Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla

2021.01.11.
Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla

2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell.

Segítség lakásfelújításhoz: lakásfelújítási támogatás 2021

Képzelj el egy olyan világot, ahol soha többé nem nyikorog a régi parketta, és nem szürke a fürdőszobában a csempe. Minden új, és jól működik. Bátran kihúzhatod a konyhaszekrény fiókot, nem fog leszakadni a benne lévő súlytól, és nem kell többé a kád kopott foltjait sem takargatnod a zuhany függönnyel.

Legtöbbünk életében eljön az a pont, amikor nem lehet tovább halogatni a lakás felújítását, hiszen mint minden, úgy idővel az otthonunk is elhasználódik - bármennyire is vigyázunk rá. Viszont az igény ellenére nehezen vágunk bele, főként a magas költségek miatt, ugyanis egy teljes lakásfelújítás akár több millió forintba is kerülhet. Az anyagiak mellett pedig komoly időráfordítást is igényel.

2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell.

Miről is szól a cikk?


 

Milyen költségekkel kell számolni egy teljes lakásfelújítás során?

Egy lakás/ház teljes felújítása mérettől és az igényektől függően akár 5-6 millió forint is lehet. Pontosan nehéz megmondani, hogy valójában mennyit kell majd kifizetnünk a végére, hiszen minden otthon más, és sok mindentől függ, hogy mennyiért tudjuk azt újjá varázsolni. Ezért az első lépésként át kell gondolnunk és fel kell mérnünk, hogy a lakás mely területe nem tűr halasztást, illetve, hogy mit szeretnénk felújítani. Majd mérlegelni a kivitelezési lehetőségeket. A magas költségek miatt sokan inkább a részleges felújítást választják így csökkentve az egyszeri kiadást. Pedig olykor sokkal jobb megoldás, ha átböngésszük az aktuális lakásfelújítási pályázatokat.

Ha helyiségekre lebontva nézzük a költségeket, egyértelmű, hogy a legtöbbe a fürdőszoba és a konyha kerül. Legtöbb esetben a fürdőszobában a teljes csempét és a padlólapokat is cserélni kell, nem ritkán a kádat is. Ezekhez pedig biztos, hogy szakemberre is szükségünk lesz. Így nem elég az amúgy sem kevés anyagköltséggel, a kivitelező munkadíjával is számolni kell.

A konyha költségeinél pedig számításba kell venni, hogy a konyhabútor cseréje már önmagában is igen magas anyagi teherrel jár, de ha a sütő vagy más beépített (elektromos) eszközök, kiegészítő elemek is cserére szorulnak, akkor megint csak elengedhetetlen a szakember közbenjárása, így itt sem hagyható ki a munkadíj kalkulálása. A bútorok és a készülékek cseréje mellett pedig nem kizárt, hogy a konyhában is neki kell esni a járólapoknak és a csempéknek, hiszen a főzés okozta lecsapódások is komoly károkat okoznak. A munkadíjak igen magas részét képezik a felújítás költségeinek, így érdemes végig gondolni és csak ahhoz hívni szakembert, amihez valóban szükséges.

Miért éri meg támogatást igény bevenni?

Ha már lakásfelújítás, akkor érdemes mindent egy lendülettel megcsinálni, és nem húzni az időt vagy halasztani a munkálatokat, főleg, ha csak az anyagiak állnak az utunkban. A felújítás költségeit kikalkulálva folyamodhatunk hitelért szinte bármely bankhoz, amit utána sok éven keresztül adhatunk vissza, nem mindig kedvező kamatokkal. Azonban, ha valamely lakásfelújítási programban veszünk részt, akkor nem kell a munkálatok után aggódni azon, hogy hogyan fogjuk visszafizetni a kapott pénzt, hiszen ezek az összegek általában vissza nem térítendő támogatásként segítik a felújításra váró otthonokat és lakóikat. Sokat segíthet, ha élünk a lehetőséggel.

Milyen lehetőségeink vannak 2021-ben ennek támogatására?

A Lakásfelújítás támogatás, vagy más néven Otthonfelújítási támogatás olyan vissza nem térítendő segítség a saját otthonnal rendelkezőknek, mely igénybevételével egyszerűbben korszerűsíthetik azt. A támogatás mind lakásra, mind házra igénybevehető, viszont fontos megjegyezni, hogy utófinanszírozásról van szó. Tehát, annak ellenére, hogy megnyerjük a pályázatot elő kell teremteni a felújításra szánt összeget, melyet utólag a Lakásfelújítási támogatás 2021-es feltételei szerint kapunk meg. De nézzük a pontos részleteket!

