Száraz fűtőbetétes bojlerek

2023.08.21.
Száraz fűtőbetétes bojlerek

Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken.  

 

A bojler története

A bojler feltalálását a szükség vezérelte: néhány sötét évszázad után a 18-19. századi embereknek egyre nagyobb igényük volt a higiéniára. Már nem csak a tiszta vízre volt szükség, hanem a meleg és tiszta vízre is. Eleinte ezt úgy oldották meg, hogy a vizet – egy edényben - tűzön felforralták. Azonban ez nehéz, balesetveszélyes és lassú folyamat is volt.

Az első olyan szerkezetet, amely a víz melegítésére volt használható, Benjamin Maughan készítette. Úgy kell elképzelned, mint egy ronda vashengert, de a hengerben rengeteg cső volt, a csövekben hideg víz folyt, amit útközben lánggal megmelegítettek és a végén meleg vizet kaptunk. Gejzírnek hívták. Viszont nem volt képes a víz tárolására ezért (a mai értelemben) nem tekinthetjük bojlernek.

Az első bojlerekre egészen az 1900-as évekig kellett várnunk, hazánkban a hatvanas évek elején terjedtek el.

 

A bojler működése, a rézcsöves fűtőszál

A bojler működése nem bonyolult és nem is változott sokat az elmúlt évszázadban. Mint az első néhány modellben, a bojlerbe egy vékony csövön érkezik a hideg víz. A benne található fűtőbetét segítségével felmelegítjük a vizet, ami aztán egy csövön keresztül belemegy a rendszerbe és mindenhol, ahol csap van, meleg víz folyik. Jelenleg a fűtőbetéteknek két fajtája van: száraz és vizes fűtőbetét.

A hagyományos rézcsöves fűtőszál (vizes) közvetlenül érintkezik a vízzel: ennek az az előnye, hogy rendkívül gyorsan tudja felmelegíteni a vizet. Ugyanakkor rengeteg hatásnak van kitéve, és extrém munkát végez. Úgy képzeld el, hogy a bojlered alján van, körülötte (például) 80 liter víz, amit fel kell melegítenie. És melegen is kell tartania.

Évek alatt könnyen előfordulhat, hogy vízkő rakódik le rá, ami sajnos hőszigetelő. A szépen lassan lerakódott vízkő, akár 4-5 centi vastag is lehet, és úgy fest, mint a korall. Tisztítás, vagy csere nélkül ez nagy mértékben rontja a fűtési hatásfokot. A vízkövesedést úgy kerülheted el, ha tisztított vizet használsz, vagy úgy, ha száraz fűtőbetétes bojlert.

 

A száraz fűtőbetétes bojlerek

A száraz fűtőbetétek az úgynevezett steatite technológiával készülnek, ami azt jelenti, hogy egy zománcozott acélhüvelybe rejtik a fűtőszálat. Így a fűtőszál nem érintkezik a vízzel.

További előny, hogy nem csökken a a száraz fűtőbetétes bojler teljesítménye és nem kell számolni a vízkővel sem. Karbantartani is sokkal könnyebb, egyszerűbb. Egy esetleges fűtőbetét csere gyorsabban kivitelezhető. A száraz fűtőbetét egyik komoly előnye az, hogy a bojlerben sem rakódik le vízkő, belülről tiszta marad. Így egy szenzációsan hosszú élettartamú bojlerünk lesz, amelynek a teljesítménye nem csökken, nem vízkövesedik.

 

Ismerd meg a Netkazán kínálatában található (akár száraz fűtőbetétes) bojlereinket.

 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? 2024.07.19. Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? A meleg víz elengedhetetlen a kényelmes és higiénikus életvitelünkhöz. Akár zuhanyozásról, mosogatásról vagy mosásról van szó, kulcsfontosságú és nem csak az, hogy legyen, hanem az is, hogy elegendő legyen. Szerencsére manapság számos modern megoldás létezik arra, hogy „kifogyhatatlan mennyiségben” álljon rendelkezésedre. Összegyűjtöttük a lehetőségeket. tovább Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! 2024.07.05. Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! Az energiaárak emelkedése a környezettudatosság és az energiahatékonyság egyaránt arra ösztönöz minket, hogy okosabban fűtsünk. De mit kell ehhez tennünk, hogyan tudunk kompromisszumok nélkül gazdaságosabban fűteni, milyen hibákat kerüljünk el? Olvasd el a cikket és csökkentsd az energiaszámlád! tovább Otthonfelújítási program 2024-ben 2024.06.14. Otthonfelújítási program 2024-ben Hatalmas segítséget kapnak az államtól a régi, elavult energetikájú otthonok az új támogatás bevezetésével. A program keretében vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel igényelhető olyan családi házakra, amelyek 1990. december 31. előtt épültek. A 2024-es Otthonfelújítási Program célja tehát az, hogy támogassa a - kifejezetten régen épült - családi házak energiahatékonyságának javítását és korszerűsítését. Ismerd meg a részleteket! tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.