Melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet télen?

2016.10.28.
Melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet télen?

Természetesen léteznek olyan alapvető szabályok, amiket érdemes betartani, de az ideális hőmérséklet olyan, mint az ideális nő, vagy férfi: mindenkinek mást jelent. Mi most minden tényt figyelembe véve, elmondjuk, hol, hány foknak kellene lennie.

Ezek mind-mind befolyásolnak téged

Képzelj el egy olyan őszi napot, amikor odakint 16 fok van, és süt a nap. Valószínűleg hosszú nadrágban, ingben és pulóverben indulsz el otthonról. Most képzeld el ugyanezt a 16 fokot áprilisban: ugyanúgy süt a Nap, a madarak énekelnek, a színek vidámak, érzed a tavasz illatát: elképzelhető, hogy egy inget veszel csak fel. Pedig egy fokkal sincs melegebb, mint ősszel, amikor kabátot vettél fel.

Ez a hőérzet miatt van: amit sok minden befolyásol. A fenti példában az, hogy tavasz van, vagy az, hogy ősz. De a színek is befolyásolnak. A meleg színek: a sárga, a barna, a sötétebb zöld, a narancs, a piros: mind úgy hatnak rád, hogy a hűvösebbet is langyosabbnak érzed. A hideg színek: a kék, a szürke, a zöld egyes árnyalatai „hűtenek”, emiatt hűvösebbnek érzed a hőmérsékletet. Ezért szokták a lakások falait inkább „meleg színekre” festeni: szakértők bebizonyították, hogy egy „meleg” színű lakásban +2 fokkal melegebbnek érzed a levegőt, mint amennyi valójában, mert ennyire hatnak rád a színek.

De hat rád a „kedved” is: ezért érzed a tavaszi 16 fokot melegebbnek az őszinél, és a téli 12-13 fokot pedig egyenesen hőségnek. Befolyásol a páratartalom is: legtöbben a 40-60% közti páratartalmat szeretjük, és minél magasabb a páratartalom, annál melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet. A 20 fok 80%-os páratartalommal melegebbnek tűnik, mint a 24 fok 20% páratartalommal. Persze számtalan más dolog is befolyásolja, hogy hány fokban érzed magad jól: van, akinek a keringése rosszabb, ő melegben is fázhat, sőt: állítólag az is meghatározza a neked ideális hőmérsékletet, hogy milyen hónapban születtél.

Így fűts!

Mielőtt elmondjuk, hogy melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet, fontos tudnod pár szabályt. Szakértők azt javasolják, hogy az egyes szobák közt (főleg, ha átjársz köztük, tehát a gyerekszoba, és a nappali ilyen), ne legyen néhány foknál nagyobb a különbség, mert könnyen megfázhattok.

Fontos, hogyan szellőztetsz: ha „gyorsan szellőztetsz” azaz kereszthuzatot csinálsz, 1-2 percre, akkor a levegőt gyorsan kicserélted, de nem hűtötted le a falakat, így gyorsan felmelegszik a friss levegő.

Ha nem vagy otthon (mert elutaztál), akkor elég a lakásodat 15-16 fokon tartani (akár lejjebb is veheted, ha egészen hosszú időre hagyod üresen), de ha csak rövidebb időre mész el (például dolgozni), akkor ne engedd 18-19 fok alá, mert hatalmas költség visszafűteni a házadat: okosabb, ha nem engeded kihűlni.

Az ideális hőmérséklet: szobánként

Kezdjük az előszobával: oda kabátba, felöltözve lépsz be, és ki is: nem kell, hogy 15-17 foknál melegebb legyen, így is hatalmas a különbség egy téli napon, a benti 15 és a kinti -10 között.

A nappali, a ház központi helye, itt lesztek a legtöbbet: a 20-22 fok az ideális, de semmiképp ne legyen 18-nál kevesebb: viszont ne fűtsd túl. Ha fázós vagy, inkább vegyél fel egy hosszú ujjút, minthogy 26 fokra melegítsd, mert az megterheli a szervezetedet.

A konyhában elég a 19-20 fok, ha főzöl, úgyis hamar bemelegszik. A hálószoba, örök vita, de most eldöntjük: tényleg elég a 18-19 fok, mert a takaró úgyis melegít, és ez az ideális az alváshoz. (Emlékezz vissza, a nyárra, amikor 25 fok van, alig bírsz aludni) A gyerekszoba (főleg ha csecsemőtök van) mindig a ház legmelegebb része legyen: ott a 23-24 fok a jó: egy pici gyerek még könnyen megfázik, neki melegebb kell. (Ha a gyerek nagyobb, akkor neki is elég a 21-22 fok, éjjel pedig nála is lehet 19-20). Arra figyelj, hogy ha a szobában idős lakik (vagy legyengült, beteg ember), akkor neki is szüksége van a 23-24 fokra. A fürdőszobába: a páratartalom 60-70% lesz, úgyhogy elég lehet a 22-23 fok: nem fogsz megfázni (ha kisgyerek van, akkor, amíg ő pancsol, 23-24-re fűtsd fel a fürdőt).

Ha külön WC-d van, felesleges 20 fok fölé fűteni. Ahogy a háztartási helységet sem kell 16-18-nál többre (itt lehet kevesebb is), főleg ha eltettél gyümit, vagy ott a bor.

Akkor van-e ideális hőmérséklet?

Ideális hőmérséklet nincs: a fenti hőmérsékletektől nyugodtan eltérhetsz, de tudnod kell, hogy +1 fok, körülbelül +4-7% fűtésköltség emelkedést jelent. Ha úgy érzed, hogy további tanácsokra, szakértő segítségre van szükséged, like-olj minket a Facebookon, ott folyamatosn hasznos dolgokat olvashatsz tőlünk.

Kattints ide, és nézd meg, mit tehetsz a jobb fűtésért (Tudtad, hogy a Netkazán 3 szoros Ország Boltja győztes?): www.netkazan.hu

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.