Kik jogosultak a támogatásra? Mik a támogatás feltételei?

A magyar állam az otthonfelújítási támogatás igénybevételét feltételekhez kötötte, de a kitételek nem kifejezetten szigorúak. Azért, hogy el tudd dönteni, hogy igénybe veheted-e a felújítási támogatás lehetőségét összegyűjtöttük, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned. Azért fontos előre tájékozódnod, mert az állam utólag térít, és akkor vizsgálja meg, hogy jogosult vagy-e.

Akkor igényelheted az otthon felújítási program 2021 keretösszegét, ha az alábbi feltételeknek megfelelsz.

 1. Magyar állampolgár vagy.

  Ahhoz, hogy igénybe tudd venni az otthon felújítási programot magyar állampolgárnak kell lenned, és Magyarországon kell élned.

 2. Van/hamarosan lesz gyermeked.

  Az állami lakástámogatást akkor veheted igénybe, ha van - legalább egy - 25 év alatti gyereked, aki veled egy lakcímre van bejelentve, azaz veled lakik egy háztartásban. Akkor is igénybe veheted, ha van egy (legalább) 14 hetes magzatod, azaz 3,5 hónapos várandós vagy (vagy a párod). Abban az esetben, ha a gyereked fogyatékkal él – és a szülő otthongondozási díjra jogosult - akkor nem számít a gyerek életkora, ettől függetlenül igénybe veheted a támogatást.

 3. A – felújítandó – ingatlanban kell laknod.

  Ahhoz, hogy élhess az otthon felújítási program 2021 adta lehetőségekkel a felújítandó ingatlanban kell laknod, legalább egy éve. Van ez alól kivétel: nem kell az ingatlanban laknod legalább egy éve akkor, ha az anya várandós, vagy ha a kisgyereketek nincs még egy éves, valamint kivétel az is, ha még nincs (legalább) egy éve, hogy aláírtátok az adásvételi szerződést az ingatlanra, amire a támogatást szeretnéd felhasználni.

 4. Legyen munkahelyed és társadalombiztosításod!

  Akkor tudjátok igénybe venni az ingatlanra a lakásfelújítási támogatást, ha legalább az egyik szülőnek van minimum 1 éves (és fontos, hogy folyamatos) TB jogviszonya. A társadalombiztosítási jogviszony származhat munkaviszonyból (azaz a munkahelyed utalta), vagy akár vállalkozói jogviszonyból (amikor te rendezted). A TB jogviszony származhat emellett középfokú vagy felsőoktatási nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból. Fontos kitétel a folyamatosság! A társadalombiztosítási jogviszony akkor folyamatos, ha egy év alatt összesen kevesebb, mint 30 nap megszakítás történt benne. A támogatás egyébként akár külföldi TB jogviszonnyal is igénybe vehető, az igénylés pillanatában azonban legalább az egyik félnek (házasok esetén) hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A koronavírus (Covid19) járvány miatt az állam megengedőbb, és az utolsó 3 hónapban azt is TB jogviszonynak tekinti, ha éppen álláskereső voltál.

 5. Kizárólag a 2021 január elseje után elvégzett felújításokra vonatkozik a támogatás.
 6. CSOK és babaváró hitel megléte nem akadály, de a köztartozás igen!

  CSOK és babaváró hitel nem akadálya annak, hogy részt vegyél az otthonfelújítási program 2021-ben, sőt a KHR lista sem, ellenben köztartozásod nem lehet, mert akkor nem vagy jogosult.

 7. Nem kell, hogy házas légy!

  Fontos kérdés az igénylő(k) státusza. Ha elváltál vagy nem vagytok még házasok, nem gond. Mind a kettő esetben igényelheted a támogatást (elég, ha élettársak vagytok vagy egy egyszülős család is igényelhet).

