Babaváró és CSOK röviden, érthetően

2023.11.14.
Babaváró és CSOK röviden, érthetően

Amennyiben megfeleltél a nem túl szigorú feltételeknek, a kormány jelentős kedvezményekkel támogatta az otthonod felújítását és a gyermekvállalást 2015 évtől. Nemrég azonban megváltoztatták a Babaváró, a CSOK és a falusi CSOK feltételeit. Íme mi változott és mi lesz érvényben 2024-től, röviden, érthetően.

 

Mi történt?

Nem az, amitől sokan tartottak: a kormány nem vezette ki a fenti támogatásokat, hanem átalakította és megváltoztatta a kedvezményre vonatkozó összegeket és szabályokat. Az új szabályok és feltételek 2024. január elsejétől lépnek hatályba. De nézzük, pontosan mi várható?

Babaváró hitel

A babaváró hitel feltételei szigorodtak. Mivel a kormány deklaráltan a fiatal nők gyermekvállalási kedvét ösztönözné, ezért a Babavárót hamarosan csak a 30 év alatti nők tudják majd igénybe venni. Annyi engedményt még tett a kormány, hogy kijelölt egy egyéves átmeneti időszakot (2024. január 1. – 2024. december 31. között) amikor a 30-40 éves korú nők is igényelhetik, utána szigorúan életbe lép a 30 éves felső életkor-határ. Jó hír, hogy a hitel 10 000 000 forintról 11 000 000 forintra fog emelkedni. Érdekesség, hogy a várandósság továbbra sem feltétel, a vállalt gyerek(ek)nek elég a hitel felvételt követő 5 éven belül megszületniük.

Fontos: ha idén még nem haladtad meg a 41 éves kort, felveheted a hitelt. (A férj életkora nem mérvadó.)

A CSOK Plusz

2024. január elsejétől érkezik a CSOK Plusz, melyet az 5000 fő feletti lakosú települést választó fiatalok vehetik fel (5000 fő alatti településre a falusi CSOK-ot vezette be a kormány). A CSOK egy kedvező kamatozású kölcsön, mely egy gyerek után 15 000 000 Forint, kettő gyermek után 30 000 000 Forint, míg 3 gyermek után akár 50 000 000 Forint is lehet.  Fontos kitétel, hogy nem lehet telekvásárlásra fordítani, illetve az első évben csak 3%-os kamatot kell fizetni, a gyerek születésének évében pedig hitelmoratóriumot kérhetünk.

A CSOK vonzereje, hogy a második (és minden további) gyermek után 10 000 000 Forint-ot elenged a kormány, ezért gondolják sokan „ingyen pénznek”.

Ugyanakkor meggondolandó is, mert ha a vállalt gyerek(ek) nem születnek meg, akkor vissza kell fizetni a teljes összeget kamatokkal.

A falusi CSOK

A falusi CSOK a maximum 5000 fős települések, valamint birtokok és tanyák esetében vehető fel  - a feltételeket teljesítve és vállalva - használt lakás vásárlására, annak korszerűsítésére vagy a bővítésére. Januártól változik a helyzet és a falvakban is - új családi ház építése és vásárlása esetén - megemelt összegekkel számolhatnak a családok), ami azt jelenti, hogy megéri a kis lélekszámú falvakban igénybe venni a CSOK-ot.

A meglévő gyermekek

A családtámogatást nem csak a leendő, hanem a meglévő gyerekekre is igénybe lehet venni. Ez azt jelenti, hogy ha a párnak már van egy gyereke és emellé vállal még kettőt, akkor megkaphatják az 50 000 000 Ft, azaz a maximális CSOK Plusz támogatást. Ez a jó hír. A rossz az, hogy ebben az esetben nincs például hitelmoratórium és egyéb kedvezmények sem járnak alanyi jogon.

A 15 milliárd Ft-os támogatási keret

A kormány felkészült a rohamra, 15 milliárdos kerettel várják az igénylőket és bíznak abban is, hogy a bezuhant lakáspiac feléled és a gyermekvállalási kedv is megnő.

 


 

A Netkazánnál számos termékkategória kínálatát megtalálja, amivel lakását, házát otthonossá teheti. Nézzen szét kínálatunkban, vagy keresse munkatársainkat, akik részletesen tájékoztatjék a keresett termékről, vagy tanácsot adnak a  választásban.

www.netkazan.hu termékkínálat

 


 

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? 2024.07.19. Hogyan lesz kifogyhatatlan meleg vized? A meleg víz elengedhetetlen a kényelmes és higiénikus életvitelünkhöz. Akár zuhanyozásról, mosogatásról vagy mosásról van szó, kulcsfontosságú és nem csak az, hogy legyen, hanem az is, hogy elegendő legyen. Szerencsére manapság számos modern megoldás létezik arra, hogy „kifogyhatatlan mennyiségben” álljon rendelkezésedre. Összegyűjtöttük a lehetőségeket. tovább Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! 2024.07.05. Ezeket a fűtési hibákat kerüld el! Az energiaárak emelkedése a környezettudatosság és az energiahatékonyság egyaránt arra ösztönöz minket, hogy okosabban fűtsünk. De mit kell ehhez tennünk, hogyan tudunk kompromisszumok nélkül gazdaságosabban fűteni, milyen hibákat kerüljünk el? Olvasd el a cikket és csökkentsd az energiaszámlád! tovább Otthonfelújítási program 2024-ben 2024.06.14. Otthonfelújítási program 2024-ben Hatalmas segítséget kapnak az államtól a régi, elavult energetikájú otthonok az új támogatás bevezetésével. A program keretében vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel igényelhető olyan családi házakra, amelyek 1990. december 31. előtt épültek. A 2024-es Otthonfelújítási Program célja tehát az, hogy támogassa a - kifejezetten régen épült - családi házak energiahatékonyságának javítását és korszerűsítését. Ismerd meg a részleteket! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.