Kéményes vagy zárt égésterű (turbós) legyen a készülékem?

A kéményes kazánok felhelyezése napjainkban már nem lehetséges, vagy nagyon nehézkes és körülményes. A kéményes gázkazánok nem helyezhetők el a lakótérben vagy azzal szomszédos helyiségben, biztosítani kell a folyamatos szellőzést és a kéményekkel szemben is szigorú követelmények vannak a szakhatóságok részéről. Zárt égésterű (úgynevezett turbós) gázkészülékek esetén bárhová elhelyezhető a készülék (akár egy konyhabútorba is beépíthetjük, fürdőszobába akár a kád fölé is szerelhetjük amennyiben ipx5 érintés védelmi besorolással rendelkezik a készülék!), lényegesen biztonságosabb az üzemeltetésük, mivel nincs közvetlen kapcsolatban a helyiség levegőjével (az égéshez szükséges levegőt a külső térből szívja), mindemellett jóval csendesebb a működése.

Hagyományos vagy kondenzációs készüléket vegyek?

Mivel lakás építése előtt állsz biztosan hallottál már az úgynevezett kondenzációs kazánokról! Egy ilyen gázkészülék több mint 100%-os hatásfokkal működik. Ez úgy lehetséges, hogy minden gázkészülék a földgázt elégetve égésterméket bocsát ki magából. Ez az égéstermék sok összetevő mellett sok vízgőzt is tartalmaz. Ez a vízgőz olyan rejtett energiát foglal magában, amit a hagyományos gázkészülékek nem tudnak hasznosítani. Felhasználatlanul, szabadon a kéményen, ill. égéstermék elvezető rendszeren keresztül a szabadba távozik. Ezt az energiát úgy tudjuk visszanyerni, hasznosítani, hogy a vízgőzt egy megfelelő „hideg felület” (hőcserélő) segítségével lehűtjük, így a gőz ismét folyékony halmazállapotúvá válik, és leadja a rejtett hőjét, azaz felszabadul a párolgáshő. Ezt a többletenergiát (kb. 10-15%) képes a kondenzációs készülék hasznosítani úgy, hogy felhasználja a fűtési előremenő víz melegítésére.
Röviden a kondenzációs készülékek előnyeiről:
 • Lényegesen kevesebb a gázfelhasználás,
 • Rozsdamentes hőcserélővel rendelkeznek,
 • Mivel a kondenzációs gázkészülékek zárt égéstérrel rendelkeznek, ezért az égéstermék visszaáramlás veszélye (CO) kizárt,
 • Széles modulációs tartománnyal rendelkeznek (még jobb teljesítmény leadás),
 • Csendesebb az üzemeltetése,
 • Értéknövelő beruházás,
 • Tökéletesen kombinálható, bővíthető napkollektoros rendszerekkel, hőszivattyúkkal.
A kondenzációs technika, technológia térnyerése mostanában vitathatatlan. A netkazán számára pedig különösen fontos, hogy minden árkategóriában minőségi kondenzációs fali vagy álló kazánt kínáljon. A kondenzációs készülékkel csökkentett gázszámlának örülni fog. A netkazánon megvásárolt kazán árának meg még jobban.

Hogyan szeretném megvalósítani a használati melegvíz termelését?

Ha a meglévő fűtési rendszerét kívánja felújítani és a használati meleg víz (HMV) előállítása már megoldott, válasszon olyan fűtőkészüléket, mely HMV előkészítéssel rendelkezik, így utólag is csatlakoztathat hozzá külső HMV tárolót. Ha fűtését és HMV igényét is együtt szeretné megoldani, kombi készüléket is választhat, melyeknek alacsonyabb a komfort fokozata. A másik megoldás az úgynevezett átfolyós- vagy beépített tárolós rendszerű gázkészülék HMV előállítással, melyek magasabb meleg víz komfortot biztosítanak.

Mekkora teljesítményű kazánt válasszak?

Ahhoz, hogy a lehető leggazdaságosabban üzemeltessük a gázkészülékünket szükséges ismernünk a lakás, illetve ház pontos hő szükségletét, hőmennyiségét. A gázkészülékek olyan fűtőberendezések, melyeket úgy fejlesztettek ki, hogy a legjobb hatásfokkal a maximális teljesítményen legyenek képesek üzemelni, ezért nem érdemes túl méretezned a készülék teljesítményét. Egy fontos megjegyzés, hogy ha a kazán élettartamát kívánjuk növelni, nem a túlméretezés a megoldás, hanem a rendszeres karbantartás!

