A netkazan.hu 2017-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2016-ban az Ország boltja Minőségi Díj nyertese A netkazan.hu 2015-ben az Ország boltja Népszerűségi Díj nyertese A netkazan.hu különdíjas az Év honlapja 2014-es versenyen A netkazan.hu 2014-ben az Ország boltja Minőségi Díj nyertese

Melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet télen?

Természetesen léteznek olyan alapvető szabályok, amiket érdemes betartani, de az ideális hőmérséklet olyan, mint az ideális nő, vagy férfi: mindenkinek mást jelent. Mi most minden tényt figyelembe véve, elmondjuk, hol, hány foknak kellene lennie.

Ezek mind-mind befolyásolnak téged

Képzelj el egy olyan őszi napot, amikor odakint 16 fok van, és süt a nap. Valószínűleg hosszú nadrágban, ingben és pulóverben indulsz el otthonról. Most képzeld el ugyanezt a 16 fokot áprilisban: ugyanúgy süt a Nap, a madarak énekelnek, a színek vidámak, érzed a tavasz illatát: elképzelhető, hogy egy inget veszel csak fel. Pedig egy fokkal sincs melegebb, mint ősszel, amikor kabátot vettél fel.

Ez a hőérzet miatt van: amit sok minden befolyásol. A fenti példában az, hogy tavasz van, vagy az, hogy ősz. De a színek is befolyásolnak. A meleg színek: a sárga, a barna, a sötétebb zöld, a narancs, a piros: mind úgy hatnak rád, hogy a hűvösebbet is langyosabbnak érzed. A hideg színek: a kék, a szürke, a zöld egyes árnyalatai „hűtenek”, emiatt hűvösebbnek érzed a hőmérsékletet. Ezért szokták a lakások falait inkább „meleg színekre” festeni: szakértők bebizonyították, hogy egy „meleg” színű lakásban +2 fokkal melegebbnek érzed a levegőt, mint amennyi valójában, mert ennyire hatnak rád a színek.

De hat rád a „kedved” is: ezért érzed a tavaszi 16 fokot melegebbnek az őszinél, és a téli 12-13 fokot pedig egyenesen hőségnek. Befolyásol a páratartalom is: legtöbben a 40-60% közti páratartalmat szeretjük, és minél magasabb a páratartalom, annál melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet. A 20 fok 80%-os páratartalommal melegebbnek tűnik, mint a 24 fok 20% páratartalommal. Persze számtalan más dolog is befolyásolja, hogy hány fokban érzed magad jól: van, akinek a keringése rosszabb, ő melegben is fázhat, sőt: állítólag az is meghatározza a neked ideális hőmérsékletet, hogy milyen hónapban születtél.

Így fűts!

Mielőtt elmondjuk, hogy melyik szobában mennyi az ideális hőmérséklet, fontos tudnod pár szabályt. Szakértők azt javasolják, hogy az egyes szobák közt (főleg, ha átjársz köztük, tehát a gyerekszoba, és a nappali ilyen), ne legyen néhány foknál nagyobb a különbség, mert könnyen megfázhattok.

Fontos, hogyan szellőztetsz: ha „gyorsan szellőztetsz” azaz kereszthuzatot csinálsz, 1-2 percre, akkor a levegőt gyorsan kicserélted, de nem hűtötted le a falakat, így gyorsan felmelegszik a friss levegő.

Ha nem vagy otthon (mert elutaztál), akkor elég a lakásodat 15-16 fokon tartani (akár lejjebb is veheted, ha egészen hosszú időre hagyod üresen), de ha csak rövidebb időre mész el (például dolgozni), akkor ne engedd 18-19 fok alá, mert hatalmas költség visszafűteni a házadat: okosabb, ha nem engeded kihűlni.

Az ideális hőmérséklet: szobánként

Kezdjük az előszobával: oda kabátba, felöltözve lépsz be, és ki is: nem kell, hogy 15-17 foknál melegebb legyen, így is hatalmas a különbség egy téli napon, a benti 15 és a kinti -10 között.

A nappali, a ház központi helye, itt lesztek a legtöbbet: a 20-22 fok az ideális, de semmiképp ne legyen 18-nál kevesebb: viszont ne fűtsd túl. Ha fázós vagy, inkább vegyél fel egy hosszú ujjút, minthogy 26 fokra melegítsd, mert az megterheli a szervezetedet.