Az állam fenntartja magának a jogot (és nagy eséllyel meg is teszi majd), hogy ellenőrizze azt, hogy a támogatást valóban a felújításra költötted, trükközni tehát nem érdemes. A számla kifizetésétől 6 hónapon belül bármikor ellenőrizhetik a beépített anyagokat és az elvégzett munka értékének a realitását is vizsgálhatják, nem érdemes tehát felülárazni a munkákat. Fontos, hogy a támogatás családra (azaz névre) szól, nem ingatlanonként, ezért, ha olyan ingatlant vásárolsz, amire már felvették (de te a saját nevedre még nem igényelted meg), akkor te is felveheted a támogatást az ingatlanra.

Mekkora összeg igényelhető?

Ha befejeződtek a munkálatok, akkor minden számlát összesíteni kell, mert ezek alapján kapható meg a támogatás. Az Államkincstár az összes bemutatott számla 50%-át, de legfeljebb hárommillió forintot térít. Ez az összeg az igénylő által megadott bankszámlára érkezik az elbírálást követően. A felújítással járó költségekbe beleszámítanak a munkadíj és az alapanyag költségek is, melyek között alapvetően a támogatás nem tesz különbséget, azaz téríti mindkettőt abban az esetben, ha a térítendő összegnél ezek közel fele-fele arányban vannak. Erre érdemes fokozott figyelmet fordítani a számlák kiállításakor, nehogy kimaradjon egy is, és probléma adódjon a térítés során.

Időben a 30 napos elbírálási idővel és 5 napos utalással kell számolnod!

Fontos, hogy az összeg utólag igényelhető, és az is, hogy szinte minden felújítási munkára (például a fűtéskorszerűsítésre is) felhasználható.

Milyen munkálatokra jár a lakásfelújítási támogatás?

A támogatott munkálatok listája igen hosszú, nézzük melyek ezek pontosan!

 • Az otthon közművesítésére, vagy annak korszerűsítésére, azaz víz-, csatorna-, vagy gázrendszer kialakítására, felújítására.
 • Bármilyen típusú már meglévő fűtési rendszer korszerűsítésére, vagy bizonyos elemeinek cserélésére, a fűtési rendszer újonnan történő kialakítására.
 • Megújuló energiaforrások kialakítására is igénybevehető úgy, mint napkollektor, vagy napelemes rendszer telepítésére, esetleg annak cseréjére.
 • Felhasználható az épület szigetelésére, beleértve a hő-, hang-, és vízszigetelést is.
 • Lecserélhetők a külső nyílászárók és a hozzájuk tartozó elemek, mint a redőny, az árnyékoló(k), a szúnyogháló, és a biztonsági rács.
 • Felhasználható a támogatás a tető teljes cseréjére, felújítására, vagy szigetelésére is.
 • Kémény, vagy egyéb égéstermék-elvezető építésére, korszerűsítésére.
 • Általános, beltéri felújításra is használható, mint a burkolatok cseréjére, felújítására, a falak kifestésére, vagy tapétázására.
 • Használható klímaberendezés beépítésére, vagy cseréjére.
 • Magas belmagassággal rendelkező lakásokban galéria építhető a támogatás által kapott pénzből, a megfelelő engedélyek mellett.
 • Bővíthető a belső tér, felújítható, vagy kiépíthető az emeletre vezető lépcső.
 • De olyan apróságok is rendbehozhatók, mint a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása vagy cseréje.
 • A külső mellett a belső nyílászárók is, illetve a küszöbök és a párkányok is javíthatók a támogatásból.
 • Az udvart is feldobhatjuk egy új kerítéssel, vagy felújítható a régi.
 • A megfelelő lakásfelújítási engedélyekkel bővíthető vagy új terasz, erkély, esetleg előtető építhető.
 • Lecserélhető a térburkolat, és télikert is kialakítható.
 • Ha a támogatást igénylő fél, vagy annak gyermeke mozgáskorlátozott, akkor az ide vonatkozó rendelet (12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdés) szerint az akadálymentesítés is a támogatás részét képezi.
 • Ha van kapacitás mélyre ásni, akkor a ház alapja is megerősíthető.
 • Mindezek mellett pedig a beépíthető bútorok is lecserélhetőek vagy felújíthatóak a támogatásból.
 • A támogatás nem kizárólag a fő ingatlanra, hanem a vele azonos helyrajzi számon lévő kiegészítő, nem lakás céljára szolgáló épületre, helyiségre is vonatkozik. Ilyen lehet a nyári konyha, tároló, vagy a mosókonyha.
 • Végül pedig felhasználható gépjárműtároló (garázs) építésére vagy egy nyitott kocsibeálló kialakítása.


