Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken

2023.04.06.
Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken

Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett.

 

Otthon is javasolt, de a vendégházakban kötelező

A saját otthonodban nem kötelező a szénmonoxid mérő, senki nem fogja ellenőrizni, hogy voltál-e ennyire előrelátó. Ettől függetlenül érdemes beszerezni, hiszen akár életet is menthet. Ha vendégházat, panziót üzemeltetsz akkor nem vagy döntési helyzetben, hiszen 2023. január elseje óta kötelező, ráadásul minden helyiségben, ami azt jelenti, hogy ha 10 szobás a magánszálláshelyed, akkor 10 darab füstérzékelőre és szénmonoxid érzékelőre is szükséged lesz. Nincs kibúvó és türelmi idő sem: ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik kötelező. A rendeletet teljes terjedelmében itt találod: https://szallashelyminosites.hu/docs/magan_szallashelyek_minositesi_kriteriumai.pdf

Miért van rá szükség?

A szálláshelyre érkező vendégek védelme miatt. A füstjelző azonnal jelez, ha a füstöt (ami legtöbbször a tűz velejárója) érzékel, a szénmonoxid érzékelő pedig a csendes haláltól, a CO mérgezéstől védi meg a vendégeidet (és természetesen téged is). Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a szénmonoxid érzékelőről, olvasd el, ajánlunk is tökéletes megoldást.

Mi pontosan a szén-monoxid érzékelő?

A szénmonoxid érzékelő egy olyan szerkezet, amely folyamatosan vizsgálja a levegőt és abban a pillanatban, amikor szénmonoxid szint veszélyes mértékű jelenlétét érzékeli, hangosan (erre azért van szükség, hogy akár éjjel is felkeljen rá a vendég) jelez, ezen kívül fényjelzéssel is figyelmeztet. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő előnye, hogy már a legkisebb koncentrációban is érzékeli a szénmonoxid-ot.

Ezért veszélyes a szénmonoxid

A szénmonoxid nehezebb, mint a levegő, ezért először a padlószinten jelenik meg. Sajátossága, hogy bár a levegővel keveredik, az alsóbb rétegekben koncentráltabb. Ha éjszaka alvás közben történik a mérgezés különösen veszélyes, de napközben sem könnyű felismerni, hiszen a szénmonoxid által okozott kezdeti tünetek – a fejfájás, az esetleges dekoncentráltság, a szédülés esetleg a hányás – mindennapiak ezért hajlamosak vagyunk nem komolyan venni. Ahogy nő a szénmonoxid koncentráció a tünetek fokozódnak: eszméletvesztés következhet be és bénulásos, fulladásos halál. (Hazánkban minden évben több halálos szénmonoxid mérgezés történik).

Így működik a szénmonoxid érzékelő

A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő legfontosabb, életmentő része egy szenzor. A szenzor a CO érzékelését követően a haladéktalanul riaszt. A szénmonoxid érzékelők szenzora háromféle lehet (félvezető, katalitikus vagy elektrokémiai) de egy 2001-es EU szabvány szerint kizárólag az elektrokémiai elven működőek a szabványosak. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő elektrokémiai elven működik. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő működése többfázisú és folyamatos, döntéshelyzeteket követel meg. Ha a mért koncentráció nem veszélyes az emberre, akkor a készülék nem riaszt. Ha érzi a levegőben a szénmonoxidot, csak akkor riaszthat, ha annyi ideje van a levegőben mérhető szénmonoxid, ami veszélyes lehet. Ha a levegőben a határértéknél több CO koncentrációt mér, azonnal riasztania kell.

Hol a helye a szénmonoxid érzékelőnek?

Minden vendégház-tulajdonosnak azt javasoljuk, hogy a CO mérőt olyan magasságba helyezze, ahol a vendégek levegőt vehetnek. A hálóban, ahol inkább alszanak érdemes „alvásmagasságba” tenni, úgy a legbiztonságosabb, ugyanakkor más szobákban inkább „fejmagasság” javasolt.

Mit kell tenni, ha jelez?

