Mit kell tudni a hőszivattyúról?

2023.07.14.
Mit kell tudni a hőszivattyúról?

Újdonságnak számítanak, pedig nem azok: a hőszivattyúk működési elvét már majdnem 150 éve ismerjük és – külföldön – már a hatvanas évek óta használják az otthonok melegvíz ellátására, fűtésére és hűtésére. Az energiaválság miatt a hőszivattyúk hirtelen váltak a legfontosabb otthoni készülékekké. De hogyan működnek, milyenek vannak és megéri-e egyáltalán? Ebből a cikkből mindenre választ kapsz.

Így működik a hőszivattyú


Bár az alapötlet egyszerű, a hőszivattyúk működésének részletei lenyűgözőek. Az otthonod hőmérsékletének szabályozása érdekében ez a készülék szinte megszegi a fizika törvényeit, és mindenféle időjárási körülmények között is rábízhatod az otthonod fűtését.


A hőszivattyú működésének lényege az, hogy egy helyről (a levegőből a föld alól vagy vízből) összegyűjti a hőt, és egy másik helyre juttatja: például az otthonodba. A hőszivattyú tehát hőenergiát von ki a talajból, a levegőből vagy a vízből és egy hűtőközeg segítségével a megfelelő hőmérsékletre hűti vagy fűti a rendszerben levő vizet: így képes használati melegvizet előállítani az otthonodba, vagy akár fűteni is.
Ha most tervezed / építteted a házad, a legjobb döntés, de bizonyos helyzetekben tökéletes választás felújításkor is.  Alkalmas arra, hogy padlófűtéshez csatlakoztasd, vagy akár újabb típusú radiátorhoz, de nagyon fontos, mindig kérdezz rá szakértőtől.

Milyen típusú hőszivattyúk léteznek?


A hőszivattyúk előnye, hogy többféle létezik belőlük. A három legelterjedtebb és a lakossági használatra is alkalmas hőszivattyú a levegő-víz hőszivattyú (mely a külső levegő hőjét vonja ki és azt az energiát adja át a víznek), a talaj-víz hőszivattyúk (melyek a talaj hőjét vonják ki) és a víz-víz hőszivattyúk, ez utóbbiak a talajvízből nyerik a hőenergiát a fűtéshez.


A legelterjedtebbek a levegő-víz hőszivattyúk, melyeknek két fő csoportja van: az egyik a split osztott megoldás, másik a monoblokkos verzió. A monoblokk hőszivattyúknak nincs külön beltéri és kültéri egysége, ezek kompakt egybeépített egységek.
Nagy erővel és ütemben folyik a hőszivattyúk fejlesztése és a hagyományos fűtési megoldásokat folyamatosan szorítják ki a piacról. Egy újépítésű ház tervezésénél szinte elengedhetetlen, hogy számba vegyük a használatukat.


Felmerülhet benned a kérdés, hogyan tud vajon a téli  -10 fokos kinti hőmérsékletből „meleget” kivonni a hőszivattyú. A válasz a technológiában rejlik. A hőszivattyúknak minden levegő, víz és talaj „meleg”. Nemzetközi megállapodás szerint a −273,15° az abszolút nulla fok a Celsius-skálán. Ami ettől melegebb közeg, abból lehet hőt, energiát kinyerni. Így jól megállja a helyét magyarországi hőmérsékleti viszonyok között is. Európa számos országában már meghaladja a 40%-ot a hőszivattyúk alkalmazása.

Hogyan választjuk ki a megfelelő hőszivattyút?

Az első lépés, hogy kiválasszuk azt a hőszivattyút amelyik majd ideális lesz számodra. Ehhez érdemes szakember segítségét igénybe venni mert tudnunk kell mekkora az otthonod hőigénye. A hőigény sok mindentől függ: attól, hogy mekkora az otthonod? Milyen a szigetelése és az mennyire vastag? Mennyi ablakod van, mekkorák és milyen a K értékük (hőátbocsátást, hőveszteséget jelölünk vele)? Elenyészőnek tűnik, de a hőigény meghatározásához fontos az ajtók száma és típusa mellett az otthonod fekvése / tájolása is. Sokat számít, ha van tetőtered, pincéd, ahogy az is, hogy mennyien laktok ott, milyen magas a mennyezet és milyen meleget szerettek.