 

Hogyan igénylehető a támogatás?

Az igénylés a fenti feltételeknek megfelelő minden 2021. január 1-jén, vagy ezt követően megkezdett és már befejezett felújítás esetén kérhető a megbízói szerződés és a kivitelezés, illetve anyagköltség összegét tartalmazó számlák bemutatásával. Az igénylés háromféleképpen is történhet: benyújtható az állam által üzemeltett ügyfélkapu rendszerén keresztül, postai levélben, és személyesen valamelyik kormányablakban. A hiánytalan igénylés leadása után csak egyszer van lehetőség hiánypótlásra. Az elbírálást az Államkincstár végzi, amit az igényléstől számított harminc napon belül kézhez is kapunk. Amennyiben pozitív a bírálat úgy a támogatási okirat kiállítása után öt napon belül utalásra kerül a térítés összege. Mindezek után viszont az állam a helyi kormányablak bevonásával jogosult a felújítást követő félévben ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a felújítás. Jogtalan igénybevétel esetén az Államkincstár felszólítást küld a támogatás visszafizetéséről, és annak kamatterhéről, melyet kötelesek vagyunk megtéríteni.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged az igényléshez

Mivel az igénylés során csak egyszer van lehetőség a hiánypótlásra, így mindenképpen precízen össze kell készíteni a beadandó dokumentumokat. Amire szükségünk lesz:

 • A kivitelezővel kötött vállalkozási szerződés másolata.

 • A munkálatok, és az anyagköltségek kifizetése után kapott számlák, illetve átutalás esetén annak bizonylata, ezzel együtt egy számlaösszesítő.

 • Az igénylő támogatásra való jogosultságát igazoló dokumentumok, így az igénylő szülő(k) és a támogatásban résztvevő gyermek lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolata, és a személyazonosság igazolásához szükséges okirat, mint például személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél.

 • Végül pedig kelleni fog az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tett 1. számú mellékletnek megfelelő nyilatkozata az alkalmas TB jogviszonyról.

 • Várandósság esetén pedig szükséges a kezelő orvos által kiállított várandósgondozási könyv.

 • Örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadás véglegességét igazoló dokumentum, melyet az illetékes gyámhatóság állít ki.

 • Ha 25. életévét betöltött, megváltozott munkaképességű gyermek az igénylés szereplője, úgy be kell nyújtani az ezt igazoló orvosszakértői véleményt is.

A szükséges kitöltendő dokumentumokat a Magyar Államkincstár weboldaláról egyszerűen le lehet tölteni.


 

A lakásfelújítási támogatás folyósítása

Az otthonfelújítási támogatást utólag fizeti az állam (a benyújtott eszközök számlái és a munkadíj számlái alapján) vissza. Ezért fontos alaposan átgondolni, hogy minden kitételnek megfelelsz-e (nehogy ne fizessék vissza), illetve mérlegelni kell, hogy milyen munkát tudsz előre megfinanszírozni, mert utólag kapod vissza az összeg felét. Valamint fontos, hogy egyszer lehet benyújtani a számlákat, nem lehet folyamatosan.

Ha nem áll rendelkezésedre a megfelelő összeg, akkor sincs gond, mert a lakásfelújítási támogatás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a felújítást hitelből finanszírozd, és már megjelentek a piacon a rendkívül alacsony kamatú hitelek.


 

Így használhatod fel az otthon felújítási program 2021-et a Netkazánnál

Ahogy a listából is látod, a támogatás felhasználható – például – a fűtési rendszered kialakítására, annak a korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Fele-fele arányban számolhatod el tehát a lakástámogatást, igénybe véve az anyagköltséget és a munkadíjat.

Fontos (és gyakorlatban így is fog működni), hogy egy egymilliós munkadíj elszámolásához legalább ugyanennyi anyagköltséget kell majd a számlával alátámasztanod ahhoz, hogy a támogatás fele részben fedezze az anyagköltséget és fele részben a munkadíjat is.

A fűtésed kialakításához és a korszerűsítéséhez szükséges eszközöket (fali és álló gázkazánokat, fűtési rendszereket, radiátorokat (akár elektromos, akár vizes), kémény rendszereket, kályhákat (kandallókat) megtalálod a kínálatunkban.

Kattints a felújításkor népszerű kategóriákra és használd ki a támogatásban rejlő lehetőségeket!

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.