Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

2023.03.14.
Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit.

Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra!

Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, az apróbb javításokon, cseréken át a komplett felújításig, és a finanszírozásra is vannak kedvező megoldások.

Miért fontos otthonod korszerűsítése?

Az otthonod korszerűsítése sok előnnyel jár, mint például:

 • Energiahatékonyság: A korszerűsítésnek köszönhetően ingatlanod energiatakarékosabbá válik, tehát a számláidon szereplő összegek is csökkennek.
 • Értéknövelés: A korszerűsítés egyértelműen növeli az ingatlanod értékét.
 • Kényelem: Olyan kényelmi funkciókat is bevezethetsz, mint például az okos otthon rendszerek, amelyek segítségével könnyedén irányíthatod az otthonod távolról is.
 • Környezetvédelem: A korszerűsítéssel elért energiahatékonyabb működéssel hosszú távon a környezetet is véded.

Melyek a legáltalánosabb energetikai modernizációs beruházások?

Az olyan otthonoknak, amelyeknek építése során az energiahatékonyság kevésbé állt a középpontban, többnyire drága a fenntartása. A magas rezsiszámla oka lehet a rossz hőszigetelés, régi nyílászárók, elavult fűtési rendszerek és számos egyéb idejétmúlt megoldás. A modernizációs munkálatok elsődleges célja, hogy minél kisebb energiafelhasználás mellett érhesd el az otthonod számodra legoptimálisabb használatát.

A legáltalánosabb energetikai korszerűsítési munkálatok:

 • fűtés
 • hőszigetelés
 • tetőfelújítás
 • hűtés
 • nyílászáró javítás vagy csere
 • melegvíz-előállítás
 • világítás, elektromos vezetékek
 • szellőztetés
 • főzés, sütés

Az egyes korszerűsítési beruházások költsége külön-külön is megterheli a családi kasszát, így a gyakorlatban általában csak egy-egy korszerűsítésre szánjuk el magunkat egyszerre. Ebben az esetben fontos, hogy milyen sorrendben végzed el a szükséges korszerűsítéseket. Azzal érdemes kezdeni, amivel a legnagyobb energiamegtakarítást érheted el, de a gyakorlatban leginkább az dönt, hogy mire van fedezet. Mindenképp érdemes a kalkulációnál a megtérülést is vizsgálni, mivel a több, nagyobb rendszer nem feltétlenül jelent mérhetően kevesebb energiafelhasználást vagy komfortjavulást.

Hitel lehetőségek a korszerűsítési beruházások finanszírozására

Saját megtakarításod és a különböző állami támogatások mellett a korszerűsítés finanszírozása banki hitellel is kiegészíthető, illetve hitelből is megoldható. Hitel felhasználása esetén a korszerűsítés megtérülési kalkulációja során a hitel havi törlesztőrészleteivel (illetve a teljes visszafizetendő összeggel) is számolni kell. Fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen volumenű korszerűsítéshez milyen hitelt érdemes igénybe venni.

Energetikai korszerűsítésre felhasználható hitelek

A money.hu energia hitel kalkulátorában azokat a hiteltermékeket találod, amelyeket energetikai beruházásokra is fel lehet venni, és a bankok kamatkedvezményeket vagy bónuszokat, jóváírásokat kínálnak, ha energiahatékonysági célra fordítod a felvett összeget. Az ilyen hitelek között vannak ingatlanfedezetes jelzáloghitelek és ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök is. Lássuk, mi a különbség a két hiteltípus közt.

  Lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel Személyi kölcsön
Felvehető összeg nincs jogszabályi korlát maximum 10 millió Ft
Hitelcél a lakáshitel csak lakáscélra, a szabad felhasználású bármire elkölthető bármire elkölthető
Fedezet jövedelem és ingatlanfedezet jövedelem
Futamidő akár 30 év is lehet legfeljebb 8 év
Kamatperiódus 5,10,15,20 év vagy végig fix általában végig fix
Kamat alacsonyabb, mint a személyi kölcsön kamata magasabb, mint a jelzáloghiteleké
Átfutás 4-6 hét maximum néhány nap
Kezdeti költségek számítani kell kezdeti költségekre (pl. értékbecslési, közjegyzői díj) nincs számottevő kezdeti költség
Online igénylés a hitelfelvétel nem vagy nem teljesen online teljesen online is felvehető
Előtörlesztés lehetséges lehetséges

Energia hitelek aktuális banki körkép

A bankok aktuálisan legkedvezőbb energia hitel ajánlatait a következő táblázatban gyűjtöttük össze egy 3 millió forintos, 6 éves futamidőre felvett hitellel kalkulálva.