A hőszivattyú telepítés

A hőszivattyú telepítéshez szükség van külső és belső munkákra is. A belső munka nem gond, ha építkezel és akkor sem, ha régi rendszerre kell rákötni a hőszivattyút. A külső munka jár egy napnyi zajjal: érdemes a szomszédokat előre felkészíteni erre. Arra is fel kell készülnöd, hogy a telepítés után a hőszivattyút minden esetben tesztelni kell. Ez általában 1-2 óra. Ennyi idő alatt a hűtőközeg átáramlik a rendszeren. A hőszivattyú üzembe helyezése 45 perctől (hiszen lehet, hogy már 15-20 perc is elég a tesztre) maximum 2 órán át tart. Ha van már légkondid akkor tudod, hogy ez az idő egy picit több mint amennyi a légkondi tesztelése, hiszen ebben az esetben a szerelőnek a fűtési oldalt is kell tesztelnie, a hűtési oldalt, a leolvasztást, a vészfűtést is.

Hőszivattyú hibrid rendszerben: elektromos energia és gázfűtés

Előfordul, hogy meglévő gázfűtéshez szeretnének kiegészítő hőszivattyút telepíteni, mely energiatakarékosan járul hozzá a ház fűtéséhez. Az ilyen hibrid rendszerben megoldható, hogy minden időjárásban a lehető legkedvezőbb energiafogyasztással üzemeljen. Ilyenkor elsődleges energiaként elektromos energiát használ, és gázt is. A rendszer szerelő által történő programozása során beprogramozhatja, mikor melyik energiát használja költséghatékonyság szempontjából, a gázt vagy a hőszivattyút.
Nagyon fontos, hogy a rendszerek esetén szakértő épületgépészt vonjunk be a tervezésbe. Különösen a hibrid rendszer kiépítésénél. Ennél a rendszernél több kérdés is felmerülhet, ami odafigyelést igényel: a monoblokkos hőszivattyút szükséges e leválasztani hőcserélővel, ki kell e alakítani puffertárolót. Mindez függ a rendszer adottságaitól, a tulajdonosok igényeitől.

Mennyibe kerül a hőszivattyú?

Ahogy írtuk, számtalan dologtól függ, ezért hozzávetőleges árat tudunk csak mondani. Egy átlagos otthonnal számolva (2023. év) megközelítőleg 2-3 millió forint a teljes rendszer kiépítése. (Ez az ár egy körülbelüli összeg, nem minősül árajánlatnak.) Különböző esetekben ez az összeg jelentősen eltérhet.

Mekkora megtakarítás érhető el a hőszivattyúval? Megéri?

A mai vészterhes gazdasági helyzetben talán ezek a legfontosabb kérdések. Kezdjük a legelején. Ha építkezel (vagy telket vásárolsz) sokszor láthatsz olyanokat, hogy „a gáz a telek előtt / a telekhatáron belül”. Hogy aztán heteken, hónapokon át szaladgálj mindenféle engedélyekért, minőségi tanúsítványokért. Na és szakemberekért.
Már ebben a pillanatban megkezdődik a spórolás (vagy a megtérülés) hiszen egy hőszivattyúhoz nincs szükséged gázra, ezért a gázzal kapcsolatos összes kiadást elfelejthetjük. A hőszivattyú nem igényel kéményt sem, ezzel további százezreket takaríthatsz meg.
 

