Így fűts gazdaságosan: hasznos tippek, tanácsok!

2020.08.05.
Így fűts gazdaságosan: hasznos tippek, tanácsok!

A téli hónapokban a rezsi egyharmada, vagy akár a fele is a fűtésszámla, ami a legtöbb háztartásnak hatalmas terhet jelent. Természetes, hogy az egyik legjelentősebb kiadást szeretnénk a lehető legjobban lecsökkenteni. Íme néhány tipp, hogyan tegyük, mire érdemes odafigyelni.  

Felesleges fűtéscsökkentő tippek?

Rengeteg fűtéscsökkentő tippet lehet találni az interneten, kezdve az egészen egyszerűnek – már már evidensnek tűnő – olyan költségcsökkentő módszerekkel, hogy hogyan kell szellőztetni - egészen addig, hogy melyik szobában hány fok legyen. Úgy tűnik, hogy ezek a tippek feleslegesek, mert mindenki ismeri őket, de nem.

Sokan például a mai napig rosszul szellőztetnek.

Szellőztetni úgy kell, hogy pár percig sarkig kitárjuk az ablakot (nem pedig úgy, hogy folyamatosan kibuktatva tartjuk) mert így cseréljük ki gyorsan az oxigént. Azt pedig egy külön cikkben leírtuk már, hogy melyik szobában hány fog legyen, ezért a cikkért ide kattints: https://netkazan.hu/kazan-blog/20161028_melyik_szobaban_mennyi_az_idealis_homerseklet_telen_

De akkor milyen újdonságot találsz ebben a cikkben? Olvasd el, és garantáljuk, hogy csökkenteni fogjuk a fűtésszámládat.

 

Így lesz gazdaságos a fűtésed

Ha még csak most tervezed a fűtésrendszeredet, akkor ezt a cikket nem érdemes tovább olvasnod, ehelyett inkább az alábbi tanácsot adjuk. Mivel kollégáink nem tudnak és lehetőségük sincs helyszínre kimenni, így mindenféleképpen először egyeztess helyszínen egy szakemberrel. Ezzel egyrészt benned is körvonalazódik, hogy mibe vágsz bele, másrészt úgymond egy alapot kapsz ahhoz, hogy a te igényed szerint milyen műszaki feltételekkel tudod a fűtési rendszeredet megvalósíttatni.  Szóval, ha ez megvan akkor a netkazános műszaki szakkollégák segítenek kiválasztani a kialakult adott rendszerelképzeléshez a legoptimálisabb termékeket. Érdemes ezeket a lépéseket betartani a későbbi problémák és nem kívánt „fejfájás” elkerülése miatt.

Másrészt, ha már kész a fűtésrendszered, akkor viszont érdemes tovább olvasnod, mert ebben a cikkben elmondunk neked számtalan olyan tippet, trükköt, amivel csökkenhet a fűtésszámlád, és amelyik túlmutat azon, hogy hogyan szellőztess (bár még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy eddig jól csináltad) vagy azon, hogy mit mire kell kicserélned.

Olyan tippeket adunk neked, amit ha betartasz, úgy csökkented a fűtésköltségedet, hogy nem kell kicserélned semmit a lakásodban, házadban.

 

1: Beszéljünk a radiátorokról

Bár pár sorral feljebb azt írtuk, hogy nem kell kicserélned és lecserélned semmit a lakásodban a házadban, nézd meg a radiátorodat. Ha egy nagy, évtizedek óta ott levő elavult darab, akkor mégis megfontolandó a cseréje. Valószínű, hogy a régi radiátorod már nem hatékony, lehet, hogy túl öreg, vagy esetleg csöpög: tényleg érdemes megnézned, mert ha kicseréled egy modernre, lehet, hogy egy fűtésszezon alatt visszajön az ára. (Egy tény: egy ugyanolyan méretű modern radiátor legalább 40-60%-al nagyobb felületen ad le hőt mint a régi radiátorod. Már emiatt megéri).

Van más is, amit nézz meg a radiátornál: soha semmi ne legyen elé rakva (nem sok értelme van a kanapé hátát fűteni) illetve tudd, hogy az ideális helye az ablak alatt van. Ha pedig kettő is kell, akkor egymással szemben érdemes őket elhelyezni.

Fel tudod turbózni a radiátorod hatásfokát úgy is, ha hőtükröt teszel mögé (ez egy egyszerű alufólia is lehet, ami szórja a meleget, ami egyébként a faladat fűtené). Segítheted a radiátorod munkáját azzal is, ha benntartod a lakásban a meleget. Mondjuk, hogy tedd.

 

2: Ha már meleg van tartsd bent!

Ebben a cikkben azt feltételezzük, hogy a nyílászáróid jók, és a falad is szigetelt, ezért ezekre nem szeretnénk kitérni, mondjuk, hogy ezek megoldottak. Ám a meleget még hatékonyabban bent tudod tartani, ha bevetsz néhány trükköt. Azért szellőztess például kitárt ablakokkal, mert akkor gyorsan kicseréled az elhasznált levegőt, amit a falaid és a padlód, na meg a fűtésed gyorsan visszamelegít. Ha lassan, és folyamatosan szellőztetsz (kibuktatott ablakkal) az rossz mert folyamatosan jön be a hideg levegő, megy ki meleg, miközben frissebb nem lesz, csak hidegebb. A legtöbb meleg az ablakon megy ki. Ha letakarod, véded akkor sok hőt spórolhatsz: ezért érdemes függönyöket és zsalut, reluxát, redőnyt használni. Ennél sokkal többet nem tudsz megtenni az ablakoknál, azt pedig le sem merjük írni, hogy ne hűtsd direkt ki a lakásodat.  