A konyhában elég a 19-20 fok, ha főzöl, úgyis hamar bemelegszik. A hálószoba, örök vita, de most eldöntjük: tényleg elég a 18-19 fok, mert a takaró úgyis melegít, és ez az ideális az alváshoz. (Emlékezz vissza, a nyárra, amikor 25 fok van, alig bírsz aludni) A gyerekszoba (főleg ha csecsemőtök van) mindig a ház legmelegebb része legyen: ott a 23-24 fok a jó: egy pici gyerek még könnyen megfázik, neki melegebb kell. (Ha a gyerek nagyobb, akkor neki is elég a 21-22 fok, éjjel pedig nála is lehet 19-20). Arra figyelj, hogy ha a szobában idős lakik (vagy legyengült, beteg ember), akkor neki is szüksége van a 23-24 fokra. A fürdőszobába: a páratartalom 60-70% lesz, úgyhogy elég lehet a 22-23 fok: nem fogsz megfázni (ha kisgyerek van, akkor, amíg ő pancsol, 23-24-re fűtsd fel a fürdőt).

Ha külön WC-d van, felesleges 20 fok fölé fűteni. Ahogy a háztartási helységet sem kell 16-18-nál többre (itt lehet kevesebb is), főleg ha eltettél gyümit, vagy ott a bor.

Akkor van-e ideális hőmérséklet?

Ideális hőmérséklet nincs: a fenti hőmérsékletektől nyugodtan eltérhetsz, de tudnod kell, hogy +1 fok, körülbelül +4-7% fűtésköltség emelkedést jelent. Ha úgy érzed, hogy további tanácsokra, szakértő segítségre van szükséged, like-olj minket a Facebookon, ott folyamatosn hasznos dolgokat olvashatsz tőlünk.

Kattints ide, és nézd meg, mit tehetsz a jobb fűtésért (Tudtad, hogy a Netkazán 3 szoros Ország Boltja győztes?): www.netkazan.hu

Kapcsolódó blogposztok

Használt kazán helyett inkább az új kazán

A címben szereplő kérdés akár költői is lehetne, de sokan még akkor is csak rövidtávon képesek gondolkodni, ha a családjuk biztonságáról van szó. Félreértés ne essék: senkit sem szeretnék lebeszélni a használt kazánokról, mi csupán összegezzük, hogy nekünk miért jobbak a tapasztalataink az új készülékekkel.

Tovább a cikkhez

Elektromos radiátor

Azért, mert gyors, esztétikus, csendes, a beépített termosztátja miatt akár tizedfoknyi különbséget is észrevesz, és azonnal korrigál: és persze a hiedelemmel ellentétben nem annyira drága árammal fűteni. De, ennél több érvünk van. Tudd meg.

Tovább a cikkhez

Így válassz bojlert

Nem csak azért lesz neked ez a cikk érdekes, mert mindent megtudsz a bojlerről, hanem azért is, mert segítünk kiválasztani az ideális bojler t. 

Tovább a cikkhez

5+1 indok, amiért szükséged van vízlágyítóra

Egy tavaly készült felmérés szerint hazánkban az Alföldön (és Zala megyében) általában lágy, az ország nagy részén közepesen kemény, míg nagy területeken – például Budapesten, és Pest megye jelentős területén - kemény a víz. De mit jelent az, hogy kemény a víz, és miért fontos lágyítani? Most minden kiderül.

Tovább a cikkhez

A kondenzációs gázkazán

Akár 90% feletti szezonális hatásfok, csúcstechnológia, kitűnő ár-érték arány. Ez a kondenzációs gázkazán , amely az egyik legmodernebb fűtési technológia. De miért válaszd, és mit kell még tudni róla?

Tovább a cikkhez

Miért húszévente cseréled le?

Ennyi idő alatt a gyereked biztosan nagykorú lesz, az autódat pedig többször lecserélted. Csak szegény csaptelep marad évtizedekig munkában. Elmondjuk, hogy miért ódzkodsz tőle (és valószínűleg ez a legszókimondóbb cikkünk)

Tovább a cikkhez