Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

2023.03.14.
Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit.

Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, az apróbb javításokon, cseréken át a komplett felújításig, és a finanszírozásra is vannak kedvező megoldások.

Miért fontos otthonod korszerűsítése?

Az otthonod korszerűsítése sok előnnyel jár, mint például:

 • Energiahatékonyság: A korszerűsítésnek köszönhetően ingatlanod energiatakarékosabbá válik, tehát a számláidon szereplő összegek is csökkennek.
 • Értéknövelés: A korszerűsítés egyértelműen növeli az ingatlanod értékét.
 • Kényelem: Olyan kényelmi funkciókat is bevezethetsz, mint például az okos otthon rendszerek, amelyek segítségével könnyedén irányíthatod az otthonod távolról is.
 • Környezetvédelem: A korszerűsítéssel elért energiahatékonyabb működéssel hosszú távon a környezetet is véded.

Melyek a legáltalánosabb energetikai modernizációs beruházások?

Az olyan otthonoknak, amelyeknek építése során az energiahatékonyság kevésbé állt a középpontban, többnyire drága a fenntartása. A magas rezsiszámla oka lehet a rossz hőszigetelés, régi nyílászárók, elavult fűtési rendszerek és számos egyéb idejétmúlt megoldás. A modernizációs munkálatok elsődleges célja, hogy minél kisebb energiafelhasználás mellett érhesd el az otthonod számodra legoptimálisabb használatát.

A legáltalánosabb energetikai korszerűsítési munkálatok:

 • fűtés
 • hőszigetelés
 • tetőfelújítás
 • hűtés
 • nyílászáró javítás vagy csere
 • melegvíz-előállítás
 • világítás, elektromos vezetékek
 • szellőztetés
 • főzés, sütés

Az egyes korszerűsítési beruházások költsége külön-külön is megterheli a családi kasszát, így a gyakorlatban általában csak egy-egy korszerűsítésre szánjuk el magunkat egyszerre. Ebben az esetben fontos, hogy milyen sorrendben végzed el a szükséges korszerűsítéseket. Azzal érdemes kezdeni, amivel a legnagyobb energiamegtakarítást érheted el, de a gyakorlatban leginkább az dönt, hogy mire van fedezet. Mindenképp érdemes a kalkulációnál a megtérülést is vizsgálni, mivel a több, nagyobb rendszer nem feltétlenül jelent mérhetően kevesebb energiafelhasználást vagy komfortjavulást.

Hitel lehetőségek a korszerűsítési beruházások finanszírozására

Saját megtakarításod és a különböző állami támogatások mellett a korszerűsítés finanszírozása banki hitellel is kiegészíthető, illetve hitelből is megoldható. Hitel felhasználása esetén a korszerűsítés megtérülési kalkulációja során a hitel havi törlesztőrészleteivel (illetve a teljes visszafizetendő összeggel) is számolni kell. Fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen volumenű korszerűsítéshez milyen hitelt érdemes igénybe venni.

Energetikai korszerűsítésre felhasználható hitelek

A money.hu energia hitel kalkulátorában azokat a hiteltermékeket találod, amelyeket energetikai beruházásokra is fel lehet venni, és a bankok kamatkedvezményeket vagy bónuszokat, jóváírásokat kínálnak, ha energiahatékonysági célra fordítod a felvett összeget. Az ilyen hitelek között vannak ingatlanfedezetes jelzáloghitelek és ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök is. Lássuk, mi a különbség a két hiteltípus közt.

  Lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel Személyi kölcsön
Felvehető összeg nincs jogszabályi korlát maximum 10 millió Ft
Hitelcél a lakáshitel csak lakáscélra, a szabad felhasználású bármire elkölthető bármire elkölthető
Fedezet jövedelem és ingatlanfedezet jövedelem
Futamidő akár 30 év is lehet legfeljebb 8 év
Kamatperiódus 5,10,15,20 év vagy végig fix általában végig fix
Kamat alacsonyabb, mint a személyi kölcsön kamata magasabb, mint a jelzáloghiteleké
Átfutás 4-6 hét maximum néhány nap
Kezdeti költségek számítani kell kezdeti költségekre (pl. értékbecslési, közjegyzői díj) nincs számottevő kezdeti költség
Online igénylés a hitelfelvétel nem vagy nem teljesen online teljesen online is felvehető
Előtörlesztés lehetséges lehetséges

Energia hitelek aktuális banki körkép

A bankok aktuálisan legkedvezőbb energia hitel ajánlatait a következő táblázatban gyűjtöttük össze egy 3 millió forintos, 6 éves futamidőre felvett hitellel kalkulálva.