 

3: Fűts jól

Ez a legnehezebb rész, mert ha spórolni szeretnél, több dolgot is máshogy kell tenned, mint eddig. A legfontosabbat egy külön cikkben megírtuk: az a feladat, hogy észszerűen használjuk a fűtést. Teljesen mindegy, hogy ebben a pillanatban hány fok van nálad, ha megemeled 1 Celsius fokkal akkor 7%-kal több a fűtésszámlád, ha lecsökkented egy fokkal akkor pedig 7%-kal kevesebb. Ha spórolni akarsz akkor el kell felejtened azt, hogy télen rövidnadrágban, 25 fokban ülsz otthon, ehelyett fel kell öltözni.

Arra is figyelned kell, hogy jól fűts: a mai napig sokan csinálják azt, hogy amikor elmennek otthonról akkor „letekerik” a fűtést aztán amikor hazamennek akkor meg feltekerik. Ez a leggazdaságtalanabb módszer, hiszen a ház (lakás) kihűl, amikor pedig feltekered, akkor csúcsra járatod a fűtésrendszered. (Többször leírtuk a le fel tekergetés – állítás – olyan mintha piros lámpától piros lámpáig állandóan padlógázzal mennél a kocsiddal aztán pedig satufékkel állnál meg. Indokolatlanul sokat fog fogyasztani ahelyett, hogy folyamatosan mennél egy kellemes sebességgel)

 

4: Fűts jóval

Teljesen mindegy, hogy gázzal, villannyal, fával, vagy földhővel fűtesz, fontos, hogy az eszközök, amiket használsz jó minőségűek legyenek. Sajnos itt igaz az, hogy a jó minőség általában magasabb árat is jelent, de érdemes kiszámoltatni mert lehet, hogy megéri. Néha érdemes egy egy régi eszközt lecserélni. Ennek egyébként egy különös pszichológiája van, mert amíg a kocsidat lehet, hogy lecseréled 8-10 évente (egy szebbre, újra, gazdaságosabbra) a bojleredet vagy akár a radiátorodat pedig évtizedekig hagyod működni.

Számtalan szakmai tanácsot tudunk neked még adni, és minden (jelenleg működő) berendezésednél találsz nálunk költséghatékonyabbat, amivel le tudod csökkenteni a fűtésköltségedet. Kattints, és nézz szét nálunk.

Kapcsolódó cikkek

Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021.01.11. Lakásfelújítási támogatás 2021: ezt kell tudni róla 2021 január elsejétől elérhető a lakásfelújítási támogatás 2021 program, amely minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál arra, hogy – maximum 3 000 000 forintos, utólagos elszámolású és vissza nem térítendő – állami támogatás segítségével felújítsuk, korszerűsítsük az otthonunkat. Mivel ez a téma sokakat érinthet, egyetlen cikkben összegyűjtöttünk mindent, amit az otthon felújítási programról tudni lehet és kell. tovább Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. 2020.05.23. Kádtöltő csaptelepek: tippek, trükkök a választáshoz. Egy felmérés szerint az otthonunk csaptelepeinket nagyjából 20 évre vásároljuk. Ez idő alatt csak akkor nem cseréljük le hacsak nem azért, mert elromlott, meghibásodott. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen – kádtöltő – csaptelepet veszünk. Összegyűjtöttünk tippeket, trükköket, amelyek segítenek a választásban. tovább Kandalló: ezeket döntsd el vásárlás előtt 2020.08.27. Kandalló: ezeket döntsd el vásárlás előtt Akár egy romantikus film jelenete is lehetne, hogy egy csodás kandalló előtt összebújva borozgatva nézitek a tűz játékát, és élvezitek a meleget, amit ad, de amíg idáig eljutsz számtalan dolgot kell eldöntened. Ebben segítünk most. tovább Öntvény vagy lemez vegyestüzelésű kazán a jobb? 2013.07.16. Öntvény vagy lemez vegyestüzelésű kazán a jobb? Nem szabad azt gondolni, hogy az öntvény vegyestüzelésű kazánok – biztosan - jobbak, mert drágábbak, mint a lemez vegyestüzelésűek, mert ez olyan mintha azt mondanánk, hogy az [elektromos radiátorok](https://netkazan.hu/termekek/elektromos-radiator/456) biztosan jobbak, mint a [Sanica radiátorok](https://netkazan.hu/gyarto/6/sanica) mert az elektromosok drágábbak. Többféle árkategóriájú [öntvény vegyestüzelésű kazánunk van (itt nézd meg)](https://netkazan.hu/termekek/ontveny-vegyestuzelesu-kazan/37), ahogy a [lemez vegyestüzelésű kazánjaink ára is változó (ide kattints)](https://netkazan.hu/termekek/lemez-vegyestuzelesu-kazan/39) tovább Kondenzációs vagy turbós gázkazánt vegyek? 2013.07.16. Kondenzációs vagy turbós gázkazánt vegyek? Valószínűleg ez az egyik legnehezebben eldöntendő kérdés az, hogy vajon a kondenzációs gázkazán, vagy a turbós gázkazán a jobb megoldás neked, hiszen a kondenzációs gázkazán nem mindig térül meg. Hogyan válaszd ki a kétféle kazánból a neked kellőt? Elmondjuk. tovább Milyen kazánt vegyek? 2013.07.16. Milyen kazánt vegyek? Számtalanszor teszik fel az info@netkazan.hu emailcímen (a Facebookon, de telefonon is) nekünk azt a kérdést, hogy milyen kazánt vegyek? Erre a kérdésre azonban nincs egyértelmű válasz, mert nagyon sok körülmény befolyásolhatja, hogy mely készülék lenne az ami a leginkább közel állna az igényeidhez. Ebben a cikkben a legalapvetőbb tudnivalókat írtuk össze a kazánválasztásról, olvasd el. tovább