert kialakítására is.
 
Felhasználhatod az otthon felújítási programot arra, hogy komfortfokozatot javíts, fürdőhelyiség, illetve WC létesítésére ott, ahol ez eddig nem volt.
 
A támogatás felhasználható víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetésére, illetve belső hálózatának kiépítésére vagy cseréjére.
 
A támogatás felhasználható fűtési rendszer kialakítására és korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, beleértve  a megújuló energiaforrások alkalmazását is, valamint az épületed (lakásod, házad, otthonod) szigetelésére, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
 
Felhasználhatod a külső nyílászárók cseréjére, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelésére vagy cseréjére, párkányok, küszöbök cseréjére vagy felújítására is.
 
A tető cseréje, felújítása, szigetelése, égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése, klímaberendezés beépítése, cseréje, napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje is a támogatott munkák körébe tartozik.
 
A támogatás igénybe vehető belső tér felújítására, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali-, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását és a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítására.
 
Az otthonfelújítási program felhasználható alapozási szerkezet megerősítésére, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítésére, cseréjére.

Így használhatod fel az otthon felújítási program 2021-et a Netkazánnál
 
Ahogy a listából is látod, a támogatás felhasználható – például – a fűtési rendszered kialakítására, annak a korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Fele-fele arányban számolhatod el tehát a lakástámogatást, igénybe véve az anyagköltséget és a munkadíjat. 
 
Fontos (és gyakorlatban így is fog működni), hogy egy egymilliós munkadíj elszámolásához legalább ugyanennyi anyagköltséget kell majd a számlával alátámasztanod ahhoz, hogy a támogatás fele részben fedezze az anyagköltséget és fele részben a munkadíjat is.  
 
A fűtésed kialakításához és a korszerűsítéséhez szükséges eszközöket (fali és álló gázkazánokat, fűtési rendszereket, radiátorokat (akár elektromos akár vizes), kémény rendszereket, kályhákat (kandallókat) megtalálod a kínálatunkban.
 
Kattints és nézz szét, használd ki a támogatásban rejlő lehetőségeket!
 
 

 

Kapcsolódó cikkek

Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Kandalló: ezeket döntsd el vásárlás előtt 2020.08.27. Kandalló: ezeket döntsd el vásárlás előtt Akár egy romantikus film jelenete is lehetne, hogy egy csodás kandalló előtt összebújva borozgatva nézitek a tűz játékát, és élvezitek a meleget, amit ad, de amíg idáig eljutsz számtalan dolgot kell eldöntened. Ebben segítünk most. tovább Öntvény vagy lemez vegyestüzelésű kazán a jobb? 2013.07.16. Öntvény vagy lemez vegyestüzelésű kazán a jobb? Nem szabad azt gondolni, hogy az öntvény vegyestüzelésű kazánok – biztosan - jobbak, mert drágábbak, mint a lemez vegyestüzelésűek, mert ez olyan mintha azt mondanánk, hogy az [elektromos radiátorok](https://netkazan.hu/termekek/elektromos-radiator/456) biztosan jobbak, mint a [Sanica radiátorok](https://netkazan.hu/gyarto/6/sanica) mert az elektromosok drágábbak. Többféle árkategóriájú [öntvény vegyestüzelésű kazánunk van (itt nézd meg)](https://netkazan.hu/termekek/ontveny-vegyestuzelesu-kazan/37), ahogy a [lemez vegyestüzelésű kazánjaink ára is változó (ide kattints)](https://netkazan.hu/termekek/lemez-vegyestuzelesu-kazan/39) tovább Kondenzációs vagy turbós gázkazánt vegyek? 2013.07.16. Kondenzációs vagy turbós gázkazánt vegyek? Valószínűleg ez az egyik legnehezebben eldöntendő kérdés az, hogy vajon a kondenzációs gázkazán, vagy a turbós gázkazán a jobb megoldás neked, hiszen a kondenzációs gázkazán nem mindig térül meg. Hogyan válaszd ki a kétféle kazánból a neked kellőt? Elmondjuk. tovább Milyen kazánt vegyek? 2013.07.16. Milyen kazánt vegyek? Számtalanszor teszik fel az info@netkazan.hu emailcímen (a Facebookon, de telefonon is) nekünk azt a kérdést, hogy milyen kazánt vegyek? Erre a kérdésre azonban nincs egyértelmű válasz, mert nagyon sok körülmény befolyásolhatja, hogy mely készülék lenne az ami a leginkább közel állna az igényeidhez. Ebben a cikkben a legalapvetőbb tudnivalókat írtuk össze a kazánválasztásról, olvasd el. tovább Melyek a hasznos gázkazán extrák és melyek nem? 2013.07.31. Melyek a hasznos gázkazán extrák és melyek nem? Nagyon különleges ahogy hat ránk a pszichológia: számtalan kísérlet bebizonyította már, hogy szeretjük a elkerülni a veszteséget amikor választunk valamit: ha például választanod kell egy kazánt, de nem vagy benne biztos, hogy melyik a legjobb választás akkor nagy eséllyel egy olyan középkategóriásat fogsz választani amelyik ár/érték arányban megfelel neked. Akkor is ha nem az a legjobb. De miért teszel ilyet? tovább