Melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet télen?

2016.10.28.
Melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet télen?

Természetesen léteznek olyan alapvető szabályok, amiket érdemes betartani, de az ideális hőmérséklet olyan, mint az ideális nő, vagy férfi: mindenkinek mást jelent. Mi most minden tényt figyelembe véve, elmondjuk, hol, hány foknak kellene lennie.

Ezek mind-mind befolyásolnak téged

Képzelj el egy olyan őszi napot, amikor odakint 16 fok van, és süt a nap. Valószínűleg hosszú nadrágban, ingben és pulóverben indulsz el otthonról. Most képzeld el ugyanezt a 16 fokot áprilisban: ugyanúgy süt a Nap, a madarak énekelnek, a színek vidámak, érzed a tavasz illatát: elképzelhető, hogy egy inget veszel csak fel. Pedig egy fokkal sincs melegebb, mint ősszel, amikor kabátot vettél fel.

Ez a hőérzet miatt van: amit sok minden befolyásol. A fenti példában az, hogy tavasz van, vagy az, hogy ősz. De a színek is befolyásolnak. A meleg színek: a sárga, a barna, a sötétebb zöld, a narancs, a piros: mind úgy hatnak rád, hogy a hűvösebbet is langyosabbnak érzed. A hideg színek: a kék, a szürke, a zöld egyes árnyalatai „hűtenek”, emiatt hűvösebbnek érzed a hőmérsékletet. Ezért szokták a lakások falait inkább „meleg színekre” festeni: szakértők bebizonyították, hogy egy „meleg” színű lakásban +2 fokkal melegebbnek érzed a levegőt, mint amennyi valójában, mert ennyire hatnak rád a színek.

De hat rád a „kedved” is: ezért érzed a tavaszi 16 fokot melegebbnek az őszinél, és a téli 12-13 fokot pedig egyenesen hőségnek. Befolyásol a páratartalom is: legtöbben a 40-60% közti páratartalmat szeretjük, és minél magasabb a páratartalom, annál melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet. A 20 fok 80%-os páratartalommal melegebbnek tűnik, mint a 24 fok 20% páratartalommal. Persze számtalan más dolog is befolyásolja, hogy hány fokban érzed magad jól: van, akinek a keringése rosszabb, ő melegben is fázhat, sőt: állítólag az is meghatározza a neked ideális hőmérsékletet, hogy milyen hónapban születtél.

Így fűts!

Mielőtt elmondjuk, hogy melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet, fontos tudnod pár szabályt. Szakértők azt javasolják, hogy az egyes szobák közt (főleg, ha átjársz köztük, tehát a gyerekszoba, és a nappali ilyen), ne legyen néhány foknál nagyobb a különbség, mert könnyen megfázhattok.

Fontos, hogyan szellőztetsz: ha „gyorsan szellőztetsz” azaz kereszthuzatot csinálsz, 1-2 percre, akkor a levegőt gyorsan kicserélted, de nem hűtötted le a falakat, így gyorsan felmelegszik a friss levegő.

Ha nem vagy otthon (mert elutaztál), akkor elég a lakásodat 15-16 fokon tartani (akár lejjebb is veheted, ha egészen hosszú időre hagyod üresen), de ha csak rövidebb időre mész el (például dolgozni), akkor ne engedd 18-19 fok alá, mert hatalmas költség visszafűteni a házadat: okosabb, ha nem engeded kihűlni.

Az ideális hőmérséklet: szobánként

Kezdjük az előszobával: oda kabátba, felöltözve lépsz be, és ki is: nem kell, hogy 15-17 foknál melegebb legyen, így is hatalmas a különbség egy téli napon, a benti 15 és a kinti -10 között.

A nappali, a ház központi helye, itt lesztek a legtöbbet: a 20-22 fok az ideális, de semmiképp ne legyen 18-nál kevesebb: viszont ne fűtsd túl. Ha fázós vagy, inkább vegyél fel egy hosszú ujjút, minthogy 26 fokra melegítsd, mert az megterheli a szervezetedet.

A konyhában elég a 19-20 fok, ha főzöl, úgyis hamar bemelegszik. A hálószoba, örök vita, de most eldöntjük: tényleg elég a 18-19 fok, mert a takaró úgyis melegít, és ez az ideális az alváshoz. (Emlékezz vissza, a nyárra, amikor 25 fok van, alig bírsz aludni) A gyerekszoba (főleg ha csecsemőtök van) mindig a ház legmelegebb része legyen: ott a 23-24 fok a jó: egy pici gyerek még könnyen megfázik, neki melegebb kell. (Ha a gyerek nagyobb, akkor neki is elég a 21-22 fok, éjjel pedig nála is lehet 19-20). Arra figyelj, hogy ha a szobában idős lakik (vagy legyengült, beteg ember), akkor neki is szüksége van a 23-24 fokra. A fürdőszobába: a páratartalom 60-70% lesz, úgyhogy elég lehet a 22-23 fok: nem fogsz megfázni (ha kisgyerek van, akkor, amíg ő pancsol, 23-24-re fűtsd fel a fürdőt).

Ha külön WC-d van, felesleges 20 fok fölé fűteni. Ahogy a háztartási helységet sem kell 16-18-nál többre (itt lehet kevesebb is), főleg ha eltettél gyümit, vagy ott a bor.

Akkor van-e ideális hőmérséklet?

Ideális hőmérséklet nincs: a fenti hőmérsékletektől nyugodtan eltérhetsz, de tudnod kell, hogy +1 fok, körülbelül +4-7% fűtésköltség emelkedést jelent. Ha úgy érzed, hogy további tanácsokra, szakértő segítségre van szükséged, like-olj minket a Facebookon, ott folyamatosn hasznos dolgokat olvashatsz tőlünk.

Kattints ide, és nézd meg, mit tehetsz a jobb fűtésért (Tudtad, hogy a Netkazán 3 szoros Ország Boltja győztes?): www.netkazan.hu

Kapcsolódó cikkek

Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken 2023.04.06. Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.