Így kerüld el a CO mérgezést

2021.01.16.
Így kerüld el a CO mérgezést

Vajon mennyit ér az élet? Azért tesszük fel ezt a provokatív kérdést, mert egyetlen (apró) és jelentéktelen összegbe kerülő műszer már bárkit megvéd attól, hogy elkerülje az akár halálos szén-monoxid mérgezést. Elmondunk mindent, amit tudni kell a CO-ról, mitől olyan mérgező, és pontosan hogyan kerüld el. Ez a cikk megmentheti az életedet.

De miért veszélyes a CO?

Azt mindenki tudja, hogy amíg a szén-dioxid az éltető levegő, ami nélkül meghalunk, a szén-monoxid épp az ellenkezője: egy olyan gáz, amelyik kis koncentrációban émelygést, fejfájást okoz, nagyobb koncentrációban azonban akár halált. Ráadásul ez a halál az egyik legborzasztóbb. A CO ugyanis először leblokkolja a lábad, a karodat, megbénítja a mozgásodat. Képzeld el, hogy egyszerűen nem tudsz menni, mozogni, miközben az agyad tiszta. Tudod, hogy meg fogsz halni (ha nem kapsz azonnali segítséget, akkor szinte biztos) de nem tudsz mit tenni. Konkrétan tehetetlenül fekve várod a halált.

Hazánkban évente több száz CO mérgezés történik, ezekből 10-12 halálos. Pedig tényleg megelőzhető.

Ezek a tünetek

A szén-monoxid mérgezést észre lehet venni, hiszen ha alacsony koncentrációban található meg a levegőben, akkor fejfájást, émelygést, szédülést okoz. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon zárt térben (különösen igaz ez akkor, ha egyszerre többen észlelitek) azonnal ki kell szellőztetni, minden ablakot kinyitva kereszthuzatot kell csinálni, és amilyen gyorsan lehet el kell hagyni a szobát. 

Ez az a pillanat amikor nincs mérlegelési lehetőséged. Ha hideg van kint, és te egy szál bugyiban vagy, a gyerek pedig pizsamában, akkor is inkább válaszd a megfázást, mint a szén-monoxid mérgezést, és inkább menekülj „feleslegesen” minthogy legyints, hogy nincs gond.

Mik a kiváltó okok, mitől lehet CO mérgezésed?

A CO mérgezés a gázkészülék, vagy a kémény meghibásodásából ered. Lehet, hogy maga a készülék rossz, lehet, hogy a kéményed, ami „nem eléggé húz”, azaz nem elég huzatos (el van dugulva, vagy be van szűkülve). Ilyenkor a CO visszaáramlik a lakásba (például akkor, ha kint nagy a szél), házba, szobába, és ott okozhat katasztrófát.

Így előzd meg, és így védd ki

Az a legjobb (és úgy tudod biztonságban a családodat, és magadat is) ha a CO mérgezést megelőzöd úgy, hogy rendszeresen karban tartod a kéményedet, átvizsgáltatod a tűzhelyedet és a rendszeredet. Ezt évente kell és tulajdonképpen kötelező is. 

Emellett egy (körülbelül) 10 000 forintba kerülő CO riasztóval azonnal tudod, ha baj van. A CO riasztó egy apró eszköz, amit maximum fejmagasságba érdemes tenni azokban a szobákban, ahol fontos lehet, hogy a CO koncentráció ne legyen magas. 

A CO mérő készülék éjjel nappal rád vigyáz, szinte percenként szondázza a levegőt. Abban a pillanatban amikor a CO koncentráció eléri a levegőben a riasztás szintet (ezt te még meg sem éreznéd, neked ilyenkor még nincs semmi bajod) a készülék azonnal vészjelzést ad le, hangosan sípol. Ha ez megtörténik azonnal menekülni kell, hagyd el a lakást, mert a CO mérgezés veszélye fennál. (A CO riasztó éjjel is figyel rád, pedig akkor alvás közben nem érzel sem szédülés, sem fejfájást. Egyszerűen meghalhatsz anélkül, hogy felébrednél)

Ha szeretnéd kivédeni a CO mérgezést, akkor kattints, mutatjuk neked a CO érzékelő / riasztó berendezéseinket, amiknek a segítségével akár már 10949 Forinttól megvédheted az életeteket. 

Szénmonoxid érzékelő a Netkazán Webáruházban

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább Babaváró és CSOK röviden, érthetően 2023.11.14. Babaváró és CSOK röviden, érthetően Amennyiben megfeleltél a nem túl szigorú feltételeknek, a kormány jelentős kedvezményekkel támogatta az otthonod felújítását és a gyermekvállalást 2015 évtől. Nemrég azonban megváltoztatták a Babaváró, a CSOK és a falusi CSOK feltételeit. Íme mi változott és mi lesz érvényben 2024-től, röviden, érthetően. tovább Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről 2023.10.09. Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről Sokan a mai napig ódzkodnak az elektromos fűtéstől pedig rengeteg olyan előnye van, amely kitűnő kiegészítő vagy akár fő fűtéssé teheti. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos fűtés kiépítése és vajon jó választás-e? Ebben a cikkben sokmindent megválaszolunk. tovább Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell? 2014.05.19. Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell? [Kazán](https://netkazan.hu/) vásárlása előtt mindenképpen fontos eldönteni, hogy milyen teljesítményű berendezésre is van szükségünk. Ilyenkor számtalan tényezőt kell figyelembe venni és ha ezeket összegeztük, akkor pontosan meg lehet határozni, hogy mekkora készüléket kell megvásárolnunk magunknak ahhoz, hogy a komfortérzetünk ne sérüljön egyáltalán. tovább Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! 2023.09.19. Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! Ha gázkazánnal fűtesz, akkor a fűtési szezon megkezdése előtt – minden évben - át kell nézetned a kazánt egy szakértővel: egyrészt azért, hogy biztonságosan és gazdaságosan működik-e, másrészt azért, mert sok esetben a rendszeres ellenőrzés a garancia egyik feltétele. Hogyan kell átvizsgálni a kazánt? Mi a teendőd a szezon előtt? Íme! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.