Jelzáloghitelek energetikai korszerűsítési célokra

3 millió Ft, 6 évre* Termék Kamat, THM, kamatperiódus Kezdeti költség Havi törlesztőrészlet Összes visszafizetendő összeg
CIB Bank CIB 5 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (Zöld kamatkedvezmény) 9,89%
10,55%
5 év
38.000 Ft (ezt a bank visszatéríti) 55.619 Ft 4.011.162 Ft
Takarékbank Takarék Tízes Otthon Lakáshitel ECO kedvezménnyel (3. sáv kamatkedvezménnyel) 9,54%
10,86%
10 év (ebben az esetben a futamidő végéig fix)
89.146 Ft (ebből a bank visszatérít: 57.291 Ft) 55.053 Ft 4.030.753 Ft
K&H Bank K&H Bank Zöld lakáshitel (lakásbiztosítási kamatkedvezménnyel) 9,9%
10,96%
végig fix
58.320 Ft (ebből a bank visszatérít: 45.720 Ft) 55.426 Ft 4.045.417 Ft

Személyi kölcsönök energetikai korszerűsítésre

3 millió Ft, 6 évre* Termék Kamat, THM, kamatperiódus Kezdeti költség Havi törlesztőrészlet Összes visszafizetendő összeg
UniCredit Bank UniCredit Green személyi kölcsön (Aktív kedvezménnyel) 11,32%,
12,1%,
végig fix
nincs 57.838. Ft 4.164.351 Ft
CIB Bank CIB Előrelépő Személyi Kölcsön 13,39%,
14,45%,
végig fix
nincs 61.138 Ft 4.401.945 Ft
OTP Bank OTP Otthon Személyi Kölcsön 16,99%,
19,01%,
végig fix
22.500 Ft, amelyet a bank a hitelösszgből von le 67.117 Ft 4.854.940 Ft

A táblázatban szereplő adatok forrása a money.hu energia hitel kalkulátora, 2023.02.20. A kalkulációk 3.000.000 Ft hitelösszegre, 6 év futamidővel, 500.000 Ft havi nettó jövedelem figyelembevételével, a jövedelem hitelt nyújtó bankhoz utalásának feltételezésével készültek.

Energetikai korszerűsítés Babaváró hitellel, falusi CSOK-kal

Ha jogosultak vagytok házastársaddal a Babaváró hitelre, akkor kedvező kamatmentes hitelből korszerűsíthetitek otthonotokat. Mivel a Babaváró hitel szabadon, bármire felhasználható, így természetesen az energetikai korszerűsítést is finanszírozhatjátok belőle.

A Babaváró hitelt akkor érdemes felvennetek, ha terveztek (még) gyermeket, ugyanis a hitel felvétele utáni 5 éven belüli gyermekszületéssel a kölcsön kamatmentesen törleszthető a futamidő végéig. A gyermek születését követően a hitel törlesztése 3 évre akár szüneteltethető is. Ha születik további gyermeketek, a fennálló tartozás 30 százalékát, még egy további gyermek esetén pedig az egészét elengedi az állam. Így a hitel támogatássá alakulhat át.

A további állami támogatási lehetőségek közül a CSOK csak akkor használható korszerűsítési célra, ha a jogszabály által meghatározott preferált kistelepülésen van az ingatlanod, és igénybe tudod venni a falusi CSOK-ot. A falusi CSOK a gyermekeid számától függő összegben ugyanis felhasználható saját, meglévő otthonod korszerűsítésére is.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a megfelelő hitel kiválasztásakor?

 • Milyen volumenű korszerűsítésbe kezdenél, mennyi lenne a munkálatok várható összköltsége?