Milyen szabályozást alkalmazzunk? Szoba termosztátot vagy időjárás követő szabályozást?

A gázkészülékek gazdaságos üzemeltetéséhez szükség van egy szabályozó egységre, ami általában egy szoba termosztát, mely a felhasználó által beállított hőfoknak megfelelően működteti a kazánt. Ez lehet egyszerű, kézi állítású (tekerős, vagy analóg) vagy esetleg napi és/vagy heti programozású is. A programozható szoba termosztátokkal elérhető energia megtakarítás akár 5-10% is lehet! Az időjárás követő szabályozással egy kazán további energiát takarít meg. Az időjárásfüggő szabályozás a mindenkori külső hőmérséklet függvényében automatikusan képes beállítani a maximálisan szükséges fűtővíz-hőmérsékletet és minél alacsonyabb hőmérsékleten üzemel a készülék, annál magasabb a megtakarítás. Ezzel az energia megtakarítással akár 15%-ot is elérheti!

Amit Napkollektor vásárlás előtt tudni kell!

A napkollektorok által hasznosított energia ingyen energia egy élhetőbb jövőért, szóval használja Ön is bátran a Nap energiáját! Napkollektoros rendszereink segítségével az energia megtakarítás még tovább növelhető. A napenergia a jövő energiaellátásának kulcsa. Napkollektor használatával Ön hozzájárulhat a klímaváltozás megelőzéséhez. Mindamellett, hogy Ön környezettudatos módon állít elő energiát, energiaköltségei csökkennek anélkül, hogy a megszokott kényelméről, komfortról le kellene mondania. A napenergiát aktívan hasznosító rendszerekben az energia gyűjtését úgynevezett kollektorok végzik. Speciális felületüknek (szelektív abszorber) köszönhetően elnyelik a napsugárzást, mely a kollektorban hővé alakul. Ezt egy közvetítő közeggel (jellemzően folyadékkal) elszállíthatunk, és fűtési energiaként felhasználhatunk. Az innovatív napkollektoros rendszerek segítségével egyszerűen kiaknázhatja a Napban rejlő energiát, amely költségtakarékos megoldást nyújt napjaink egyre jobban dráguló fűtőanyag áraival szemben! Napjainkban alapvetően kétféle kollektor típust használnak:
 • Síkkollektorok
 • Vákuumcsöves kollektorok
Napkollektoros rendszerrel minden igényt ki tudunk elégíteni, felhasználhatjuk használati meleg víz előállításra, fűtésrásegítésre vagy uszoda felfűtésére. Lássuk a napkollektor, szolár rendszer előnyeit:
 • Energia megtakarítás, ingyen energia
 • Jelentősen növeli az ingatlan értékét.
 • Nagyobb függetlenség a szolgáltatóktól
 • Válságbiztos és alig igényel karbantartást
 • Image, presztízs, státusz szimbólum (egy új „szín”, különbözőség a szomszédtól).

Vegyestüzelésű kazánok:

Amennyiben Ön gáztól független alternatív fűtést keres, nézze meg a NetKazán.hu fa, szén, koksz, brikett és pellet tüzelésű kazánok ajánlatát. A fa elégetése során keletkező szén-dioxidot a fák napenergia és víz segítségével újra oxigénné alakítják, miközben a fa megfelelő felhasználás mellett, azaz kellő mértékű újratelepítés esetén mondhatni végtelen mennyiségben áll rendelkezésre. Éppen ezért a fatüzelés szintén alternatívája lehet a gáztüzelésnek. A pellet-kazánok kezelői- és szerelőbarát felépítésükkel gázkazánokra jellemző kimagasló komfortot biztosítanak. Sőt, megfelelő tároló kiépítésével akár több évre elegendő tüzelőanyagot is raktározhat, így ténylegesen függetlenítheti magát az egyre emelkedő energia áraktól.

Hőszivattyú:

A hőszivattyúkkal környezete kiaknázatlan és ingyenes energiaforrásait tudja hasznosítani - a talaj-, a talajvíz- vagy akár a levegő hőjét.

Mi a hőszivattyú?

