Száraz fűtőbetétes bojlerek

2023.08.21.
Száraz fűtőbetétes bojlerek

Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken.  

 

A bojler története

A bojler feltalálását a szükség vezérelte: néhány sötét évszázad után a 18-19. századi embereknek egyre nagyobb igényük volt a higiéniára. Már nem csak a tiszta vízre volt szükség, hanem a meleg és tiszta vízre is. Eleinte ezt úgy oldották meg, hogy a vizet – egy edényben - tűzön felforralták. Azonban ez nehéz, balesetveszélyes és lassú folyamat is volt.

Az első olyan szerkezetet, amely a víz melegítésére volt használható, Benjamin Maughan készítette. Úgy kell elképzelned, mint egy ronda vashengert, de a hengerben rengeteg cső volt, a csövekben hideg víz folyt, amit útközben lánggal megmelegítettek és a végén meleg vizet kaptunk. Gejzírnek hívták. Viszont nem volt képes a víz tárolására ezért (a mai értelemben) nem tekinthetjük bojlernek.

Az első bojlerekre egészen az 1900-as évekig kellett várnunk, hazánkban a hatvanas évek elején terjedtek el.

 

A Hajdú bojlerek

Magyarországon a bojler sokáig egyet jelentett a Hajdú márkával. A cég a kezdetektől fogva Tégláson működik, ahol az 1952-ben még hadiipari termékeket gyártó céget strukturálták át és lett a szocializmus mintapéldája. Később privatizálták, sok fejlesztési és termékfejlesztési folyamatot valósított meg, mára az egyik meghatározó bojlergyártó, a Netkazán kínálatában is többféle Hajdú bojler közül választhatsz.

 

A bojler működése, a rézcsöves fűtőszál

A bojler működése nem bonyolult és nem is változott sokat az elmúlt évszázadban. Mint az első néhány modellben, a bojlerbe egy vékony csövön érkezik a hideg víz. A benne található fűtőbetét segítségével felmelegítjük a vizet, ami aztán egy csövön keresztül belemegy a rendszerbe és mindenhol, ahol csap van, meleg víz folyik. Jelenleg a fűtőbetéteknek két fajtája van: száraz és vizes fűtőbetét.

A hagyományos rézcsöves fűtőszál (vizes) közvetlenül érintkezik a vízzel: ennek az az előnye, hogy rendkívül gyorsan tudja felmelegíteni a vizet. Ugyanakkor rengeteg hatásnak van kitéve, és extrém munkát végez. Úgy képzeld el, hogy a bojlered alján van, körülötte (például) 80 liter víz, amit fel kell melegítenie. És melegen is kell tartania.

Évek alatt könnyen előfordulhat, hogy vízkő rakódik le rá, ami sajnos hőszigetelő. A szépen lassan lerakódott vízkő, akár 4-5 centi vastag is lehet, és úgy fest, mint a korall. Tisztítás, vagy csere nélkül ez nagy mértékben rontja a fűtési hatásfokot. A vízkövesedést úgy kerülheted el, ha tisztított vizet használsz, vagy úgy, ha száraz fűtőbetétes bojlert.

 

A száraz fűtőbetétes bojlerek

A száraz fűtőbetétek az úgynevezett steatite technológiával készülnek, ami azt jelenti, hogy egy zománcozott acélhüvelybe rejtik a fűtőszálat. Így a fűtőszál nem érintkezik a vízzel.

További előny, hogy nem csökken a a száraz fűtőbetétes bojler teljesítménye és nem kell számolni a vízkővel sem. Karbantartani is sokkal könnyebb, egyszerűbb. Egy esetleges fűtőbetét csere gyorsabban kivitelezhető. A száraz fűtőbetét egyik komoly előnye az, hogy a bojlerben sem rakódik le vízkő, belülről tiszta marad. Így egy szenzációsan hosszú élettartamú bojlerünk lesz, amelynek a teljesítménye nem csökken, nem vízkövesedik.

A Netkazán kínálatában több Hajdú bojler termékcsalád is bír a fenti előnyökkel. Például:

-         Hajdú Z 80-150 C literes  ERP villanybojlerek, tűzzománc bevonatú acéllemez tartállyal és magnézium aktív anóddal.

-         Hajdú Smart típusú elektromos vízmelegítők, öntanuló (smart-controll), hőfokszabályozással ellátva

-         Hajdú Smiley elektromos vízmelegítők egyedi rétegfűtési elektronikával, két szteatitos (száraz kerámia) fűtő, hosszú tokcsővel

 

Ismerd meg a Netkazán kínálatában található (akár száraz fűtőbetétes) bojlereinket.

 

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! 2023.09.19. Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! Ha gázkazánnal fűtesz, akkor a fűtési szezon megkezdése előtt – minden évben - át kell nézetned a kazánt egy szakértővel: egyrészt azért, hogy biztonságosan és gazdaságosan működik-e, másrészt azért, mert sok esetben a rendszeres ellenőrzés a garancia egyik feltétele. Hogyan kell átvizsgálni a kazánt? Mi a teendőd a szezon előtt? Íme! tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Mit kell tudni a hőszivattyúról? 2023.07.14. Mit kell tudni a hőszivattyúról? Újdonságnak számítanak, pedig nem azok: a hőszivattyúk működési elvét már majdnem 150 éve ismerjük és – külföldön – már a hatvanas évek óta használják az otthonok melegvíz ellátására, fűtésére és hűtésére. Az energiaválság miatt a hőszivattyúk hirtelen váltak a legfontosabb otthoni készülékekké. De hogyan működnek, milyenek vannak és megéri-e egyáltalán? Ebből a cikkből mindenre választ kapsz. tovább Elektromos radiátor 2017.05.09. Elektromos radiátor Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg. tovább Miért húszévente cseréled le? 2016.12.29. Miért húszévente cseréled le? Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk) tovább Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás 2019.12.10. Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás Képzeljen el egy fűtőtestet, amely 99 százalékos hatékonysággal üzemel, előre beprogramozható, üzemeltetése pedig egyszerre kényelmes és takarékos. Megvan? Akkor képzelje mellé, hogy még a színek és formák között is kedvére válogathat! Ezeknek a kitételeknek egytől egyig megfelel az elektromos fűtőpanelek kínálata. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.