  A jelzáloghitelekhez mindig szükséges ingatlanfedezetet felajánlani. Az felajánlott ingatlanra a bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan tulajdoni lapján. A jelzáloghitelek felvehető összege általában magasabb, mint a személyi kölcsönöké, a kamatuk viszont alacsonyabb. A személyi kölcsönök esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, így a jövedelmed alapján számítja ki a bank a felvehető hitelösszeget. Érdemes a jelzáloghiteleket választani, ha olyan volumenű korszerűsítésbe kezdesz, ami egy személyi kölcsön kereteibe nem férne bele, vagy alacsonyabb kamattal szeretnéd felvenni a kölcsönt.

 • Milyen futamidőre vennéd fel a hitelt?

  A jelzáloghitelek futamideje akár 30 év is lehet, míg a személyi kölcsönt legfeljebb 8 évre nyújtja a bank.

 • A futamidő végéig ugyanakkora törlesztőrészletet fizetnél minden hónapban, vagy csak rövidebb időre fixálnád be a havi törlesztőket?

  A személyi kölcsönök legtöbbjének végig fix a kamatperiódusa, azaz a futamidő végéig mindig ugyanakkora összegű havi törlesztőrészletet fizetsz. A jelzáloghitelek havi törlesztőjét is be tudod fixálni a futamidő végéig, de lehet az is, hogy csak meghatározott időszakra szóljon az egyforma törlesztőrészlet, és ennek elteltével az aktuális piaci kamatoknak megfelelően újraszámolják.

 • Milyen gyorsan akarsz hozzájutni a hitelösszeghez?

  A személyi kölcsönt hamar, rövid bírálati idő után megkaphatod, néhány nap, vagy egyes esetekben órák alatt. Az ingatlan bevonása miatt a jelzáloghitelek esetében értékbecslést kell végezni, ez meghosszabbítja a hitelfelvételi folyamatot. Csakúgy mint az eltérő hitelbírálati mód és a jelzálogkölcsön-szerződések közjegyzői okiratba foglalása is. Így egy jelzáloghitel-felvétel átfutási ideje átlagosan 4-6 hét.

 • Fontos-e számodra az online igénylés lehetősége?

  A személyi kölcsönt akár teljesen online is igényelheted, a jelzáloghitelek esetében még nincs teljes online hitelfelvételi lehetőség.

 • Van-e esély arra, hogy akár a futamidő előtt visszafizeted majd a kölcsönt?

  Mindkét kölcsöntípus esetében lehetőség van a kölcsön teljes vagy részleges előtörlesztésére.

Összegzés

Lakásvásárláskor is fontos szempont a kiszemelt ingatlan energiatakarékossága, hogy minél költséghatékonyabb legyen a fenntartása, ezáltal kevesebb pénzt kelljen a rezsire fordítani. Azonban ha olyan ingatlant vásárolsz, amire ráfér még a korszerűsítés, azt saját elképzelésed szerint teheted energiatakarékossá. Ugyanígy a már meglévő otthonodban is fontos szempont az energiahatékonyság, hogy minél kevesebbe kerüljön a fenntartása. Ezért ha belevágnál a korszerűsítésbe, de nem áll rendelkezésedre a kellő összeg, az állami támogatások mellett kedvező hitellehetőségekkel is számolhatsz. A bankok az energetikai beruházásokra felvett hitelek esetében kamatkedvezményeket, bónuszokat, jóváírásokat adnak a hitelfelvevőknek. Ugyanakkor mint minden hitel esetében, nagyon fontos a körültekintő választás, vagyis mindenképp hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, mert jelentős különbségek lehetnek.

Kapcsolódó cikkek

5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő 2021.01.22. Az 5 legfontosabb fürdőszoba kiegészítő Képzeld el a fürdőszobádat bármilyen kiegészítő nélkül. Nem csak sivár és szokatlan lenne, hanem szinte használhatatlan is. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az 5 legfontosabb fürdőszobai kiegészítőket: apróságok lesznek, de nélkülözhetetlenek. tovább Így tartsd bent a meleget a házadban 2021.01.20. Így tartsd bent a meleget a házadban Magyarországon októbertől áprilisig tart a fűtési szezon, ilyenkor a legmagasabb rezsiköltségünk a fűtés. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány pénztárcasegítő tanácsot, és elmondjuk, hogyan tartsd bent a házadban / lakásodban a meleget. Olvasd el, mert apróságokon múlhat az, mennyit fizetsz. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.