Jelzáloghitelek energetikai korszerűsítési célokra

3 millió Ft, 6 évre* Termék Kamat, THM, kamatperiódus Kezdeti költség Havi törlesztőrészlet Összes visszafizetendő összeg
CIB Bank CIB 5 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (Zöld kamatkedvezmény) 9,89%
10,55%
5 év
38.000 Ft (ezt a bank visszatéríti) 55.619 Ft 4.011.162 Ft
Takarékbank Takarék Tízes Otthon Lakáshitel ECO kedvezménnyel (3. sáv kamatkedvezménnyel) 9,54%
10,86%
10 év (ebben az esetben a futamidő végéig fix)
89.146 Ft (ebből a bank visszatérít: 57.291 Ft) 55.053 Ft 4.030.753 Ft
K&H Bank K&H Bank Zöld lakáshitel (lakásbiztosítási kamatkedvezménnyel) 9,9%
10,96%
végig fix
58.320 Ft (ebből a bank visszatérít: 45.720 Ft) 55.426 Ft 4.045.417 Ft

Személyi kölcsönök energetikai korszerűsítésre

3 millió Ft, 6 évre* Termék Kamat, THM, kamatperiódus Kezdeti költség Havi törlesztőrészlet Összes visszafizetendő összeg
UniCredit Bank UniCredit Green személyi kölcsön (Aktív kedvezménnyel) 11,32%,
12,1%,
végig fix
nincs 57.838. Ft 4.164.351 Ft
CIB Bank CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 13,39%,
14,45%,
végig fix
nincs 61.138 Ft 4.401.945 Ft
OTP Bank OTP Otthon Személyi Kölcsön 16,99%,
19,01%,
végig fix
22.500 Ft, amelyet a bank a hitelösszgből von le 67.117 Ft 4.854.940 Ft

A táblázatban szereplő adatok forrása a money.hu energia hitel kalkulátora, 2023.02.20. A kalkulációk 3.000.000 Ft hitelösszegre, 6 év futamidővel, 500.000 Ft havi nettó jövedelem figyelembevételével, a jövedelem hitelt nyújtó bankhoz utalásának feltételezésével készültek.

Energetikai korszerűsítés Babaváró hitellel, falusi CSOK-kal

Ha jogosultak vagytok házastársaddal a Babaváró hitelre, akkor kedvező kamatmentes hitelből korszerűsíthetitek otthonotokat. Mivel a Babaváró hitel szabadon, bármire felhasználható, így természetesen az energetikai korszerűsítést is finanszírozhatjátok belőle.

A Babaváró hitelt akkor érdemes felvennetek, ha terveztek (még) gyermeket, ugyanis a hitel felvétele utáni 5 éven belüli gyermekszületéssel a kölcsön kamatmentesen törleszthető a futamidő végéig. A gyermek születését követően a hitel törlesztése 3 évre akár szüneteltethető is. Ha születik további gyermeketek, a fennálló tartozás 30 százalékát, még egy további gyermek esetén pedig az egészét elengedi az állam. Így a hitel támogatássá alakulhat át.

A további állami támogatási lehetőségek közül a CSOK csak akkor használható korszerűsítési célra, ha a jogszabály által meghatározott preferált kistelepülésen van az ingatlanod, és igénybe tudod venni a falusi CSOK-ot. A falusi CSOK a gyermekeid számától függő összegben ugyanis felhasználható saját, meglévő otthonod korszerűsítésére is.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő hitel kiválasztásakor?

 • Milyen volumenű korszerűsítésbe kezdenél, mennyi lenne a munkálatok várható összköltsége?

  A jelzáloghitelekhez mindig szükséges ingatlanfedezetet felajánlani. Az felajánlott ingatlanra a bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan tulajdoni lapján. A jelzáloghitelek felvehető összege általában magasabb, mint a személyi kölcsönöké, a kamatuk viszont alacsonyabb. A személyi kölcsönök esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, így a jövedelmed alapján számítja ki a bank a felvehető hitelösszeget. Érdemes a jelzáloghiteleket választani, ha olyan volumenű korszerűsítésbe kezdesz, ami egy személyi kölcsön kereteibe nem férne bele, vagy alacsonyabb kamattal szeretnéd felvenni a kölcsönt.