A CO mérő jelzését komolyan kell venni. (Ezt érdemes elmondani a vendégeknek is, hisz nem biztos, hogy tudják). Azonnal ki kell nyitni az összes ablakot, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagyni az épületet. A szénmonoxid halált is okozhat, ezért amint mindenki biztonságos helyen van azonnal orvost és a katasztrófavédelmet is hívni kell. A hosszú szellőztetés után addig sem feltétlen biztonságos a vendégház, amíg ki nem derül hogyan került a levegőbe szénmonoxid.

A karbantartás

Egy szénmonoxid érzékelő nem igényel különösebb karbantartást. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő élettartama 10 év. Az akkumulátora nem cserélhető, de addig gondozásmentes. A szénmonoxid érzékelőkön – elővigyázatosságból - érdemes évente néhány alkalommal „próbariasztást” végezni, hogy megbizonyosodjunk arról, tökéletesen működik. Nézz szét a CO mérőink között!

Kapcsolódó termékek

10 év garancia
1400 Ft
Honeywell Home R200 CO Szénmonoxid érzékelő

Honeywell Home R200 CO Szénmonoxid érzékelő

raktáron bővebb info web ár:14.650 Ft kosárba további paraméterek
Gyártó Honeywell Home Kategória Szénmonoxid érzékelő Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő ön és családja biztonságáért, 10 év élettartamú akkumulátorral.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás 2019.12.10. Elektromos fűtőpanel – az elegáns, minőségi és tartós megoldás Képzeljen el egy fűtőtestet, amely 99 százalékos hatékonysággal üzemel, előre beprogramozható, üzemeltetése pedig egyszerre kényelmes és takarékos. Megvan? Akkor képzelje mellé, hogy még a színek és formák között is kedvére válogathat! Ezeknek a kitételeknek egytől egyig megfelel az elektromos fűtőpanelek kínálata. tovább Az örök kérdés: mennyi az ideális hőmérséklet télen az otthonunkban? 2019.12.17. Az örök kérdés: mennyi az ideális hőmérséklet télen az otthonunkban? Tekerd fel! Tekerd le! Megfázik a gyerek! Megsülök! – minden otthon számára komoly egyeztetés szükséges, hogy megtalálják az ideális hőmérsékletet télen. Nem könnyű közös nevezőre jutni, valamennyit alkalmazkodni kell, de néhány kiindulási ponthoz ebben az esetben is lehet igazodni. tovább Így tartsd bent a meleget a házadban 2021.01.20. Így tartsd bent a meleget a házadban Magyarországon októbertől áprilisig tart a fűtési szezon, ilyenkor a legmagasabb rezsiköltségünk a fűtés. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány pénztárcasegítő tanácsot, és elmondjuk, hogyan tartsd bent a házadban / lakásodban a meleget. Olvasd el, mert apróságokon múlhat az, mennyit fizetsz. tovább Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! 2023.03.14. Korszerűsítenéd otthonod? Mutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a finanszírozásra! Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, és ezen eszközök, munkálatok finanszírozására is vannak kedvező lehetőségek. Összefoglaljuk a korszerűsítés hatásait az otthonodra, valamint mutatjuk a legkedvezőbb energetikai korszerűsítésre fordítható hiteleket, és a családtámogatások erre a célra történő felhasználásának lehetőségeit. tovább 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú 2020.05.23. 5 ok amiért megéri a cirkulációs szivattyú A cirkulációs szivattyú a használati melegvíz rendszered egyik legfontosabb része. Arra szolgál, hogy a cirkulációs használati melegvíz rendszeredben levő vizet megkeringtesse, ezzel mindig megfelelő hőmérsékletű vizet kapj ott, ahol szeretnél, például akkor amikor kinyitod a csapot a fürdőben. De miért éri ez meg? tovább Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? 2014.11.16. Mit kell tudni a szénmonoxid érzékelőről? A [szénmonoxid vészjelző](https://netkazan.hu/termekek/szenmonoxid-erzekelo/278) feladata az, hogy érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a légtérben mérgező szénmonoxid található. Európában többféle szabvánnyal ellátott készülék is a kezünkbe kerülhet, ám lehetőleg vásároljuk olyat, amelyik a brit és az amerikai tanúsítványok által van jóváhagyva, hiszen ezek hatékonyabban működnek. tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.