Miért fontos az iszapleválasztó?

2023.11.14.
Miért fontos az iszapleválasztó?

Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk!

Mire való az iszapleválasztó?

Az iszapleválasztó tiszta vizet, megbízható működést, jobb és gyorsabb hőátadást biztosít, és így hozzájárul az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Alkalmas melegvíz-fűtési (azaz radiátoros) rendszerekhez és padlófűtési rendszerekhez egyaránt.

Az iszapleválasztó használatával a vízben található rozsda, mészrészecskék, kalcium, magnézium, oxidok, karbonátok, az iszap, vegyszerek használata nélkül eltávolíthatóak. Az iszapleválasztók – azon túl, hogy tisztán tartják a teljes rendszert - védik a keringtető szivattyút és a hőcserélőt is.

 

Mire használható az iszapleválasztó?

A környezet megóvása mindenki számára fontos szempont, ahogy az is, hogy olyan technikákat találjunk, amelyek csökkentik az energiafogyasztást, és a fűtésszámlánkat.

Így minden olyan megoldást, amely segíthet és optimalizálhatja a fűtési rendszert, előnyben kell részesíteni.

Az iszapleválasztó valóban hatékony tartozék a fűtővízben lévő különböző anyagok felfogására. A fűtési rendszernek ugyanis szembe kell néznie és megfelelő választ kell adnia az elektrolízis-re. Ha még emlékszel az iskolában tanultakra, akkor tudod, hogy az elektrolízis során új vegyi anyagok keletkeznek, melyek ebben az esetben koszok és hatékonyságot csökkentenek. Az elektrolízis tehát iszapot vagy vasat termel, amely az áramkörben marad. Az iszapleválasztó ilyenkor elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendszer ne károsodjon a felesleges anyagmaradványok miatt. Megjegyzendő, hogy például a tágulási edénnyel ellentétben az iszapleválasztó beépítése nem kötelező, bár erősen ajánlott, egyes esetekben a garancia feltétele.

 

Az iszapleválasztók típusai

Jelenleg háromféle iszapleválasztó létezik, amelyeket a céltól és a rendszertől függően kell használni. A mágneses iszapleválasztó lehetővé teszi, hogy a fűtési rendszer csatornáin átfolyó vízből a fémes iszapanyagokat egy mágnes segítségével közvetlenül szétválasszuk. A mechanikus iszapleválasztóról elmondható, hogy a vízben lévő iszapos elemeket a súlyuk alapján fogja fel.

Végül a mechanikus és a mágneses megoldás, mely egyesíti a mágnes sajátosságait a hidrociklon sajátosságaival, hogy az iszaptörmeléket maximálisan felfogja, függetlenül attól, hogy az vastartalmú vagy nem vastartalmú.

 

Computherm DS2-20 mágneses iszapleválasztó

Kép: Computherm DS2-20 mágneses iszapleválasztó

 

Ezért fontosak az iszapleválasztók

Ahogy írtuk, azért, hogy a vízben levő iszapot eltávolítsuk. Ha nem tesszük meg akkor a csőben rontja a hőszállítás hatásfokát. Gondot okozhat, ha lerakódik a sarokidomoknál (és akár el is dugul, de az ellenállást megnöveli), valamint lecsökkenti a szivattyú élettartamát.

 

Mi történik, ha nem használunk iszapleválasztót?

Egy ideig semmi, hiszen az iszapnak fel kell torlódnia ahhoz, hogy észrevegyük az iszapleválasztó hiányát. Utána viszont az iszap feltorlódása megtörténik, de ezen túl az is gond, hogy tönkremehet a hőcserélő, elromolhat a keringtető szivattyú. Ha nem használsz iszapleválasztót, ezek a hibák 1-3 év alatt jönnek elő. Ne felejtsük, hogy a mágneses iszapleválasztó utólag is beköthető szinte bármilyen kazánba.

 

Hogyan működik az iszapleválasztó?

Minden rendszerben kering iszap. A leválasztó egyszerre szűri ki a koszt és mágnessel magához húzza a fémdarabokat. Így kivonja a rendszerből és összegyűjti egy helyre az iszapot. Ezt az egyveleget időnként el kell távolítani: ez nem nagy munka, tulajdonképpen le kell engedni a tartalmát.

 

A cikk a Computherm szakértő tanácsai alapján készültek.

Ismerd meg a Computherm mágneses iszapleválasztóit: ITT!

 


 

Kapcsolódó cikkek

Babaváró és CSOK röviden, érthetően 2023.11.14. Babaváró és CSOK röviden, érthetően Amennyiben megfeleltél a nem túl szigorú feltételeknek, a kormány jelentős kedvezményekkel támogatta az otthonod felújítását és a gyermekvállalást 2015 évtől. Nemrég azonban megváltoztatták a Babaváró, a CSOK és a falusi CSOK feltételeit. Íme mi változott és mi lesz érvényben 2024-től, röviden, érthetően. tovább Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről 2023.10.09. Amit érdemes tudni az elektromos fűtésről Sokan a mai napig ódzkodnak az elektromos fűtéstől pedig rengeteg olyan előnye van, amely kitűnő kiegészítő vagy akár fő fűtéssé teheti. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül az elektromos fűtés kiépítése és vajon jó választás-e? Ebben a cikkben sokmindent megválaszolunk. tovább Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell? 2014.05.19. Hogyan határozhatom meg, hogy mekkora teljesítményű kazán kell? [Kazán](https://netkazan.hu/) vásárlása előtt mindenképpen fontos eldönteni, hogy milyen teljesítményű berendezésre is van szükségünk. Ilyenkor számtalan tényezőt kell figyelembe venni és ha ezeket összegeztük, akkor pontosan meg lehet határozni, hogy mekkora készüléket kell megvásárolnunk magunknak ahhoz, hogy a komfortérzetünk ne sérüljön egyáltalán. tovább Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! 2023.09.19. Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! Ha gázkazánnal fűtesz, akkor a fűtési szezon megkezdése előtt – minden évben - át kell nézetned a kazánt egy szakértővel: egyrészt azért, hogy biztonságosan és gazdaságosan működik-e, másrészt azért, mert sok esetben a rendszeres ellenőrzés a garancia egyik feltétele. Hogyan kell átvizsgálni a kazánt? Mi a teendőd a szezon előtt? Íme! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.