Miért fontos az iszapleválasztó?

2023.11.14.
Miért fontos az iszapleválasztó?

Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk!

Mire való az iszapleválasztó?

Az iszapleválasztó tiszta vizet, megbízható működést, jobb és gyorsabb hőátadást biztosít, és így hozzájárul az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Alkalmas melegvíz-fűtési (azaz radiátoros) rendszerekhez és padlófűtési rendszerekhez egyaránt.

Az iszapleválasztó használatával a vízben található rozsda, mészrészecskék, kalcium, magnézium, oxidok, karbonátok, az iszap, vegyszerek használata nélkül eltávolíthatóak. Az iszapleválasztók – azon túl, hogy tisztán tartják a teljes rendszert - védik a keringtető szivattyút és a hőcserélőt is.

 

Mire használható az iszapleválasztó?

A környezet megóvása mindenki számára fontos szempont, ahogy az is, hogy olyan technikákat találjunk, amelyek csökkentik az energiafogyasztást, és a fűtésszámlánkat.

Így minden olyan megoldást, amely segíthet és optimalizálhatja a fűtési rendszert, előnyben kell részesíteni.

Az iszapleválasztó valóban hatékony tartozék a fűtővízben lévő különböző anyagok felfogására. A fűtési rendszernek ugyanis szembe kell néznie és megfelelő választ kell adnia az elektrolízis-re. Ha még emlékszel az iskolában tanultakra, akkor tudod, hogy az elektrolízis során új vegyi anyagok keletkeznek, melyek ebben az esetben koszok és hatékonyságot csökkentenek. Az elektrolízis tehát iszapot vagy vasat termel, amely az áramkörben marad. Az iszapleválasztó ilyenkor elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendszer ne károsodjon a felesleges anyagmaradványok miatt. Megjegyzendő, hogy például a tágulási edénnyel ellentétben az iszapleválasztó beépítése nem kötelező, bár erősen ajánlott, egyes esetekben a garancia feltétele.

 

Az iszapleválasztók típusai

Jelenleg háromféle iszapleválasztó létezik, amelyeket a céltól és a rendszertől függően kell használni. A mágneses iszapleválasztó lehetővé teszi, hogy a fűtési rendszer csatornáin átfolyó vízből a fémes iszapanyagokat egy mágnes segítségével közvetlenül szétválasszuk. A mechanikus iszapleválasztóról elmondható, hogy a vízben lévő iszapos elemeket a súlyuk alapján fogja fel.

Végül a mechanikus és a mágneses megoldás, mely egyesíti a mágnes sajátosságait a hidrociklon sajátosságaival, hogy az iszaptörmeléket maximálisan felfogja, függetlenül attól, hogy az vastartalmú vagy nem vastartalmú.

 

Computherm DS2-20 mágneses iszapleválasztó

Kép: Computherm DS2-20 mágneses iszapleválasztó

 

Ezért fontosak az iszapleválasztók

Ahogy írtuk, azért, hogy a vízben levő iszapot eltávolítsuk. Ha nem tesszük meg akkor a csőben rontja a hőszállítás hatásfokát. Gondot okozhat, ha lerakódik a sarokidomoknál (és akár el is dugul, de az ellenállást megnöveli), valamint lecsökkenti a szivattyú élettartamát.

 

Mi történik, ha nem használunk iszapleválasztót?

Egy ideig semmi, hiszen az iszapnak fel kell torlódnia ahhoz, hogy észrevegyük az iszapleválasztó hiányát. Utána viszont az iszap feltorlódása megtörténik, de ezen túl az is gond, hogy tönkremehet a hőcserélő, elromolhat a keringtető szivattyú. Ha nem használsz iszapleválasztót, ezek a hibák 1-3 év alatt jönnek elő. Ne felejtsük, hogy a mágneses iszapleválasztó utólag is beköthető szinte bármilyen kazánba.

 

Hogyan működik az iszapleválasztó?

Minden rendszerben kering iszap. A leválasztó egyszerre szűri ki a koszt és mágnessel magához húzza a fémdarabokat. Így kivonja a rendszerből és összegyűjti egy helyre az iszapot. Ezt az egyveleget időnként el kell távolítani: ez nem nagy munka, tulajdonképpen le kell engedni a tartalmát.

 

A cikk a Computherm szakértő tanácsai alapján készültek.

Ismerd meg a Computherm mágneses iszapleválasztóit: ITT!

 


 

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről 2023.10.09. Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről Sokan a mai napig ódzkodnak az elektromos fűtéstől pedig rengeteg olyan előnye van, amely kitűnő kiegészítő vagy akár fő fűtéssé teheti. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos fűtés kiépítése és vajon jó választás-e? Ebben a cikkben sokmindent megválaszolunk. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.