Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken

2023.04.06.
Kötelező a szénmonoxid érzékelő a magánszálláshelyeken

Bár az otthonodban is hasznos, egy 2023 január elsején hatályba lépett rendelet szerint – idézzük – „ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik (gázkazán, gázkonvektor, kályha, kandalló, cserépkályha stb.), kötelező füstjelzőt és szén- monoxid érzékelőt elhelyezni.” A jogszabály azonnal hatályba lépett.

 

Otthon is javasolt, de a vendégházakban kötelező

A saját otthonodban nem kötelező a szénmonoxid mérő, senki nem fogja ellenőrizni, hogy voltál-e ennyire előrelátó. Ettől függetlenül érdemes beszerezni, hiszen akár életet is menthet. Ha vendégházat, panziót üzemeltetsz akkor nem vagy döntési helyzetben, hiszen 2023. január elseje óta kötelező, ráadásul minden helyiségben, ami azt jelenti, hogy ha 10 szobás a magánszálláshelyed, akkor 10 darab füstérzékelőre és szénmonoxid érzékelőre is szükséged lesz. Nincs kibúvó és türelmi idő sem: ha a szálláshely fűtése bármilyen tüzelőanyag égésével járó berendezéssel történik kötelező. A rendeletet teljes terjedelmében itt találod: https://szallashelyminosites.hu/docs/magan_szallashelyek_minositesi_kriteriumai.pdf

Miért van rá szükség?

A szálláshelyre érkező vendégek védelme miatt. A füstjelző azonnal jelez, ha a füstöt (ami legtöbbször a tűz velejárója) érzékel, a szénmonoxid érzékelő pedig a csendes haláltól, a CO mérgezéstől védi meg a vendégeidet (és természetesen téged is). Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a szénmonoxid érzékelőről, olvasd el, ajánlunk is tökéletes megoldást.

Mi pontosan a szén-monoxid érzékelő?

A szénmonoxid érzékelő egy olyan szerkezet, amely folyamatosan vizsgálja a levegőt és abban a pillanatban, amikor szénmonoxid szint veszélyes mértékű jelenlétét érzékeli, hangosan (erre azért van szükség, hogy akár éjjel is felkeljen rá a vendég) jelez, ezen kívül fényjelzéssel is figyelmeztet. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő előnye, hogy már a legkisebb koncentrációban is érzékeli a szénmonoxid-ot.

Ezért veszélyes a szénmonoxid

A szénmonoxid nehezebb, mint a levegő, ezért először a padlószinten jelenik meg. Sajátossága, hogy bár a levegővel keveredik, az alsóbb rétegekben koncentráltabb. Ha éjszaka alvás közben történik a mérgezés különösen veszélyes, de napközben sem könnyű felismerni, hiszen a szénmonoxid által okozott kezdeti tünetek – a fejfájás, az esetleges dekoncentráltság, a szédülés esetleg a hányás – mindennapiak ezért hajlamosak vagyunk nem komolyan venni. Ahogy nő a szénmonoxid koncentráció a tünetek fokozódnak: eszméletvesztés következhet be és bénulásos, fulladásos halál. (Hazánkban minden évben több halálos szénmonoxid mérgezés történik).

Így működik a szénmonoxid érzékelő

A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő legfontosabb, életmentő része egy szenzor. A szenzor a CO érzékelését követően a haladéktalanul riaszt. A szénmonoxid érzékelők szenzora háromféle lehet (félvezető, katalitikus vagy elektrokémiai) de egy 2001-es EU szabvány szerint kizárólag az elektrokémiai elven működőek a szabványosak. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő elektrokémiai elven működik. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő működése többfázisú és folyamatos, döntéshelyzeteket követel meg. Ha a mért koncentráció nem veszélyes az emberre, akkor a készülék nem riaszt. Ha érzi a levegőben a szénmonoxidot, csak akkor riaszthat, ha annyi ideje van a levegőben mérhető szénmonoxid, ami veszélyes lehet. Ha a levegőben a határértéknél több CO koncentrációt mér, azonnal riasztania kell.

Hol a helye a szénmonoxid érzékelőnek?

Minden vendégház-tulajdonosnak azt javasoljuk, hogy a CO mérőt olyan magasságba helyezze, ahol a vendégek levegőt vehetnek. A hálóban, ahol inkább alszanak érdemes „alvásmagasságba” tenni, úgy a legbiztonságosabb, ugyanakkor más szobákban inkább „fejmagasság” javasolt.

Mit kell tenni, ha jelez?

A CO mérő jelzését komolyan kell venni. (Ezt érdemes elmondani a vendégeknek is, hisz nem biztos, hogy tudják). Azonnal ki kell nyitni az összes ablakot, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagyni az épületet. A szénmonoxid halált is okozhat, ezért amint mindenki biztonságos helyen van azonnal orvost és a katasztrófavédelmet is hívni kell. A hosszú szellőztetés után addig sem feltétlen biztonságos a vendégház, amíg ki nem derül hogyan került a levegőbe szénmonoxid.

