Így kerüld el a CO mérgezést

2021.01.16.
Így kerüld el a CO mérgezést

Vajon mennyit ér az élet? Azért tesszük fel ezt a provokatív kérdést, mert egyetlen (apró) és jelentéktelen összegbe kerülő műszer már bárkit megvéd attól, hogy elkerülje az akár halálos szén-monoxid mérgezést. Elmondunk mindent, amit tudni kell a CO-ról, mitől olyan mérgező, és pontosan hogyan kerüld el. Ez a cikk megmentheti az életedet.

De miért veszélyes a CO?

Azt mindenki tudja, hogy amíg a szén-dioxid az éltető levegő, ami nélkül meghalunk, a szén-monoxid épp az ellenkezője: egy olyan gáz, amelyik kis koncentrációban émelygést, fejfájást okoz, nagyobb koncentrációban azonban akár halált. Ráadásul ez a halál az egyik legborzasztóbb. A CO ugyanis először leblokkolja a lábad, a karodat, megbénítja a mozgásodat. Képzeld el, hogy egyszerűen nem tudsz menni, mozogni, miközben az agyad tiszta. Tudod, hogy meg fogsz halni (ha nem kapsz azonnali segítséget, akkor szinte biztos) de nem tudsz mit tenni. Konkrétan tehetetlenül fekve várod a halált.

Hazánkban évente több száz CO mérgezés történik, ezekből 10-12 halálos. Pedig tényleg megelőzhető.

Ezek a tünetek

A szén-monoxid mérgezést észre lehet venni, hiszen ha alacsony koncentrációban található meg a levegőben, akkor fejfájást, émelygést, szédülést okoz. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon zárt térben (különösen igaz ez akkor, ha egyszerre többen észlelitek) azonnal ki kell szellőztetni, minden ablakot kinyitva kereszthuzatot kell csinálni, és amilyen gyorsan lehet el kell hagyni a szobát. 

Ez az a pillanat amikor nincs mérlegelési lehetőséged. Ha hideg van kint, és te egy szál bugyiban vagy, a gyerek pedig pizsamában, akkor is inkább válaszd a megfázást, mint a szén-monoxid mérgezést, és inkább menekülj „feleslegesen” minthogy legyints, hogy nincs gond.

Mik a kiváltó okok, mitől lehet CO mérgezésed?

A CO mérgezés a gázkészülék, vagy a kémény meghibásodásából ered. Lehet, hogy maga a készülék rossz, lehet, hogy a kéményed, ami „nem eléggé húz”, azaz nem elég huzatos (el van dugulva, vagy be van szűkülve). Ilyenkor a CO visszaáramlik a lakásba (például akkor, ha kint nagy a szél), házba, szobába, és ott okozhat katasztrófát.

Így előzd meg, és így védd ki

Az a legjobb (és úgy tudod biztonságban a családodat, és magadat is) ha a CO mérgezést megelőzöd úgy, hogy rendszeresen karban tartod a kéményedet, átvizsgáltatod a tűzhelyedet és a rendszeredet. Ezt évente kell és tulajdonképpen kötelező is. 

Emellett egy (körülbelül) 10 000 forintba kerülő CO riasztóval azonnal tudod, ha baj van. A CO riasztó egy apró eszköz, amit maximum fejmagasságba érdemes tenni azokban a szobákban, ahol fontos lehet, hogy a CO koncentráció ne legyen magas. 

A CO mérő készülék éjjel nappal rád vigyáz, szinte percenként szondázza a levegőt. Abban a pillanatban amikor a CO koncentráció eléri a levegőben a riasztás szintet (ezt te még meg sem éreznéd, neked ilyenkor még nincs semmi bajod) a készülék azonnal vészjelzést ad le, hangosan sípol. Ha ez megtörténik azonnal menekülni kell, hagyd el a lakást, mert a CO mérgezés veszélye fennál. (A CO riasztó éjjel is figyel rád, pedig akkor alvás közben nem érzel sem szédülés, sem fejfájást. Egyszerűen meghalhatsz anélkül, hogy felébrednél)

Ha szeretnéd kivédeni a CO mérgezést, akkor kattints, mutatjuk neked a CO érzékelő / riasztó berendezéseinket, amiknek a segítségével akár már 10949 Forinttól megvédheted az életeteket. 

Szénmonoxid érzékelő a Netkazán Webáruházban

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken 2023.04.06. Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.