Ha egy hőszivattyút helyesen méreteznek, jól építik be, hibátlanul szerelik, akkor 3-5 közé esik a COP száma. A COP értéket jósági foknak vagy tényezőnek is hívják, gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy 1 kW áramból hány kilowatt energiát képes létrehozni.
Ha ez az érték (például) 4 az azt jelenti, hogy 35-50%-kal tudod csökkenteni az energia költségedet. (Jellemzően a gázhoz viszonyítva). Egy egyszerű példán keresztül megmutatva ez azt jelenti, hogy ha mondjuk a mostani vagy az építész által kalkulált gázszámlád 80 000 Forint/hónap, akkor legalább 30-35 000 Forintot tudsz megtakarítani egy jól méretezett hőszivattyúval. Ez évente 350 000-400 000 Forint megtakarítás.
 

Nagyon fontos, hogy a végső eredményt az határozza meg, hogy az egész rendszer hogyan van tervezve és kialakítva, a vezérlés beállítva, üzemeltetve.  Hiába veszed meg a legmagasabb hatásfokú készüléket, ha a rendszer kialakítása és tervezése rossz, az egész semmit sem ér! Erre óriási figyelemmel kell lenni.
Mérlegelendő kérdés minden esetben a bekerülési ára a hőszivattyúnak és az általa elért pozitív költségvonzatok, illetve az, hogy a hőszivattyú ára, kiépítésének költsége mennyi idő alatt térül meg.

Melyek lehetnek tehát a háztulajdonosoknak az igényei, elvárásai:
-    egyszerűen egyáltalán nem akarnak gázrendszert kiépíteni, ezért választanak más megoldást
-    fontos a rezsiköltség, ezért megéri beruházni drágább rendszerbe
-    valakinek az ellenkezője, fontos, hogy most ne kelljen egyszerre nagy összeget kifizetni, mert csak 10-20 év múlva térül meg és közben még el is avulhat a rendszer
-    van, akinek alap szükséglete, hogy nagyon meleg legyen a lakásban télen is, de van, akinek a 18-20 fok az állandó komfortzónája minden évszakban
-    hűtést is meg akarják oldani ugyanazzal a rendszerrel


Felmerülhet a kérdés, hogy akkor is megéri hőszivattyút vásárolni, ha nem érhető el vele jelentős megtakarítás? Ilyen eset lehet az, amikor a házad energiaigénye annyira alacsony, hogy a hőszivattyú anyagilag nem éri meg. Nos, a válasz igen, hiszen a hőszivattyú másodlagos előnye, hogy hosszú távon kevésbé vagy kitéve a gázárnak, illetve az is, hogy különösen értéknövelő, kiváló befektetés.


Ha szakmai segítségre van szükséged, maradtak kérdéseid, elbizonytalanodtál, szeretnéd a legjobb döntést meghozni írj nekünk vagy keresd a Netkazán szakértő kollégáit munkaidőben: mindenben segítünk. Ittpedig: megtekintheted a Netkazán hőszivattyú kínálatát.
 

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! 2023.09.19. Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! Ha gázkazánnal fűtesz, akkor a fűtési szezon megkezdése előtt – minden évben - át kell nézetned a kazánt egy szakértővel: egyrészt azért, hogy biztonságosan és gazdaságosan működik-e, másrészt azért, mert sok esetben a rendszeres ellenőrzés a garancia egyik feltétele. Hogyan kell átvizsgálni a kazánt? Mi a teendőd a szezon előtt? Íme! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Elektromos radiátor 2017.05.09. Elektromos radiátor Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg. tovább Miért húszévente cseréled le? 2016.12.29. Miért húszévente cseréled le? Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk) tovább Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás 2019.12.10. Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás Képzeljen el egy fűtőtestet, amely 99 százalékos hatékonysággal üzemel, előre beprogramozható, üzemeltetése pedig egyszerre kényelmes és takarékos. Megvan? Akkor képzelje mellé, hogy még a színek és formák között is kedvére válogathat! Ezeknek a kitételeknek egytől egyig megfelel az elektromos fűtőpanelek kínálata. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.