A karbantartás

Egy szénmonoxid érzékelő nem igényel különösebb karbantartást. A Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő élettartama 10 év. Az akkumulátora nem cserélhető, de addig gondozásmentes. A szénmonoxid érzékelőkön – elővigyázatosságból - érdemes évente néhány alkalommal „próbariasztást” végezni, hogy megbizonyosodjunk arról, tökéletesen működik. Nézz szét a CO mérőink között!

Kapcsolódó termékek

10 év garancia
1400 Ft
Honeywell Home R200 CO Szénmonoxid érzékelő

Honeywell Home R200 CO Szénmonoxid érzékelő

raktáron bővebb info web ár:13.790 Ft kosárba további paraméterek
Gyártó Honeywell Home Kategória Szénmonoxid érzékelő Honeywell Home R200 CO szénmonoxid érzékelő ön és családja biztonságáért, 10 év élettartamú akkumulátorral.

Kapcsolódó cikkek

Száraz fűtőbetétes bojlerek 2023.08.21. Száraz fűtőbetétes bojlerek Technikailag a bojler egy olyan szerkezet, amely nem csak a víz felmelegítésére, hanem melegen tartására és tárolására is szolgál, kielégíti a családok melegvíz-igényét. A megfelelő bojlert számtalan szempontot átgondolva kell kiválasztani: figyelembe kell venni a fogyasztást, az ár-érték arányt, a méretet és érdemes elgondolkodni a száraz fűtőbetétes modelleken. tovább Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk 2024.04.09. Termosztátok: minden, amit tudni kell róluk A termosztát a fűtésrendszered egyik legfontosabb eleme, mely feladata, hogy az általad beállított hőmérsékleten tartsa az otthonodat, így gondoskodjon a komfortodról. De milyen termosztátok vannak, hogyan működnek, hogyan válaszd ki a számodra tökéleteset, mire figyelj oda a kiválasztásakor? Ebben a cikkben mindent megtudsz ezekről a hasznos eszközökről. tovább Így válassz kerti szivattyút! 2020.05.22. Így válassz kerti szivattyút! Rengeteg aprónak tűnő, de lényeges szempontot kell figyelembe venned mielőtt kiválasztod, és megvásárolod a kerti szivattyúdat, különben előfordulhat, hogy az ablakon kidobott pénzzé válik a terved. Ebben a cikkben segítünk, összegyűjtjük a legfontosabb választási szempontokat. tovább Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla 2024.02.09. Páraelszívó: minden, amit tudni kell róla A páraelszívó a modern konyhák nélkülözhetetlen tartozéka. Megszűrik a konyhai munkák alatt keletkezett zsírt, a főzés közben felszabadult gőzt, illatokat, szagokat, ezzel biztosítják a megfelelő levegőminőséget. Abban is segítenek - különösen akkor, ha nyitott a konyhád -, hogy a szagok ne ivódjanak bele a bútorokba, textilekbe. De milyen fajták vannak és hogyan válaszd ki a számodra ideálisat? Íme, minden, amit tudni kell a konyhai páraelszívókról. tovább Miért lyukadnak ki a radiátorok? 2024.01.24. Miért lyukadnak ki a radiátorok? A fűtési rendszer kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a radiátorok, amelyek felelősek a lakóterek megfelelő hőmérsékletének biztosításáért. Dizájn és megjelenés szempontjából is fontos tényezők a lakótérben, de mi most teljesen más nézőpontból közelítünk. Több tényező miatt is előfordulhat, hogy ezek a radiátorok idővel kilyukadnak, és ez a probléma sok lakás- és háztulajdonosnak fejtörést, problémát okozhat. A fejünkhöz kaphatunk, hogy „De miért?" Hiszen még alig pár éves a radiátor!” Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért lyukadnak ki a radiátorok, és bemutatjuk, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlenséget. tovább Miért fontos az iszapleválasztó? 2023.11.14. Miért fontos az iszapleválasztó? Kezdjük a legfontosabbal: a kazán karbantartása vagy cseréje során iszapleválasztó, más néven szennyeződésleválasztó telepítése szükséges, hogy megvédje a rendszert a vízben lévő olyan mikroszennyeződésektől, mint az oldott levegő, a különböző koszok, iszap. De mi is az az iszapleválasztó? Mire való és milyen előnyei vannak? Ebben a cikkben megírtuk! tovább
Töltse ki regisztrációs űrlapunkat! Munkatársunk adategyeztetés céljából felkeresi Önt, megbeszélik az esetleges kérdéseket, ezután aktiváljuk partner fiókját, így hozzáférhet viszonteladói árainkhoz!
Kérjük, adja meg a regisztrációjánál használt e-mail címét, melyre küldünk egy levelet. A levélben található linkre kattintva beállíthatja új jelszavát.