A környezetünkben felhalmozott hő a legtöbb esetben közvetlenül nem használható fel épületünk fűtésére, hűtésére. Többnyire olyan berendezésre van szükségünk, amelyik felhasználható formájúvá alakítja át: a kinyerhető energiatartalmat „beemeli” a mi rendszerünkbe. Ezt egy hűtő körfolyamat közbeiktatásával teszi. A gép meghajtásához természetesen energia kell, amit jellemzően villamos áramból biztosítanak. Ahhoz, hogy megérje hőszivattyút alkalmazni, megfelelően alacsony villamos áram tarifa kell, amit az áram szolgáltatók H-tarifával (H=hőszivattyú) biztosítanak. Szükséges továbbá, hogy a kinyerhető hőenergia annyival többet érjen, mint a befektetett, hogy egy belátható időn belül megtérüljön a beruházás. A NetKazán.hu megtakarítási tippjei: Gazdaságosan és környezet kímélően szeretne fűteni, akkor olvassa el tanácsainkat és fogadja is meg azokat!
 1. A mai modern kondenzációs technológia jelenti a leggyorsabban megtérülő beruházást. Egy kondenzációs gázkazán beruházási többlet költsége nagyobb, mint egy hagyományos turbós gázkészüléké. Viszont egy modern vezérléssel kombinálva egy olyan jelentős üzemeltetési költség megtakarítás érhető el, amellyel a készülék többlet költsége rövidebb távon megtérül. Egy kondenzációs készülékkel 109%-os éves hatásfok is elérhető, ez pedig akár 40-50%-os gázmegtakarítást eredményezhet évente!
 2. A mai modern vegyes tüzelésű kazánok és a hőszivattyúk teljes függetlenséget biztosítanak a gázszolgáltatóktól és energiatakarékosak is.
 3. A mai modern napkollektorokkal bármely rendszer kiegészíthető akár HMV előállításra akár fűtés rásegítésre. Egy jól átgondolt és megfelelő napkollektoros rendszer az éves HMV előállítás 70%-át képes fedezni, ezáltal a rendszere energiatakarékossá és környezetkímélővé válhat.
 4. Egy régi, öreg kazán (10 évnél öregebb) üzemeltetése mindig több energiát igényel, mint az évek folyamán gondosan továbbfejlesztett változatok kombinálva a mai modern vezérléssel. Ezért megéri elgondolkozni a cserén!
 5. Minél gyorsabban újítja fel fűtési rendszerét és cseréli le régi kazánját annál több energiát és pénzt takaríthatunk meg. A korszerűtlen fűtésrendszerrel szó szerint elégeti a pénzét.
 6. Ha egy öreg kazánt folyamatosan magas állandó hőmérsékleten üzemeltetünk, egész évben magas gázszámlával számolhatunk. Ebből adódik, hogy a régi kazánnal szerelt fűtési rendszerek átlagos éves hatásfoka csupán 60-65% szemben a modern készülékekkel amelyek több mint 90-98%-os hatásfokkal működnek. Számoljuk csak ki, hogy az éves fűtési költségünk 35-38%-a megtakarítható. Ez azt is jelentheti, hogy körülbelül négy évente egy évi fűtési költség a zsebedbe marad. Ez a különbség nem csak a készülékben rejlik, hanem a vezérlésben is. Az új turbós vagy kondenzációs kazánok figyelik a külső hőmérsékletet és automatikusan ahhoz állítják, szabályozzák a beprogramozott hőmérsékletet. Tehát minden perccel pénzt veszítünk abban az esetben, ha nem modernizáljuk a régi fűtési rendszerünket.
 7. Amennyiben fűtési rendszerét napkollektoros rendszerrel egészíti ki, fűtési költségeinek akár 30%-át, a mostani felmelegedés hatására meleg víz készítés éves költségének akár 70%-át is megtakaríthatja. A napenergia meglévő és új épületeknél is számos lehetőségeket kínál. A nap által szolgáltatott energiát egész évben élvezheti: nyáron a meleg víz készítést és a medence fűtését szinte teljesen elláthatja - az átmeneti őszi, és tavaszi hónapokban a fűtésre is rásegíthet.
 8. Amennyiben hosszú éveken keresztül zavar és meghibásodás mentesen szeretnéd élvezni otthonod melegét mindenképpen szükséges a jelenlegi fűtési rendszer állapotának rendszeres ellenőrzése. Ebben hasznos segítséget nyújthat a helyi fűtésszerelőd, szervizes, aki a meglévő adottságokat és lehetőségeket a legjobban meg tudja ítélni és rendelkezik a szükséges jogosultságokkal.

Remélem hasznosnak találtad a villám tippjeinket, amennyiben további segítségre van szükséged ne habozz, telefonálj nekünk, vagy írj e-mailt és segítünk megtalálni neked a legmegfelelőbb megoldást!!!

Jó vásárlást kívánok!

Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.