 • Milyen futamidőre vennéd fel a hitelt?

  A jelzáloghitelek futamideje akár 30 év is lehet, míg a személyi kölcsönt legfeljebb 8 évre nyújtja a bank.

 • A futamidő végéig ugyanakkora törlesztőrészletet fizetnél minden hónapban, vagy csak rövidebb időre fixálnád be a havi törlesztőket?

  A személyi kölcsönök legtöbbjének végig fix a kamatperiódusa, azaz a futamidő végéig mindig ugyanakkora összegű havi törlesztőrészletet fizetsz. A jelzáloghitelek havi törlesztőjét is be tudod fixálni a futamidő végéig, de lehet az is, hogy csak meghatározott időszakra szóljon az egyforma törlesztőrészlet, és ennek elteltével az aktuális piaci kamatoknak megfelelően újraszámolják.

 • Milyen gyorsan akarsz hozzájutni a hitelösszeghez?

  A személyi kölcsönt hamar, rövid bírálati idő után megkaphatod, néhány nap, vagy egyes esetekben órák alatt. Az ingatlan bevonása miatt a jelzáloghitelek esetében értékbecslést kell végezni, ez meghosszabbítja a hitelfelvételi folyamatot. Csakúgy mint az eltérő hitelbírálati mód és a jelzálogkölcsön-szerződések közjegyzői okiratba foglalása is. Így egy jelzáloghitel-felvétel átfutási ideje átlagosan 4-6 hét.

 • Fontos-e számodra az online igénylés lehetősége?

  A személyi kölcsönt akár teljesen online is igényelheted, a jelzáloghitelek esetében még nincs teljes online hitelfelvételi lehetőség.

 • Van-e esély arra, hogy akár a futamidő előtt visszafizeted majd a kölcsönt?

  Mindkét kölcsöntípus esetében lehetőség van a kölcsön teljes vagy részleges előtörlesztésére.

Összegzés

Lakásvásárláskor is fontos szempont a kiszemelt ingatlan energiatakarékossága, hogy minél költséghatékonyabb legyen a fenntartása, ezáltal kevesebb pénzt kelljen a rezsire fordítani. Azonban ha olyan ingatlant vásárolsz, amire ráfér még a korszerűsítés, azt saját elképzelésed szerint teheted energiatakarékossá. Ugyanígy a már meglévő otthonodban is fontos szempont az energiahatékonyság, hogy minél kevesebbe kerüljön a fenntartása. Ezért ha belevágnál a korszerűsítésbe, de nem áll rendelkezésedre a kellő összeg, az állami támogatások mellett kedvező hitellehetőségekkel is számolhatsz. A bankok az energetikai beruházásokra felvett hitelek esetében kamatkedvezményeket, bónuszokat, jóváírásokat adnak a hitelfelvevőknek. Ugyanakkor mint minden hitel esetében, nagyon fontos a körültekintő választás, vagyis mindenképp hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, mert jelentős különbségek lehetnek.

Kapcsolódó cikkek

Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! 2023.09.19. Ezért fontos a gázkazán átnézése a fűtési szezon előtt! Ha gázkazánnal fűtesz, akkor a fűtési szezon megkezdése előtt – minden évben - át kell nézetned a kazánt egy szakértővel: egyrészt azért, hogy biztonságosan és gazdaságosan működik-e, másrészt azért, mert sok esetben a rendszeres ellenőrzés a garancia egyik feltétele. Hogyan kell átvizsgálni a kazánt? Mi a teendőd a szezon előtt? Íme! tovább Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Mit kell tudni a hőszivattyúról? 2023.07.14. Mit kell tudni a hőszivattyúról? Újdonságnak számítanak, pedig nem azok: a hőszivattyúk működési elvét már majdnem 150 éve ismerjük és – külföldön – már a hatvanas évek óta használják az otthonok melegvíz ellátására, fűtésére és hűtésére. Az energiaválság miatt a hőszivattyúk hirtelen váltak a legfontosabb otthoni készülékekké. De hogyan működnek, milyenek vannak és megéri-e egyáltalán? Ebből a cikkből mindenre választ kapsz. tovább Elektromos radiátor 2017.05.09. Elektromos radiátor Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg. tovább Miért húszévente cseréled le? 2016.12.29. Miért húszévente cseréled le? Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk) tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.