Így kerüld el a CO mérgezést

2021.01.16.
Így kerüld el a CO mérgezést

Vajon mennyit ér az élet? Azért tesszük fel ezt a provokatív kérdést, mert egyetlen (apró) és jelentéktelen összegbe kerülő műszer már bárkit megvéd attól, hogy elkerülje az akár halálos szén-monoxid mérgezést. Elmondunk mindent, amit tudni kell a CO-ról, mitől olyan mérgező, és pontosan hogyan kerüld el. Ez a cikk megmentheti az életedet.

De miért veszélyes a CO?

Azt mindenki tudja, hogy amíg a szén-dioxid az éltető levegő, ami nélkül meghalunk, a szén-monoxid épp az ellenkezője: egy olyan gáz, amelyik kis koncentrációban émelygést, fejfájást okoz, nagyobb koncentrációban azonban akár halált. Ráadásul ez a halál az egyik legborzasztóbb. A CO ugyanis először leblokkolja a lábad, a karodat, megbénítja a mozgásodat. Képzeld el, hogy egyszerűen nem tudsz menni, mozogni, miközben az agyad tiszta. Tudod, hogy meg fogsz halni (ha nem kapsz azonnali segítséget, akkor szinte biztos) de nem tudsz mit tenni. Konkrétan tehetetlenül fekve várod a halált.

Hazánkban évente több száz CO mérgezés történik, ezekből 10-12 halálos. Pedig tényleg megelőzhető.

Ezek a tünetek

A szén-monoxid mérgezést észre lehet venni, hiszen ha alacsony koncentrációban található meg a levegőben, akkor fejfájást, émelygést, szédülést okoz. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon zárt térben (különösen igaz ez akkor, ha egyszerre többen észlelitek) azonnal ki kell szellőztetni, minden ablakot kinyitva kereszthuzatot kell csinálni, és amilyen gyorsan lehet el kell hagyni a szobát. 

Ez az a pillanat amikor nincs mérlegelési lehetőséged. Ha hideg van kint, és te egy szál bugyiban vagy, a gyerek pedig pizsamában, akkor is inkább válaszd a megfázást, mint a szén-monoxid mérgezést, és inkább menekülj „feleslegesen” minthogy legyints, hogy nincs gond.

Mik a kiváltó okok, mitől lehet CO mérgezésed?

A CO mérgezés a gázkészülék, vagy a kémény meghibásodásából ered. Lehet, hogy maga a készülék rossz, lehet, hogy a kéményed, ami „nem eléggé húz”, azaz nem elég huzatos (el van dugulva, vagy be van szűkülve). Ilyenkor a CO visszaáramlik a lakásba (például akkor, ha kint nagy a szél), házba, szobába, és ott okozhat katasztrófát.

Így előzd meg, és így védd ki

Az a legjobb (és úgy tudod biztonságban a családodat, és magadat is) ha a CO mérgezést megelőzöd úgy, hogy rendszeresen karban tartod a kéményedet, átvizsgáltatod a tűzhelyedet és a rendszeredet. Ezt évente kell és tulajdonképpen kötelező is. 

Emellett egy (körülbelül) 10 000 forintba kerülő CO riasztóval azonnal tudod, ha baj van. A CO riasztó egy apró eszköz, amit maximum fejmagasságba érdemes tenni azokban a szobákban, ahol fontos lehet, hogy a CO koncentráció ne legyen magas. 

A CO mérő készülék éjjel nappal rád vigyáz, szinte percenként szondázza a levegőt. Abban a pillanatban amikor a CO koncentráció eléri a levegőben a riasztás szintet (ezt te még meg sem éreznéd, neked ilyenkor még nincs semmi bajod) a készülék azonnal vészjelzést ad le, hangosan sípol. Ha ez megtörténik azonnal menekülni kell, hagyd el a lakást, mert a CO mérgezés veszélye fennál. (A CO riasztó éjjel is figyel rád, pedig akkor alvás közben nem érzel sem szédülés, sem fejfájást. Egyszerűen meghalhatsz anélkül, hogy felébrednél)

Ha szeretnéd kivédeni a CO mérgezést, akkor kattints, mutatjuk neked a CO érzékelő / riasztó berendezéseinket, amiknek a segítségével akár már 10949 Forinttól megvédheted az életeteket. 

Szénmonoxid érzékelő a Netkazán Webáruházban

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? 2024.07.19. Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? A meleg víz elengedhetetlen a kényelmes és higiénikus életvitelünkhöz. Akár zuhanyozásról, mosogatásról vagy mosásról van szó, kulcsfontosságú és nem csak az, hogy legyen, hanem az is, hogy elegendő legyen. Szerencsére manapság számos modern megoldás létezik arra, hogy „kifogyhatatlan mennyiségben” álljon rendelkezésedre. Összegyűjtöttük a lehetőségeket. tovább Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! 2024.07.05. Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! Az energiaárak emelkedése a környezettudatosság és az energiahatékonyság egyaránt arra ösztönöz minket, hogy okosabban fűtsünk. De mit kell ehhez tennünk, hogyan tudunk kompromisszumok nélkül gazdaságosabban fűteni, milyen hibákat kerüljünk el? Olvasd el a cikket és csökkentsd az energiaszámlád! tovább Otthonfelújítási program 2024-ben 2024.06.14. Otthonfelújítási program 2024-ben Hatalmas segítséget kapnak az államtól a régi, elavult energetikájú otthonok az új támogatás bevezetésével. A program keretében vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel igényelhető olyan családi házakra, amelyek 1990. december 31. előtt épültek. A 2024-es Otthonfelújítási Program célja tehát az, hogy támogassa a - kifejezetten régen épült - családi házak energiahatékonyságának javítását és korszerűsítését. Ismerd meg a részleteket! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.